AMATŲ CENTRE – MEDŽIO DROŽYBOS BEI MENINĖS KALVYSTĖS DIRBINIŲ PARODA

0
31
thumbnail 5

Amatų centre Antazavės dvare eksponuojama amatininko Eriko Čypo (Dusetos) medžio drožybos bei meninės kalvystės puoselėtojo Renato Žiliuko (Zarasai) kūrybos darbų paroda.

Erikas Čypas gimė 1971 m. kovo 27 d. Dusetose. 2013 m. jam suteiktas tautinio paveldo produkto A kategorijos sertifikatas. 2015 m. lapkričio mėn. Zarasuose vykusiame Verslo dienos minėjime tautodailininkas E. Čypas nominuotas už amatų namų įkūrimą Dusetose, tautinio paveldo puoselėjimą ir tradicijų perdavimą jaunajai kartai. 2016 m. amatininkui suteiktas tradicinių amatų meistro A kategorijos pažymėjimas.

Tautodailininkas E. Čypas – daugybės personalinių parodų Zarasuose, Dusetose, Salake, Kriaunose, Anykščių, Molėtų, Rokiškio rajonuose, taip pat Sankt Peterburge (Rusija) autorius. Amatininkas aktyviai dalyvauja tradicinėse mugėse, šventėse, respublikiniuose ir tarptautiniuose renginiuose, festivaliuose, parodose, amatų centrų veiklose, projektuose, populiarinančiuose tautinį paveldą.

Tradicinio medžio drožybos amato puoselėtojas aktyviai dalyvauja Dusetų krašto visuomeniniame gyvenime. 2013 m. įsteigęs Amatų namus Dusetose, kviečia miestelio gyventojus ir svečius dalyvauti nemokamuose drožybos amato mokymuose. Užsuka ne tik lietuviai, bet ir ekskursantai iš Latvijos, Rusijos, Izraelio, Ispanijos, Prancūzijos, Turkijos, kitų šalių. Amatų namuose vyksta gyvas medžio drožybos amato procesas, galima stebėti medžio drožinėjimo procesą, dekoravimą, išbandyti tradicinius drožybos įrankius, patiems sukurti indelį, skulptūrėlę ar medinį žaislą. Dirbtuvėje galima apžiūrėti tautodailininko surinktus ir eksponuojamus senuosius medinius buities įrankius, žaislus, puodynių kolekcijas bei liaudiškus keraminius ąsočius. E. Čypas kasmet Amatų namuose organizuoja kalėdinę mugę, veda edukacinius užsiėmimus tiek Lietuvos, tiek užsienio turistams – su kitais dalijasi džiaugsmu, kurį patiria droždamas medį, džiaugiasi, kai pavyksta uždegti noru pasigaminti ką nors savo rankomis, ir tikisi, kad taip išsaugos senolių amatus ateities kartoms.

E. Čypas ypač aktyviai vykdo mokomąją veiklą ir populiarina Zarasų kraštui būdingą medžio drožybos amato tradiciją. Amatų centras Antazavės dvare bendradarbiauja su amatininku įgyvendinant Neformaliojo vaikų švietimo programos projektus – kuriami žaislai, skirti kalėdinei eglutei papuošti, geldos, įvairūs indeliai, prieverpstės. Čia E. Čypas veda medžio drožybos edukacinius užsiėmimus tiek vaikams, tiek suaugusiesiems, Lietuvos ir užsienio turistams. 2016 m. vasarą vykusiuose dviejų mėnesių trukmės užsiėmimuose amatininkas sugebėjo motyvuoti ir įtraukti aktyviai dalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose ne tik vietos bendruomenės narius, Antazavės vaikų globos namų auklėtinius, bet ir dusetiškius, zarasiškius, aplinkinių rajonų gyventojus, turistus iš Sankt Peterburgo (Rusija). 2017 m. amatininkas kvietė moksleivius dalyvauti respublikiniame mokinių liaudies dailės konkurse „Sidabro vainikėlis“ ir Amatų centre Antazavės dvare surengė nemokamus edukacinius medžio drožybos užsiėmimus. Jų metu sukurti darbai eksponuoti Rokiškio rajono savivaldybės administracijos Kamajų seniūnijos Salų dvaro sodyboje. Įgyvendinant Neformaliojo suaugusiųjų švietimo ir tęstinio mokymosi programą, 2017 m. Amatų centre suaugusiuosius mokė gaminti tradicinius medinius žaislus ir geldas (12 edukacinių užsiėmimų). Be to, E. Čypas veda ir užsakomąsias edukacines programas besidomintiesiems medžio drožyba ir norintiesiems išbandyti šį amatą – moko drožinėti medinius žaislus – paukščius.

Amatininkas aktyviai bendradarbiauja su Rokiškio turizmo ir tradicinių amatų informacijos ir koordinavimo centru bei Rokiškio krašto muziejumi: kasmet dalyvauja renginyje „Muziejų naktis“, demonstruoja drožybos amatą bei veda edukacinius užsiėmimus – šiaurinėje Rokiškio dvaro sodybos oficinoje, kurioje eksponuojami garsiausio XX a. dievdirbio Liongino Šepkos drožiniai, veda nemokamus medžio drožybos užsiėmimus vaikams ir suaugusiesiems, kur moko drožinėti medinius žaislus – paukščius. Taip pat Salų dvare įsikūrusiame tradicinių amatų centre šiuo metu moko susirinkusiuosius drožybos amato (projektas „Tradicinių amatų centro plėtra“) – drožinėjami paukščiai, pristatomi tradiciniai medžio drožybos elementai.

Edukacinių užsiėmimų metu bei savo tradiciniais dirbiniais E. Čypas siekia perteikti drožybos amato paslaptis, išmokyti pažinti ir savo kūryboje naudoti lietuvio pasaulėjautą atskleidžiančius simbolius, ornamentiką, puoselėja tautinį paveldą bei tradicijų perdavimą jaunajai kartai.

Tautodailininkas taip pat dažnai vyksta į Lietuvos miestuose, miesteliuose vykstančias muges, ten pardavinėja savo rankomis pagamintus tautinio paveldo produktus, demonstruoja medžio drožybos amatą. E. Čypas reprezentuoja mūsų kraštą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – Latvijoje, Japonijoje, Rusijoje. Per šiuos trejus metus tautodailininkas medžio drožybos amatą bei sertifikuotus tautinio paveldo produktus demonstravo įvairiuose tradiciniuose respublikiniuose bei tarptautiniuose renginiuose, amatininkų mugėse, festivaliuose, šventėse.

Amatininkas aktyviai įsitraukia į projektines veiklas, kuriose daug dėmesio skiriama seniesiems amatams, jų demonstravimui, etnokultūros puoselėjimui, senųjų tradicijų perdavimui jaunajai kartai. Įgyvendinant Lietuvos Kultūros Tarybos projektą 2016 m. VŠĮ „ARGOSTUDIO“ kvietimu tautodailininkas E. Čypas tradicinės medžio drožybos amatą pristatė gyvosios istorijos festivalyje „Jotvos vartai“. VŠĮ „Inovatorių“ slėnis kasmet amatininkus kviečia į organizuojamas stovyklas vesti edukacines programas ar vadovauti su medžio darbais susijusioms darbo grupėms. 2016 m. vasarą E. Čypas dalyvavo Visagino paramos vaikui centro administracijos ir vaikų po socializacijos projekto „Atrask save“ įgyvendinime, po kurio neliko abejingų medžio drožybai, meistro geranoriškumui, atsidavimui drožybos amatui.

E. Čypas kviečiamas ne tik į rajono ugdymo, kultūros įstaigų organizuojamus renginius. Jau kelerius metus amatininkas bendradarbiauja su Zarasų krašto žmonių su negalia sąjunga – vykdo įvairius projektus, kuriuose dalyvauja ne tik neįgalūs žmonės, bet ir daugiavaikės bei rizikos grupės šeimos. Susirinkusiuosius moko drožinėti paukščius, kaušus, geldas, supažindina su tradiciniais drožybos elementais. 2016 m. neįgaliųjų socialinės reabilitacijos stovykloje „Vasara kaime“ vedė edukacinius drožybos užsiėmimus gamtoje – drožinėjo paukščius miške. 2017 m. dalyvavo projekte „Kūrybos tiltai“. Jo įgyvendinimo metu vedė edukacinius drožybos užsiėmimus.

Pagrindinė tautodailininko veikla – etnokultūros puoselėjimas, senųjų papročių sklaida, tradicijų gaivinimas ir medžio drožėjo amato įgūdžių perdavimas jaunajai kartai. E. Čypas pasižymi giliu Zarasų krašto etnokultūros žinojimu.

Renatas Žiliukas gimė 1969 m. Avilių kaime. Šiuo metu gyvena ir dirba Zarasuose. Kalvystė autoriui – savotiška meditacija, savęs išreiškimas, kūrybinis procesas.
Savo kūrybos darbus parodos autorius yra pristatęs Stasiuko mugėje Šlyninkos malūne, 2015–2016 m. Dusetų kraštiečių šventėse, 2016 m. Zarasų miesto šventėje, 2017 m. pavasarį R. Žiliuko meninės kalvystės darbų paroda buvo eksponuota Zarasų krašto muziejaus padalinio Kazimiero Būgos memorialinio muziejaus patalpose Dusetose. Autorius 2018 m. lapkričio mėnesį dalyvavo respublikinėje konkursinėje liaudies meno regioninėje parodoje „Aukso vainikas“ Visagine, iškart po to su tautodailininku medžio drožėju Eriku Čypu surengė parodą Zarasų krašto muziejuje.

Paroda veiks iki vasario 28 d.
Maloniai kviečiame apsilankyti.

Darbo laikas: I-V, 10.00-18.00 val.
Adresas: Dvaro g. 17, Antazavės k., Antazavės sen., Zarasų r. sav.

Vilma Mickutė, Amatų centro Antazavės dvare vadovė

thumbnail 3

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite