VILNIAUS KNYGŲ MUGĖ „PO DVIDEŠIMTIES METŲ“

0
35
IMG 20190221 104355

Tokia tema knygų bičiulius pasitinka užaugusi jubiliejinė 20-oji Vilniaus knygų mugė, kuri vyksta vasario 21-24 dienomis. „Atsigręšime atgal ir žvilgsniu prabėgsime per visus dvidešimt metų – matuodami, kaip keitėmės, ar ko nepamiršome, ar branginame tai, kas geriausia, ar nenutolome“.

Jubiliejinės Vilniaus knygų mugės atidarymas prasidėjo aktoriaus Andriaus Bialobžeskio skaitymu ir Kosto Smorigino muzikiniu pasirodymu. Sveikinimo kalbą sakęs LR Kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas prisiminė rašytojo, semiotiko Umberto Eco citatą. „Paklaustas, ar išnyks tradicinė knyga, jis atsakė, kad knyga yra toks žmonijos išradimas kaip šaukštas, ratas ar žirklės: tai išradimai, kurių nebeįmanoma patobulinti, o bandant tai padaryti, galima nebent sugadinti. Be šio išradimo nebeįsivaizduojamas gyvenimas“, – kalbėjo ministras.

Po įspūdingo atidarymo, Zarasų viešosios bibliotekos kolektyvo ir kitų mugės svečių laukė spalvinga kultūrinė programa, naujos erdvės, susitikimai su lietuvių ir užsienio autoriais, naujo formato renginiai bei gimtadienio staigmenos.

Kaip ir kasmet akys raibo ir galva sukosi nuo knygų gausos, kurios kvepėjo dar spaustuvės dažais. Stenduose sutikome ir autografą gavome iš Algirdo Toliato, prof. Vytauto Landsbergio, Tomo Dirgėlos, Arvydo Anušausko, Kęstučio Kasparavičiaus, Sigutės Ach ir kitų.

Bibliotekų erdvėje buvo smagu pabendrauti su kolegomis, sudalyvauti jų organizuojamuose kūrybiniuose užsiėmimuose, edukaciniuose žaidimuose. Išbandėme sensorinius skaitymus autizmo spektro sutrikimą turintiems vaikams, terapinius šviečiančio smėlio ir šviesos staliukus, klausėmės pasakojimų apie žandarus, skaitėme lietuvišką tekstą rusiškais rašmenimis, „Popieriaus restauravimo“ dirbtuvėse susipažinome su senųjų knygų spausdinimo ir įrišimo ypatumais, išbandėme restauravimo procesus, kūrėme unikalų ekslibriso atspaudą ir kt. Literatūrinė vaistinė kvietė griebtis ne vaistų, o knygų – nuo peršalimo, ilgesio…

Knygų mugės naujiena – šortai. Tai „karštas“ mugės debatų turnyras, literatūrinė dvikova, kurioje per 15 minučių knygų autorius ir kritikas kuo turiningiau turi atskleisti aptariamos knygos privalumus ir trūkumus. Bukinistų pasaže, naujoje erdvėje, galima buvo žavėtis senomis knygomis ir pasiklausyti vinilinių plokštelių.

Apsilankėme diskusijų klube, klausėmės Arvydo Juozaičio knygų „Šanchajaus istorijos“ ir „Oginskio polonezas“, knygos „100 pakilių akimirkų: tarpukario Lietuvos šventės ir iškilmės“ (sud. R. Tamoliūnienė) pristatymų, dalyvavome diskusijoje „Biblioteka besikeičiančioje visuomenėje“, kurių dalyviai prof. Tomas Venclova, fotografas M. Jovaiša, LNB generalinis direktorius R. Gudauskas, moderatorius A. Gelūnas patvirtino, kad nors pats knygos formatas keičiasi ir keisis, taip kaip kasetės, diskai, vinilinės plokštelės, tačiau tai neturėtų gąsdinti, nes biblioteka visada išliks šviesos, kultūros, bendruomenės susitelkimo centras.

Kupini šviesių minčių ir idėjų, įsigiję knygų, skirtukų, lankstinukų grįžome namo.

Inesa DUMBRAVIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos atstovė ryšiams su visuomene
Nuotraukos autorės.

IMG 20190221 104850

IMG 20190221 110334

IMG 20190221 111642

IMG 20190221 115315

IMG 20190221 120121

IMG 20190221 120819

IMG 20190221 130558

IMG 20190222 081720

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite