POLICIJOS PATARIMAI SAUGIOMS ŠVENTĖMS

0
28
policija sventes

Artėja šventinis laikotarpis, šiais metais gana ilgas.

Lietuvos policijos pareigūnai, siekdami, kad jo netemdytų nemalonūs įvykiai, gruodžio 21–sausio 1 dienomis aktyviai prižiūrės viešąją tvarką, vykdys sustiprintas žmonių ir eismo saugumą užtikrinančias prevencines ir kontrolės priemones. Daugiau pareigūnų budės šalies keliuose. Policijos pareigūnų pajėgos bus sustiprintos vietose, kuriose lankosi daug žmonių ar vyksta intensyvus eismas, tokiose vietose, kur jų pagalbos prireikia dažniausiai.

Pareigūnai pastebi, kad daugumai šventinis periodas šiais metais truks net 12 dienų. Nemažai žmonių žiemos atostogų metu, ko gero, išvyks iš namų, lankys artimuosius, keliaus.

Pareigūnai atkreipia dėmesį, kad šv. Kalėdų ir Naujųjų metų švenčių metu būsite saugūs, jeigu laikysitės 6 patarimų:

1. Nevartosite alkoholio

Šventiniu laikotarpiu policijos pareigūnai netoleruos alkoholinių gėrimų vartojimo ir girtų asmenų pasirodymo viešosiose vietose. Gruodžio 23–sausio 2 d. eismą prižiūrintys pareigūnai aktyviai tikrins vairuotojų blaivumą, drausmins pėsčiuosius ir teiks visokeriopą pagalbą eismo dalyviams. Pareigūnai netoleruos kelių chuliganų, neblaivių ar apsvaigusių nuo narkotikų vairuotojų.

Pareigūnai pabrėžia, kad alkoholio vartojimas negali būti derinamas su dalyvavimu eisme, ragina įsiminti, kad ir nežymus apsvaigimas daro įtaką gebėjimams valdyti transporto priemonę, sulėtina reakciją, trikdo koordinaciją, ir prašo pasirūpinti, kad niekas nesėstų prie vairo neblaivūs, o būdami viešojoje vietoje netaptų nusikaltimų aukomis.

2. Pasirinksite saugų važiavimo greitį ir manevravimo būdą

Žiemos laikotarpiu nepalankios oro sąlygos nulemia tai, kad kelio danga dažnai būna slidi arba apsnigta. Dėl to svarbu ne tik laikytis leistino važiavimo greičio, bet ir jį pasirinkti saugų. Pareigūnai pataria atsakingai įvertinti savo įgūdžius, nepasiduoti skubėti verčiantiems prieššventiniams rūpesčiams. Be to, ragina vairuoti atsakingai, vengti rizikingai manevruoti. Be to, pabrėžia, kad pagrindinės eismo įvykių priežastys metų metais lieka panašios – dažniausiai vairuotojai šventiniu laikotarpiu skuba ir dėl to nepasirenka saugaus važiavimo greičio, neatsižvelgia į kelio būklę, nesuvaldo automobilių, nuvažiuoja nuo kelio arba įvažiuoja į priešpriešinio eismo juostą, kur kaktomuša susiduria su kitomis transporto priemonėmis. Neretai eismo įvykių kaltininkai būna neblaivūs – tiek vairuotojai, tiek pėstieji.

3. Pasirūpinsite savo ir artimųjų saugiu dalyvavimu eisme

Vairuodami automobilį, nepamirškite užsisegti saugos diržo, įsitikinkite, kad visi keleiviai važiuoja užsisegę. Vaikus vežkite tik tam skirtose specialiose saugos sėdynėse, kelionės metu įsitikinkite, kad vaikas saugiai užsegtas. Mopedų ir motociklų vairuotojus, jų keleivius prašome užsisegti saugos šalmus. Atkreipkite dėmesį į važiavimą per sankryžas, įsitikinkite, kad važiuodami sraute laikotės tokio važiavimo greičio, kad priekyje važiuojančiam automobiliui staigiai stabdant, į jį neatsitrenksite.

4. Pėstiesiems – išskirtinio atsargumo priemonės

Žiemos laikotarpiu didžiulę įtaką eismo saugumui daro anksti prasidedantis ir ilgiau trunkantis tamsusis paros metas.

Policijos pareigūnai pastebi, kad šventiniu laikotarpiu pėsčiųjų dalyvavimas eisme suaktyvėja. Viena iš dažnų eismo įvykių priežasčių – užvažiavimai ant tamsoje nematomų pėsčiųjų. Tokie skaudūs įvykiai dažniausiai nutinka dėl neatsakingo pačių pėsčiųjų elgesio. Sutemoje blogo matomumo sąlygomis vairuotojai per vėlai pastebi pėsčiąjį, nesilaikantį reikalavimų segėti atšvaitus, naudoti šviesą atspindinčius elementus, neštis šviečiantį žibintą. Policijos pareigūnai prašo atidžiai ir dėmesingai eiti per kelią, prieš įžengiant į pėsčiųjų perėjas, įsitikinti, kad važiuojantys automobiliai sustojo, o tamsoje išlipus iš automobilio, būtinai užsivilkti šviesą atspindinčią liemenę.

5. Išvykdami iš namų, pasirūpinsite savo būsto ir turto saugumu

Šventinėms dienoms policija ragina išvykstančiuosius iš namų atidžiau pasirūpinti savo būsto saugumu, išvykstant įsitikinti, kad užrakintos durys, uždaryti langai, įjungta apsaugos signalizacija. Ragina bendrauti su kaimynais, paprašyti, kad prižiūrėtų jūsų būstą. Juk saugumą užtikrina ne tik techninės priemonės, bet ir bendruomeniškumas, tarpusavio pagalba prižiūrint bendrą gyvenamąją aplinką.

6. Fejerverkai ir petardos – tik legaliai ir atsakingai

Policija atkreipia dėmesį, kad fejerverkus, petardas ir kitus pirotechnikos gaminius saugiai sprogdinti galima tik legaliai įsigytus. Atidžiai reikia laikytis instrukcijoje nurodyto saugaus atstumo, įvertinti vėjo stiprumą ir kryptį – kad nenukentėtumėte patys, kad nenukentėtų ir kiti šalia esantys žmonės, automobiliai, kitas turtas.

Kurdami šventinę nuotaiką, nesugadinkite jos neatsakingu ir neatidžiu elgesiu.

Lietuvos policijos pareigūnai linki visiems ramių, saugių ir laimingų gražiausių žiemos švenčių!

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite