SAVIVALDYBIŲ RINKIMŲ NAUJAS ETAPAS: KANDIDATŲ PARĖMIMAS

0
23
rinkimai 4 4

Savivaldybių rinkimuose dalyvaujančios partijos, visuomeniniai rinkimų komitetai bei savarankiškai išsikėlę kandidatai į tarybos narius – merus pradėjo rinkti kandidatų sąrašus palaikančių rinkėjų parašus. Kaip informavo Zarasų rajono savivaldybės (apygardos) rinkimų komisijos pirmininkė Sigita Keršienė, mūsų rajono savivaldybėje dalyvaujančioms partijoms, rinkimų komitetams bei savarankiškai išsikėlusiam kandidatui į tarybos narius – merus jau išduoti parašų rinkimo lapai. Zarasų rajono partijos, rinkimų komitetai bei savarankiškai išsikėlęs kandidatas į tarybos narius – merus turi surinkti ne mažiau kaip po 150 rinkėjų parašų.

Partijų, rinkimų komitetų keliamų kandidatų sąrašus ir save iškėlusius asmenis parašais gali paremti tik Zarasų rajono savivaldybės rinkėjai. Tik pakankamo rinkėjų palaikymo sulaukęs keliamas sąrašas ar išsikėlęs asmuo bus įregistruoti kandidatais į Zarasų rajono savivaldybės tarybos narius ir merus.

Sausio 17-oji – paskutinė diena, kai politinės kampanijos dalyviai turi pateikti parašų rinkimo lapus Savivaldybės rinkimų komisijai, kuri tikrina rinkėjų parašus ir nustato surinktų parašų skaičių, o baigus tikrinti priima sprendimus dėl kandidatų įregistravimo.

Rinkėjai, pasirašydami lapuose, privalo atkreipti degėsį į šiuos reikalavimus:

• Pasirašyti parašų rinkimo lapuose gali rinkėjai, kuriems iki rinkimų dienos – 2019 metų kovo 3-osios – jau bus sukakę 18 metų.

• Kandidatų sąrašus ir kandidatus savo parašais gali paremti tik tos savivaldybės, kurioje keliamas kandidatų sąrašas ar kandidatas, rinkėjai, o taip pat užsieniečiai, kurie turi leidimą gyventi Lietuvoje ir gyvenamąją vietą yra deklaravę Zarasų rajone.

• Rinkėjas savo parašu gali palaikyti ne vieną kandidatų sąrašą. Jeigu nori, gali pasirašyti už visų partijų ir rinkimų komitetų sąrašus. • Vieną konkretų sąrašą gali palaikyti tik vieną kartą. Pavyzdžiui, jeigu už jį yra pasirašęs parašų rinkimo lape, nebegali pasirašyti elektroniniu būdu, ir atvirkščiai.

• Kiekviename parašų rinkimo lape yra įvardyti visi partijos ar rinkimų komiteto kandidatai – ir į merus, ir į Tarybos narius. Partijos ir rinkimų komitetai iš karto renka parašus ir už savo kandidatą į merus, ir už kandidatų į miesto Tarybą sąrašą. • Rinkėjai savo palaikymą kandidatams gali išreikšti pasirašydami tiek popieriniuose rinkėjų parašų rinkimų lapuose, tiek ir elektroniniu būdu portale „Rinkėjo puslapis”.

Popieriniuose parašų rinkimo lapuose rinkėjų parašus turi teisę rinkti kandidatai arba jų pavedimu kiti rinkėjai. Pažymėtina, kad parašus renkantis asmuo gali juos rinkti tik už vieną iškeltą sąrašą. Asmenys, renkantys rinkėjų parašus, privalo rinkėjui prisistatyti ir nurodyti, kokiu tikslu yra renkami šie parašai. Rinkėją įpareigoja rinkimus reglamentuojantys teisės aktai parašų rinkimo lape savo asmens duomenis (vardą, pavardę, paso ar asmens tapatybės kortelės numerį, gimimo datą, gyvenamąją vietą) ir pasirašymo datą įrašyti asmeniškai ir pačiam pasirašyti. Asmens duomenų apsaugos įstatymas įpareigoja asmenis, renkančius rinkėjų parašus, saugoti asmens duomenų paslaptį. Primename, kad renkant rinkėjų parašus, draudžiama papirkti rinkėjus, atsilyginti ar žadėti atsilyginti už rinkėjo parašą, naudoti psichologinį ar kitokį smurtą ar kitaip paveikti rinkėjo valią, siekiant, kad rinkėjas pasirašytų ar nepasirašytų rinkėjų parašų rinkimo lape.

Pagal Zarasų rajono savivaldybės (apygardos) rinkimų komisijos duomenis, rajono Savivaldybės merus pretenduoja net aštuoni kandidatai. Į merus pretenduoja Arnoldas Abramavičius nuo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų, nežada mero regalijų atiduoti ir dabartinis meras Nikolajus Gusevas. Jis irgi dalyvaus rinkimuose. Jo kandidatūrą remia Lietuvos socialdemokratų partija, kandidatė į merus Daiva Kelečienė atstovauja visuomeninį komitetą „Švari savivalda“, Gintaris Petrėnas – Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovas, Rimvydas Podolskis nuo visuomenino komiteto „Vieningi Zarasai“, Kęstutis Stankevičius nuo Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio, Sergejus Šepliakovas nuo Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos ir savarankiškai kandidatuojantis Arvydas Veikšra. Žodžiu, dėl mero regalijų žada kovoti aštuoni pretendentai.

Už vietas rajono savivaldybės taryboje kovos visuomeniniai komitetai „Švari savivalda“, „Kurk Zarasams“, „Už Zarasų krašto ateitį“, „Vieningi Zarasai“. Savarankiškais rinkimų dalyviais Zarasų rajono rinkimų apygardoje Nr. 60 žada dalyvauti Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio, Lietuvos socialdemokratų partijos, Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos, Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos kandidatai . Primename, kad rinkimai į Savivaldybių tarybas įvyks 2019 m. kovo 3 d.

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite