AKTUALU KALĖDŲ SENELIAMS: KAIP IŠRINKTI TINKAMĄ IR SAUGŲ ŽAISLĄ

0
24
photo 1479740030693 66ad10f3a7b0

Stebuklų ir dovanų metas jau ne už kalnų, todėl Kalėdų senelis raitojasi rankoves ir pradeda pildyti savo dovanų maišą. Tam, kad šventinių akimirkų netemdytų liūdni prisiminimai, o dovanos būtų ne tik smagios, bet ir saugios, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba atkreipia tėvelių dėmesį į svarbiausius dalykus perkant žaislus mažiesiems.

Žaislai vaikams iki 3 metų

Net iš pirmo žvilgsnio nekaltai atrodantis žaislas gali būti pavojingas, jei jo tinkamai neįvertinsite. Žaislai vaikams iki 3 metų turėtų būti pagaminti iš švarių, lengvai valomų medžiagų, žaislų detalės neturi turėti aštrių šerpetų, briaunų, smaigalių, kad vaikas nesusižeistų. Įsitikinkite, kad barškučių korpusas yra tvirtas ir nesuduš ant jo užlipus arba jį daužant, pavyzdžiui, į lovelės kraštus. Taip pat įsitikinkite, kad barškučių ir sukučių konstrukcijose nebūtų lengvai nuplėšiamų smulkių detalių, kurias vaikas galėtų įsidėti į burną. Tempiamų žaislų virvelės gale neturi būti detalės, galinčios padėti virvelei sudaryti kilpą.

Pirkdami triratuką, automobiliuką ar kitą žaislą, kuris turi išlaikyti vaiko svorį, įvertinkite ar žaislas pakankamai tvirtas ir stabilus, o vaiko kūno galūnės negalės įsiterpti į ratų angas.

Žaislo sudėtis

Pavojų vaiko sveikatai gali kelti ir žaislai iš polivinilchlorido su plastifikatoriais. Minkštos lėlės, „cypsiukai“, kamuoliai ir panašūs žaislai paprastai gaminami iš polivinilchlorido, kad būtų minkšti ir lankstūs. Jų gamybai dažniausiai naudojami ftalatai, kurių per didelis kiekis žaisluose yra pavojingas vaiko sveikatai, todėl jei Jūsų pasirinktas žaislas turi stiprų specifinį kvapą – jo geriau nepirkite! Stenkitės pirkti natūralesnių medžiagų žaislus (nedažytas ar lakuotas medis, linas, šilkas).

Elektroniniai žaislai

Elektroniniai žaislai turi būti pagaminti taip, kad būtų maitinami iš baterijų, kurių įtampa neviršija 24 V. Žaislų, skirtų patiems mažiausiems (kurie gali seilėti žaislą), baterijos turi būti apsaugotos. Jos turi būti žaislo viduje arba įdėtos į dėžutę, kurios dangtis gali būti atidarytas tik naudojant įrankį arba vienu metu atliekant mažiausiai du nepriklausomus judesius (laikoma, kad maži vaikai vienu metu negali atlikti dviejų nepriklausomų judesių).

Patikrinkite informaciją apie žaislą ir įsitikinkite, kad žaislas tinkamas pagal amžių

Prieš pirkdami žaislą visuomet perskaitykite ženklinimo etiketę, žaislo surinkimo, naudojimo instrukciją bei saugos patarimus, įvertinkite, ar žaislas tiks vaikui pagal amžių. Žaislas gali būti nesaugus ne tik dėl gamybai panaudotų netinkamų medžiagų ar netinkamos konstrukcijos – vyresnio amžiaus vaikams skirti žaislai gali būti pavojingi jaunesniems jų broliams ir seserims. Prie sudėtingos konstrukcijos žaislų privalo būti pateikiamos naudojimo instrukcijos, kurios turi aiškiai atkreipti dėmesį į galimus žaislo pavojus ir būdus šių pavojų išvengti. Atkreipkite dėmesį, ar etiketėse esanti įspėjamoji informacija neįpareigoja tėvų ar vaikų prižiūrėtojų stebėti žaidžiantį vaiką. Jei žaislas nėra paženklintas valstybine kalba, geriau jo nepirkite.

Žaislai ir žaidimai negrąžinami

Apakinti žaislų įvairovės ir patrauklių pasiūlymų nutarėte nusipirkti daugiau ir vėliau apsispręsti dėl galutinės dovanos? Ne pati geriausia mintis. Primename, kad žaislai, stalo žaidimai, lauko žaidimų įranga, vaizdo žaidimų pultai, sūpuoklės ir kiti žaidimai bei pramogų įranga yra negrąžinami ir nekeičiami, todėl, siekdami išvengti papildomų išlaidų, gerai įvertinkite savo ir savo mažųjų poreikius.

Jei Jums kilo įtarimų, kad įsigytas žaislas yra nesaugus, apie tai reikėtų pranešti Valstybinei vartotojų teisių apsaugos tarnybai, nurodant kur, kada ir koks žaislas buvo įsigytas, kokie pavojai pastebėti bei, pageidautina, pridėti žaislo, pakuotės ir ženklinimo nuotraukas.

Gražių artėjančių švenčių ir neblėstančių mažųjų šypsenų!

Vartotojų konsultavimo, asmenų aptarnavimo ir komunikacijos skyrius

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite