ZARASŲ RAJONO SAVIVALDYBĖ KREIPĖSI Į ŽEMĖS ŪKIO MINISTERIJĄ DĖL TRADICINIŲ RESPUBLIKINIŲ ŽIRGŲ LENKTYNIŲ „SARTAI 2023“

0
122
sartai

Jau nuo seno vasario pirmąjį šeštadienį visi keliai veda į Dusetas. Čia vyksta respublikinės ristūnų žirgų lenktynės ir nacionalinį paveldą bei etnines vertybes propaguojanti žiemos šventė, kurią tradiciškai organizuoja Žemės ūkio ministerija kartu su ŽŪM pavaldžiomis institucijomis ir Zarasų rajono savivaldybe. Be lenktynių Lietuvos gyventojai plūsta ir į nacionalinį paveldą bei etnines vertybes propaguojančią žiemos mugę. Legendomis apipintos, šimtmečių tradicijomis išgarsintos ristūnų lenktynės yra unikali šventė mūsų šalyje. Šventė, kuri garsina Dusetų kraštą šalyje ir Lietuvą už jos ribų. Šiemetinės lenktynės būtų – 112-osios. Jau du metus dėl COVID-19 pandemijos ir kitų aplinkybių Lenktynės nevyko, todėl rajono Savivaldybė nuolat gauna klausimų, o kaip bus šiais metais? Susidomėjimas labai didelis iš visos šalies.

Dėl Tradicinių Respublikinių žirgų lenktynių „Sartai 2023“ Zarasų rajono savivaldybės iniciatyva buvo surengti 2 pasitarimai Žemės ūkio ministerijoje (lapkričio 10 d. ir sausio 5 d.). Žemės ūkio ministerija neinicijavo organizacinio komiteto, todėl Zarasų rajono savivaldybės meras 2023 sausio 10 d. potvarkiu sudarė darbo grupę dėl Tradicinių Respublikinių ristūnų žirgų lenktynių „Sartai 2023“ rengimo. Lenktynes, remiantis orų prognozėmis planuojama rengti vasario 18 d. ( ir ankstesniais metais dėl orų lenktynes persikeldavo vieną ar dvi vasario mėnesio savaites). Tris dešimtmečius lenktynių organizatorė ir pagrindinė rėmėja buvo Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija ir lenktynių organizavimo darbai buvo paskirstomi tolygiai tarp Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos kartu su ŽŪM pavaldžiomis institucijomis ir Zarasų rajono savivaldybės. Pagal šių metų Žemės ūkio ministerijos parengtą Jungtinės sutarties projektą Lenktynių organizavimo darbai paskirstyti labai netolygiai ir Savivaldybei tenka keturis kartus daugiau išlaidų negu Žemės ūkio ministerijai. Zarasų rajono savivaldybė nepritaria tokiam sutarties projektui. Po sausio 5 d. vykusio Zarasų rajono savivaldybės mero Nikolajaus Gusevo susitikimo Žemės ūkio ministerijoje, Savivaldybė sausio 6 d. parengė Jungtinės veiklos sutarties projektą su priedu, kuriame tolygiai paskirstyti Tradicinių Respublikinių ristūnų žirgų lenktynių „Sartai 2023“ organizavimo darbai, kaip ir pastaruosius 30 metų tai vyko.

Zarasų rajono savivaldybė prašo Žemės ūkio ministerijos kuo skubiau pasirašyti Savivaldybės sutartį, nes reikia sušaukti Zarasų rajono savivaldybės tarybos posėdį dėl Jungtinės veiklos sutarties tarp Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerijos ir Zarasų rajono savivaldybės pritarimo.

Tikimasi glaudaus bendradarbiavimo ir greito sprendimo.

Zarasų rajono savivaldybės informacija

Orų prognozė vasario mėnesiui Dusetose:

Orai Dusetose

Antros klasės moksleivių lietuvių kalbos vadovėlyje yra minimos tradicinės Sartų lenktynės.

lt1

lt2

lt3

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite