GAUSUS BŪRYS ZARASIŠKIŲ DOMĖJOSI GALIMYBĖMIS GAUTI PARAMĄ ŠILDYMO KATILŲ KEITIMUI IR INDIVIDUALIŲ SAULĖS ELEKTRINIŲ ĮRENGIMUI

0
14
2

Viešosios Įstaigos Zarasų turizmo ir veslo informacijos centro suorganizuotas informacinis seminaras verslininkams ir gyventojams „Parama šildymo katilų keitimui ir individualių saulės elektrinių įrengimui“, įvykęs vasario 13 d., sulaukė didžiulio Zarasų krašto gyventojų ir verslininkų susidomėjimo.

Atsižvelgdami į tai, kad seminaro medžiaga yra labai aktuali gyventojams ir verslininkams, dalinamės aktualia informacija. Seminare dalyvavo ir jį moderavo Gintautas Strelčiūnas, UAB „Joviltė“ direktorius ir Žilvinas Strelčiūnas, UAB „Exposito“ direktorius.

Dėl šildymo katilų keitimo

Primename, kad gegužės mėnesį Aplinkos valdymo projektų agentūra planuojama skelbti kvietimą gauti paramą neefektyvių biomasę naudojančių šildymo katilų keitimui į efektyvius šildymo įrenginius (biokuro katilus arba šilumos siurblius). Gyventojai galės gauti iki 50% naujo šildymo įrenginio kainos kompensaciją. Kitas kvietimas bus skirtas paramai gauti nedidelių, iki 10 kilovatų (kW) galios saulės elektrinių įsirengimui.

Šią paramą galės gauti elektrą savo poreikiams iš saulės šviesos gaminti planuojantys individualių namų savininkai. Apie paraiškų pildymą reikia susimąstyti jau dabar.

Sausio 17 d. Energetikos ministerija patvirtino paramos priemonės „Katilų keitimas namų ūkiuose“ projektų finansavimo sąlygų aprašą, kuriame pateikti reikalavimai ir kriterijai šiai paramai gauti. Apraše numatoma, kad į paramą pretenduoti galės vienbučių bei dvibučių gyvenamųjų arba sodo namų savininkai – šie pastatai turi būti įregistruoti Registrų centro Nekilnojamojo turto registre ne anksčiau nei prieš 5 metus nuo kvietimo teikti paraiškas dienos.

Fiziniai asmenys galės pretenduoti į paramą, jei jie senuosius katilus keis efektyviais atsinaujinančius išteklius šilumai gaminti naudojančiais įrenginiais. Tokie įrenginiai – tai 5 klasės biokuro katilai, žemė-vanduo bei vanduo-vanduo šilumos siurbliai, kurių sezoninis naudingumo koeficientas (SCOP) ne mažesnis kaip 3,5 bei oras-vanduo šilumos siurbliai, kurių SCOP ne mažesnis kaip 3,0. Biokuro katilų klasė bei sezoniniai naudingumo koeficientai nurodomi įrenginių techninėje dokumentacijoje.

Fiziniam asmeniui bus kompensuojama 50% sumos, kuri yra paskaičiuojama padauginus įsigyto įrenginio galingumą kilovatais (kW) iš fiksuotų vieno kilovato galios įkainių, kurie priklauso nuo šildymo įrenginio tipo bei įrangos komplektacijos. Pavyzdžiui, įsirengus 20 kW granulinį 5 klasės biokuro katilą, galima gauti apie 1.500 Eur, o 10 kW galios oras-vanduo šilumos siurblį (be integruoto boilerio) – apie 2.668 Eur kompensaciją.

Norint gauti paramą, sąskaitos už naujus įrenginius bei įrangos perdavimo-priėmimo aktai turės būti išrašyti ne anksčiau nei 2019 m. sausio 1 d., tačiau patys įrenginiai negalės būti sumontuoti bei priduoti, kol nebuvo pateikta registracijos forma. Tai reiškia, kad užbaigti projektai negalės pretenduoti į paramą.

Įgyvendinus šią priemonę, šalyje tikimasi sutaupyti apie 0,22 teravatvalandės energijos – tai atitinka maždaug 2% visos per metus Lietuvoje suvartojamos elektros energijos.

Kvietimus teikti paraiškas paramai gauti skelbs Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA).

16 mln. eurų ES paramos – saulės elektrinėms

2019 m. gegužės mėnesį APVA planuoja skelbti kvietimą paramai gauti nedidelių, iki 10 kilovatų (kW) galios saulės elektrinių įsirengimui. Šią paramą galės gauti elektrą savo poreikiams iš saulės šviesos gaminti planuojantys individualių namų savininkai.

Paramą galės pasinaudoti individualių vieno ar dviejų butų gyvenamųjų arba sodo namų savininkai, įsirengę iki 10 kilovatų (kW) galios saulės elektrines, kuriomis gaminama elektros energija bus naudojama namų ūkio poreikiams. Konkrečią sumą galima pasiskaičiuoti padauginant planuojamos įsirengti saulės elektrinės galią kilovatais (kW) iš fiksuoto įkainio – 323 eurų už 1 kW galios. Atkreipiame dėmesį, kad sąskaitos ir apmokėjimai už įrangą negali būti išrašyti anksčiau nei 2019 m. sausio 1 d. Tačiau parama nebus teikiama, jei įrangos diegimas bus užbaigtas ir tai patvirtinantys dokumentai įforminti iki paraiškos pateikimo dienos. Tai reiškia, kad paramos negalės gauti tie saulės elektrinių savininkai, kuriems iki paraiškos pateikimo dienos bus išduoti šie dokumentai:
iki 5 kW galios saulės elektrinėms – atestuoto rangovo deklaracija apie elektrinės atitikimą teisės aktų techniniams reikalavimams;
didesnės nei 5 kW, tačiau ne didesnės nei 10 kW galios elektrinėms – Valstybinės energetikos inspekcijos pažyma apie energetikos įrenginių techninės būklės patikrinimą.

Kvietimą teikti paraiškas šioms investicijoms gauti planuojama paskelbti gegužės mėnesį.

Prašome atkreipti dėmesį, kad paraiškos, kol nėra paskelbti kvietimai, nepriimamos.

1

3

4

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite