ŠVENČIAME LIETUVĄ KARTU

0
20
1

Vasario 16- oji – Lietuvos Valstybės atkūrimo diena – jau keleri metai Turmanto pagrindinėje mokykloje švenčiama išradingai: 99-ųjų Valstybės metinių proga pynėme ir dovanojome Lietuvai 99 tautines juostas. Švęsdami Lietuvos šimtmetį, mokiniai nulipdė iš molio 100 lietuvaičių ir išpuošė jas tautiniais drabužiais.

Šiemet, minėdami 101-ąsias Lietuvos Valstybės atkūrimo metines, organizavome dailininko grafiko Juozo Žuko dailės parodą „Lietuva – paveikslas akyse“, atkeliavusią iš Jurbarko rajono Veliuonos kultūros centro.

Į parodos atidarymą atvyko nemažai svečių: Zarasų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Arnoldas Abramavičius, administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas, Zarasų rajono savivaldybės tarybos nariai: Daiva Kelečienė, Ignas Zavadskas, Turmanto Švč.Jėzaus Širdies Bažnyčios klebonas Vidmantas Rudokas, Turmanto seniūnijos seniūnas Stanislovas Stankevičius ir kt., dalyvavo visa mokyklos bei miestelio bendruomenė.

Lietuvos Respublikos himnas, mokinių poetinė kompozicija bei gražiai nuvilnijusi daina „Laisvė“, mokyklos direktorės Ninos Domackienės sveikinimo žodis – tai prasmingos šventės pradžia. Zarasų rajono savivaldybės mero pavaduotojas Arnoldas Abramavičius pabrėžė šios datos svarbą tautos istorijoje ir mūsų dabarčiai.

Mokytoja Natalija Oginskienė labai įtaigiai pasakojo apie Lietuvos Valstybės kūrimąsi, siedama su istoriniais įvykiais pasaulyje. Buvo perskaitytas Lietuvos Nepriklausomybės Aktas.
Mokytoja Giedrė Mičiūnienė pristatė dailininko grafiko Juozo Žuko biografiją ir kūrybą -paveikslų ciklus: „Metų laikai“, „Lietuvos kunigaikščiai“, „Lietuvos kaimas“.

„Metų laikai“ atskleidžia ne tik gamtos pokyčius, bet ir nuostabaus tėviškės ilgesio peizažą, kuris tarsi dėlionė sulipdytas iš mažų gabalėlių. Kiekvieno paveikslo centre – medis, tarp jo šakų įsiterpę nedideli peizažai. Ir jie tokie išraiškingi: gamta, kaimo žmonių gyvenimo būdas, pomėgiai ir darbai, bažnyčia, aplinka, gandrai. Medis – mūsų gyvybės ir esaties simbolis. Kiekviename paveiksle yra ir mažytis autoportretas, siejamas su konkrečiu metų laiku. Anot paties menininko, paveikslai – tai dailės kūriniai, ir į juos visada reikia žiūrėti ne kaip į dokumentą, protokolą, bet pajusti, kokias emocijas sukelia.

Grafikos darbai „Lietuvos kunigaikščiai“ labai įtaigiai atspindi Kęstučio, Vytauto, Mindaugo ir Gedimino politikos subtilybes. Grafikos darbams būdinga daug smulkių, tačiau labai svarbių detalių. Štai Didysis Lietuvos kunigaikštis Vytautas laiko iškėlęs kalaviją, kuris virsta gyvybės medžiu – jis nešė kultūrą į Rytus. Kunigaikščio Gedimino sapne – matoma pilis. Kunigaikščio Kęstučio kalavijas ne kartą gynė žemę nuo kryžiuočių.

Smagu matyti, kaip daina „Žemėj Lietuvos ąžuolai žaliuos“ – suvienijo visus… Juozo Žuko paveiksluose – dažnai „auga“ ąžuolas… Mes visi šiandien ir buvome tie Lietuvos ąžuolai, augantys ir ošiantys Lietuvai – nuo Veliuonos iki Turmanto.

Dėkojame Turmanto pagrindinės mokyklos direktorei Ninai DOMACKIENEI už idėjos palaikymą, visiems, padėjusiems organizuoti parodą, gausiai susirinkusiems svečiams, Jurbarko rajono Veliuonos kultūros centro direktorei Violetai ANDRIKAITIENEI už bendrystę. Mums miela žinoti, kad Turmanto pagrindinės mokyklos mokinių molinės lietuvaitės veliuoniškius sveikins su Lietuvos Valstybės atkūrimo diena. MES ŠVENČIAME LIETUVĄ KARTU…

Natalija OGINSKIENĖ
Giedrė MIČIŪNIENĖ,
Mokytojos, šventės organizatorės

Nuotraukos Dalios KOŽEMIAKINOS

2

3

4

5

6

7

8

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite