SUŽIBO ADVENTO VAINIKAI

0
39
IMG 20181206 141948 Custom

Vienas iš svarbiausių advento laikotarpio simbolių yra iš visžalių medžių šakelių pagamintas vainikas. Nėra žinoma nei kada, nei kur atsirado tradicija gaminti tokius vainikus. Istoriniai šaltiniai liudija, kad germanų tautos šaltuoju metų laiku panašiuose vainikuose degindavo žvakes, nes tikėjo, kad taip greičiau sulauks šiltesnių dienų. Skandinavijos šalyse žiemą žmonės uždegdavo žvakutes ant rato, melsdavosi ir prašydavo šviesos dievo pasukti „Žemės ratą“, kad pailgėtų diena ir grįžtų šiluma. Viduramžiais šią tradiciją, kaip advento laukimo simbolį, perėmė katalikų bažnyčia.

Tradicinis Kalėdų vainikas iš eglišakių yra papuoštas obuoliais, saldumynais, raudonomis juostomis su keturiomis žvakėmis, simbolizuojančiomis šviesą pasauliui, kai gims Jėzus Kristus.

Mūsų dienomis advento vainiko pynimas labai išpopuliarėjo, jų galima pamatyti visur ir visokiausių, tačiau gerai, kad išlaikoma tradicija ir vainikai netapo modernia floristine detale namų interjere. Išsaugota ir jo forma, ir pagrindiniai puošybos akcentai, ir prasmė. Dažniausiai vainikai pinami šeimos rate, tačiau ir bendruomenėse sėkmingai prigijo tradicija susiburti jaukioje aplinkoje, draugiškoje kompanijoje prie karštos arbatos puodelio ir naminių pyragų. Neretai tokių susiėjimų metu skamba advento dainos, sukurdamos ypatingą jaukumo ir bendrystės jausmą. Šiemet tokių adventinių vakaronių Dusetose būta net keletas – rinkosi Kalėdinių vainikų pinti Dusetų bendruomenės moterys, jaunimas Kultūros centre Dusetų dailės galerijoje, sodyboje „Pasartėlė“. Į tokias kūrybines dirbtuves pakvietė ir Dusetų Kazimiero Būgos biblioteka. Jos darbuotojų pakviesti, advento vainikų pinti atėjo K. Būgos gimnazijos moksleiviai su mokytoja Aldona Žiliukiene. Edukacinę pamoką vedė bibliotekos darbuotoja Danutė Abukauskienė, kuri puikiai pažįsta kiekvieną augalą ir išmano floristikos meną, jau daug metų riša verbas, kuria puokštes ir kalėdinius vainikus, pati užsiaugina ir susidžiovina augalus. Tad Danutės vadovaujami, moksleiviai nupynė vainikus, į kuriuos sudėjo visą savo išmonę, fantaziją ir meilę. Pačių rankomis sukurtais advento vainikais moksleiviai papuošė savo namus, keletas įstabių vainikų liko bibliotekoje, džiugindami skaitytojų akis, šildydami jų širdis žvakučių liepsnelėmis, primenančiomis, kad šviesos grįžimas – jau ne už kalnų.

Vilija VISOCKIENĖ
Nuotr. autorės

IMG 20181206 142052 Custom

IMG 20181206 142131 Custom

IMG 20181206 142147 Custom

IMG 20181206 142216 Custom

IMG 20181206 142229 Custom

IMG 20181206 142413 Custom

IMG 20181206 142435 Custom

IMG 20181206 143937 Custom

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite