ZARASUOSE ĮVYKO CIVILINĖS SAUGOS STALO PRATYBOS „GYVENTOJŲ EVAKAVIMAS DĖL VALSTYBĖS LYGIO EKSTREMALIOSIOS SITUACIJOS“

0
93
1

2023 m. gegužės 30 d. Zarasų rajono savivaldybėje įvyko civilinės saugos stalo pratybos „Gyventojų evakavimas dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos“.

Pratybose dalyvavo atstovai iš 12-os skirtingų savivaldybių: civilinės saugos specialistė Erika Kazlauskaitė (Biržų rajono savivaldybė); civilinės saugos specialistė Raimonda Simonavičiūtė, vyriausias specialistas Justinas Kareiva (Kupiškio rajono savivaldybė); civilinės saugos specialistai Justas Laurinavičius ir Kęstutis Kungis (Panevėžio miesto savivaldybė); civilinės saugos specialistas Aivaras Valantiejus (Panevėžio rajono savivaldybė); civilinės saugos specialistas Linas Mainionis (Pasvalio rajono savivaldybė); civilinės saugos specialistė Giedrė Kunigėlienė, Administracijos direktorius Valerijus Rancevas (Rokiškio rajono savivaldybė); civilinės saugos specialistė Reda Kruopė (Anykščių rajono savivaldybė), civilinės saugos specialistas Sigitas Čeponis, (Ignalinos rajono savivaldybė); civilinė saugos specialistas Danius Židonis, mero patarėjas Steponas Šantariovas (Molėtų rajono savivaldybė); civilinės saugos specialistė Zita Jasiunavičienė, Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Jovita Strazdienė (Utenos rajono savivaldybė); civilinės saugos specialistas Konstantinas Bagdanavičius, Teisės, personalo ir civilinės metrikacijos skyriaus vedėjas Ričardas Petrauskas (Visagino savivaldybė); Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistė Aušra Dilienė, Savivaldybės merė Nijolė Guobienė, Administracijos direktorius Aurelijus Banys (Zarasų rajono savivaldybė). Pratybose taip pat dalyvavo Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos specialistai: viršininko pavaduotojas Darius Marciuška, Civilinės saugos skyriaus vyriausieji specialistai Virgilijus Smailys ir Aušra Aukštikalnytė, vyresnioji specialistė Jūratė Šichovcovienė.

Prieš prasidedant pratyboms, rajono Savivaldybės merė Nijolė Guobienė tarė sveikinimo žodį visiems susirinkusiems. Merė džiaugėsi, kad būtent čia, rajono Savivaldybės administracijos Ekstremaliųjų situacijų komisijos ir Operacijų centre vyksta šios pratybos.

Utenos rajono savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėja Jovita Strazdienė pasveikino rajono Savivaldybės merę Nijolę Guobienę su naujomis pareigomis ir palinkėjo kuo didžiausios sėkmės.

Šių pratybų vadovas – Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos viršininko pavaduotojas Darius Marciuška, pratybų koordinatorius priešgaisrinės gelbėjimo valdybos civilinės saugos skyriaus vyriausiasis specialistas Virgilijus Smailys. Pratybas Zarasų rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centre organizavo Zarasų rajono savivaldybės civilinės saugos ir mobilizacijos specialistė Aušra Dilienė.
 
Pratybų tikslas – įvertinti Departamento Panevėžio priešgaisrinės gelbėjimo valdybos veiklos teritorijoje esančių savivaldybių pasirengimą vykdyti Valstybiniame gyventojų apsaugos plane branduolinės ar radiologinės avarijos atveju, patvirtintame Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2012 m. sausio 18 d. nutarimu Nr. 99 „Dėl Valstybinio gyventojų apsaugos plano branduolinės ar radiologinės avarijos atveju patvirtinimo“, nustatytas civilinės saugos sistemos subjektų funkcijas, gavus pranešimą apie branduolinę ir (ar) radiologinę avariją Astravo atominėje elektrinėje.
 
Pratybų tema – gyventojų evakavimo organizavimas dėl valstybės lygio ekstremaliosios situacijos.
Pratybų uždaviniai:
• įvertinti savivaldybės administracijos pasirengimą organizuoti savivaldybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centro darbą numatytoje darbo vietoje;
• įvertinti savivaldybės administracijos pasirengimą perspėti ir informuoti gyventojus, savivaldybės teritorijoje esančias valstybės ir savivaldybės institucijas ir įstaigas, kitas įstaigas ir ūkio subjektus;
• įvertinti savivaldybės administracijos pasirengimą organizuoti evakuotų gyventojų priėmimą, aprūpinimą būtiniausiomis priemonėmis, maitinimo bei kitos būtinos pagalbos teikimą.
Pratybų metu kiekvienos savivaldybės atstovai pristatė paruoštą parengtį, įgyvendinant pratybų tikslą bei uždavinius, atliekant veiksmus pagal pateiktą sąlygą.
Pratybų sąlyga:
• Baltarusijos AE skelbiama bendroji avarijos klasė, TATENA pranešė, kad radionuklidų išmetimas į aplinką yra neišvengiamas ir numatoma, kad jis gali įvykti artimiausiu metu.
• Remiantis radionuklidų išmetimo iš Baltarusijos AE į aplinką charakteristikomis, informacija apie meteorologines sąlygas, pagal prognozę matoma, kad radionuklidai kartu su vėju pasieks Lietuvos teritoriją, pirmosiomis valandomis gali nusėsti Vilniaus ir Švenčionių rajonų teritorijose. Priimami sprendimai dėl apsaugomųjų veiksmų.
• Atsižvelgiant į radionuklidų pernašos prognozes bei radiacinės žvalgybos duomenis, rekomenduojamas laikinasis gyventojų perkėlimas iš užterštų teritorijų į Panevėžio apskrities savivaldybes, Ignalinos r., Zarasų r. ir Visagino savivaldybes.
Išklausius ir įvertinus kiekvienos Savivaldybės paruoštas parengtis vykdyti Valstybiniame gyventojų apsaugos plane branduolinės ar radiologinės avarijos atveju nustatytas funkcijas, Zarasų rajono savivaldybės Civilinės saugos ir mobilizacijos specialistė Aušra Dilienė svečiams iš kitų savivaldybių aprodė žymiąsias rajono vietas: Šarūno ir Nomedos Saukų galeriją, Apžvalgos ratą, Antazavės dvarą.
Manome, kad šios pratybos buvo naudingos visų savivaldybių atstovams, norint būti tinkamai pasiruošus galimam pavojui dėl Astravo atominės elektrinės.
 

Zarasų rajono savivaldybės informacija
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite