SAUSIO 13-OSIOS ATMINTIS

0
25
000032

Šiais metais Lietuva minės 28-ąsias tragiškų Sausio 13-osios įvykių metines. Atmintis budi. 1991-ųjų nakties įvykiai neužmirštami. Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių, dar per 600 taikių gyventojų buvo sužeista.

Kasmet prisimename ir pagerbiame atminimą tų, kurie už laisvę paaukojo savo gyvybes: Loretą Asanavičiūtę, Virginijų Druskį, Darių Gerbutavičių, Rolandą Jankauską, Rimantą Juknevičių, Alvydą Kanapinską, Algimantą Petrą Kavoliuką, Vytautą Koncevičių, Vidą Maciulevičių, Titą Masiulį, Alvydą Matulką, Apolinarą Povilaitį, Igną Šimulionį ir Vytautą Vaitkų.

Tomis dienomis nemažai zarasiškių dalyvavo ginant laisvę.

Kviečiame dalyvauti Laisvės gynėjų dienos minėjimo akcijose bei renginiuose.
Sausio 11 d., 8.00 val., – pilietinė akcija „Atmintis gyva, nes liudija“. Kviečiame visus dešimčiai minučių išjungti šviesą ir uždegti vienybės ir atminimo žvakutes languose.

Sausio 13 d., sekmadienį, 13 val., Zarasų krašto muziejuje – istoriko, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vyr. specialisto Daliaus Egidijaus Stanciko pranešimas „1991 m. sausio 13-oji – esminis Lietuvos ir sovietų imperijos lūžio taškas“; Zarasų krašto muziejaus parengtos fotografijų parodos, skirtos Sausio 13-ajai, atidarymas. Negatyvai iš Rimo Lelecko asmeninio archyvo (paroda veiks iki vasario 14 d.); VšĮ ,,Vilniaus arsenalas“ klasikinės muzikos koncertas. Dalyvauja Laima Šulskutė (fleita), Rolandas Romoslauskas (altas), Sergejus Okruško (klavesinas), solistė Dovilė Kazonaitė (sopranas). Programoje G. F. Hendelio, D. Cimarosos, W. A. Mozarto, G. Rossini ir Z. Bružaitės kūriniai.
14.30 val. prie Zaraso ežero apžvalgos rato – Atminimo laužas.

Kamerinis ansamblis ,,VILNIAUS ARSENALAS”
Susibūręs 1986 m., aktyvią koncertinę veiklą ansamblis pradėjo po metų, atidarius Taikomosios dailės muziejų. Čia ansamblio rengiami koncertai tapo tradiciniais, o jo pavadinimas buvo susietas su muziejaus patalpomis, kuriose XVI–XVII a. buvo laikomi ginklai. 1998 m. įrašė pirmą CD „Muzika Lietuvos dailės muziejaus galerijose“. Kolektyvas yra daugelio tęstinių projektų, klasikinės ir šiuolaikinės muzikos festivalių dalyvis. Tai Pažaislio, „Medvėgalio“, Th. Manno festivaliai, „Muzikos ruduo“, „Marių klavyrai“, „Permainų muzika“, „Iš arti“, „Jauna muzika“, Reinsbergo naujosios muzikos festivalis Vokietijoje ir daugelis kitų. Ansamblis aktyviai koncertuoja ir yra surengęs per 1000 koncertų įvairiuose Lietuvos miestuose, Olandijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje, Rusijoje. Dalyvavo Lietuvos nacionalinės televizijos ir radijo laidų įrašuose. Nuo 1998 m. „Vilniaus arsenalas“ įgyvendino nemažai kultūrinių projektų, skirtų muzikos ir kitų menų sąveikoms. Repertuare – kamerinė muzika nuo ankstyvojo baroko iki šiuolaikinių kompozicijų. Ansamblis inicijavo ir atliko daugiau kaip 80 lietuvių kompozitorių premjerų. Išleido 4 kompaktines plokšteles iš ciklo „Erdvės ir laiko atspindžiai“, skirto šiuolaikinei lietuvių kompozitorių kūrybai.

Ansamblio atlikėjai
LAIMA ŠULSKUTĖ (fleita)
Viena kamerinio ansamblio „Vilniaus arsenalas“ įkūrėjų, baigė Maskvos valstybinę P. Čaikovskio konservatoriją. Aktyviai koncertuoja, parengė solo rečitalių, klasikinės ir šiuolaikinės muzikos. Kaip solistė koncertavo su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos ir Šv. Kristoforo kameriniais orkestrais, grojo su Čiurlionio kvartetu, Vilniaus naujosios muzikos ansambliu. Su kamerinės muzikos koncertais lankėsi Prancūzijoje, Austrijoje, Lenkijoje, Olandijoje, Estijoje, Latvijoje. Dalyvavo šiuolaikinės muzikos festivaliuose Lietuvoje, Anglijoje, Belgijoje, Čekijoje, Ukrainoje. Propaguoja šiuolaikinę lietuvių kompozitorių muziką, yra daugelio kūrinių pirmoji atlikėja. Dėsto Vilniaus konservatorijoje, parengė nemažai fleitininkų, kurie groja įvairiuose orkestruose ir dirba pedagoginį darbą.

ROLANDAS ROMOSLAUSKAS (altas)
Vienas kamerinio ansamblio „Vilniaus arsenalas“ įkūrėjų, vadovas. Studijavo Maskvos valstybinėje P. Čaikovskio konservatorijoje. Aktyviai koncertuoja, parengė solo programų. Kaip solistas pasirodė su Lietuvos valstybiniu simfoniniu (LVSO), Šv. Kristoforo kameriniu orkestrais, dalyvavo tarptautiniuose kameriniuose festivaliuose Liuksemburge, Prancūzijoje, Vokietijoje, Lenkijoje. Grojo su Pasaulio filharmonijos orkestru Paryžiuje ir Reimse (2006), kamerinės muzikos festivalyje Ričmonde (2007, JAV), koncertavo Olandijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Estijoje ir kitur. 2014 m. Vilniaus kongresų rūmuose su LVSO bei XXV tarptautiniame festivalyje „Kiev Music Fest“ su Ukrainos nacionalinės filharmonijos akademiniu simfoniniu orkestru Ukrainos nacionalinėje filharmonijoje atliko Z. Bružaitės Koncertą altui ir simfoniniam orkestrui „Pabudimas“, koncertavo festivalyje „Iš Arti“. Atlikėjo repertuare – įvairi muzika nuo senųjų epochų autorių iki XX a. kompozitorių kūrinių. Ypatingą dėmesį skiria šiuolaikinei lietuvių muzikai, inicijavo 12 kūrinių altui ir fortepijonui, 2 koncertus altui ir orkestrui. Dirba LVSO, yra altų grupės koncertmeisteris.

SERGEJUS OKRUŠKO (klavesinas)
Nuo 2000 m. yra kamerinio ansamblio „Vilniaus arsenalas“ narys. Studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Maskvos valstybinėje P. Čaikovskio konservatorijoje. Yra M. K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurso laureatas (1978). Koncertuoja kaip solistas ir kamerinių ansamblių narys, gastroliavo Maskvoje, Sankt Peterburge, Odesoje, Armėnijoje, Vokietijoje, JAV. Dalyvavo įvairiuose klasikinės ir šiuolaikinės muzikos festivaliuose. Soliniame repertuare – įvairių epochų kompozitorių, šiuolaikiniai kūriniai. Juos atlikėjas skambina ir klavesinu. Aktyvus lietuvių kompozitorių kūrybos propaguotojas, dažnai pirmasis naujų kūrinių atlikėjas. Ypatingą dėmesį skiria kamerinei muzikai. Bendradarbiauja su Lietuvos kameriniais ansambliais, orkestrais, solistais bei instrumentininkais. LMTA fortepijono katedros profesorius.

Solistė DOVILĖ KAZONAITĖ (sopranas)
Gimė Klaipėdoje, baigė Klaipėdos Eduardo Balsio menų gimnaziją ir įgijo choro dirigavimo specialybę. 2001–2005 m. Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigė choro dirigavmą, 2013 m. – įgijo dainavimo bakalauro ir magistro diplomus doc. Astos Krikščiūnaitės klasėje. Šiuo metu dainininkė Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre atlieka Aninos vadmenį G. Verdi operoje „La Traviata“, Barbarinos bei Kerubino vaidmenis W. A. Mozarto operoje „Le nozze di Figaro“, taip pat Marcelės vaidmenį A. Bražinsko muzikiniame spektaklyje „Žemės paukščiai“ su Valstybiniu dainų ir šokių ansambliu „Lietuva“.

Renginys nemokamas. Kviečiame dalyvauti!
Parengė Vasilijus Trusovas, Zarasų krašto muziejaus muziejininkas (kultūrinių renginių koordinatorius)

 

2019Sausio13

VaKazonaite maza

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite