VMI SKELBIA TURTO IR PAJAMŲ DEKLARAVIMO STARTĄ

0
12
vmi

Panevėžio apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (toliau – Panevėžio AVMI) informuoja, kad Elektroninio deklaravimo sistemoje (deklaravimas.vmi.lt) 1,9 mln. gyventojų VMI suformavo metines pajamų deklaracijas. 1,4 mln. pajamų deklaracijų – užpildytos, tad jas sistemoje užtenka peržiūrėti, ir patvirtinti. Utenos apskrities gyventojams VMI paruošė 87,3 tūkst. preliminarių deklaracijų už 2018 metus. Deklaracijas, kaip ir kasmet, gyventojai turi pateikti iki gegužės 2 d.

Pernai per 13 tūkst. Utenos apskrities gyventojų deklaravo 2,9 mln. Eurų mokėtino gyventojų pajamų mokesčio. VMI beveik 35 tūkst. Utenos apskrities gyventojų grąžino 4,9 mln. eurų pajamų mokesčio permokos.

Praėjusiais metais Utenos apskrityje per 24 tūkst. gyventojų paramos gavėjams skyrė beveik 545 tūkst.

Pažymėtina, jog pajamų deklaracijos turėtų nepamiršti pateikti gyventojai vykdę individualią veiklą ar gavę pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius, taip pat gyventojai, kurie privalo pateikti turto deklaracijas dėl užimamų pareigų (politikai, tarnautojai ir kt.) ir, be abejo, gyventojai, norintys pasinaudoti mokesčių lengvatomis bei susigrąžinti dalį mokesčių. Pajamų deklaracijas taip pat reikia pateikti, jeigu gyventojui buvo pritaikytas per didelis neapmokestinamasis pajamų dydis ir dėl to privalu sumokėti dalį GPM arba susigrąžinti šį mokestį, nes buvo taikytas per mažas neapmokestinamasis pajamų dydis. Lengvatomis gali pasinaudoti žmonės, kurie praėjusiais metais mokėjo įmokas už būsto kreditą, už sumokėtas gyvybės draudimo įmokas, III pakopos pensijų fondų įmokas ar pirmas studijas aukštojoje mokykloje.

Panevėžio AVMI Mokestinių prievolių departamento II-ojo skyriaus vedėja Irena Gečienė akcentuoja, kad šių metų deklaracijos forma ir deklaracijų teikimo tvarka išlieka tokia pati kaip ir praėjusiais metais, todėl pagrindo nerimauti dėl reikšmingų pokyčių nėra. Pažymėtina, kad nuo 2018-ųjų nėra taikomas papildomas neapmokestinamasis pajamų dydis (PNPD), o tai reiškia, kad šiais metais tėvams papildomai skaičiuoti metinio PNPD už auginamus vaikus nereikės ir deklaruoti bus paprasčiau.

Iki šių metų liepos 1 d. gyventojai gali pasinaudoti vienintele galimybe deklaruoti praeityje pamirštas pajamas ir mokesčius sumokėti be jokių delspinigių ar baudų. Tai reiškia, jog jei gyventojas pateikia ar patikslina ankstesnių metų deklaraciją (už 2017 metus arba ankstesnius) bei deklaruoja papildomas pajamas, delspinigių už pradelstą laiką VMI jiems neskaičiuoja.

„Tai yra pirmą ir vienintelį kartą suteikiama galimybė, kuria norint pasinaudoti, reikia pateikti arba patikslinti savo ankstesnes deklaracijas“ – primena I. Gečienė, pažymėdama, kad nuostata galioja tiems mokesčiams, kurie turėjo būti deklaruoti ir sumokėti ne vėliau kaip iki 2018 pabaigos.

Naujovė. VMI atkreipia gyventojų dėmesį, kad nuo šių metų, šalia įprastų dviejų procentų pajamų mokesčio skyrimo paramos gavėjams ir vieno procento skyrimo politinėms partijoms, jau bus galima skirti papildomą 1 procentą ir profesinėms sąjungoms ar profesinių sąjungų susivienijimams. Taip pat, 2019-ieji metai, planuojama, yra paskutiniai, kuomet skirti dalį GPM paramai galima pildant popierinius prašymus, mat nuo 2020-ųjų tokie prašymai bus priimami tik elektroniniu būdu. 2018 m., tokius prašymus e. būdu pateikė 63% gyventojų.

VMI dėkoja 1,2 mln. gyventojų, kurie praėjusiais metais pajamų deklaracijas pateikė laiku. Savo pareigas laiku vykdantys gyventojai taupo biudžeto lėšas, kasmet skiriamas siųsti priminimams bei kitoms administracinėms procedūroms. VMI įvertinusi dalies gyventojų poreikį kasmet deklaraciją pateikti atvykus į VMI padalinius laikysis taisyklės, jog deklaravimo laikotarpiu visuose VMI padaliniuose konsultantai dirba tol, kol aptarnaujamas paskutinis mokesčių mokėtojas.

Panevėžio AVMI primena, kad savarankiškai aktualią informaciją mokesčių klausimais, seminarų dalijamąją medžiagą, paaiškinimus ir komentarus galima rasti adresu www.vmi.lt. Pasikonsultuoti su VMI specialistais mokesčių klausimais galima paskambinus telefonu 1882 arba +370 5 255 3190. Telefonu suteikta konsultacija yra lygiavertė rašytinei, nes pokalbiai yra įrašomi bei saugomi 5 metus.

Informaciją apie VMI veiklą galite sekti ir socialinio tinklo „Facebook“ oficialiame VMI puslapyje www.facebook.com/Valstybinemokesciuinspekcija.

Papildomi duomenys pagal rajonus:

Utenos rajono gyventojams VMI paruošė 26,4 tūkst. preliminarių deklaracijų už 2018 metus.
Utenos rajone 4,3 tūkst. gyventojų pernai deklaravo turintys į biudžetą sumokėti 824 tūkst. Eurų pajamų mokesčio. VMI 10,6 tūkst. uteniškių grąžino 1,5 mln. Eurų permokos.
Utenos rajone paramai skirta 171 tūkst. Eurų – juos paramos gavėjams pervedė beveik 8,3 tūkst. gyventojų.

Visagino rajono gyventojams VMI paruošė 12,5 tūkst. preliminarių deklaracijų už 2018 metus.
Visagino rajone 2,9 tūkst. gyventojų pernai deklaravo turintys į biudžetą sumokėti 616 tūkst. Eurų pajamų mokesčio. VMI 5,8 tūkst. visaginiečių grąžino 768 tūkst. Eurų permokos.
Visagino rajone paramai skirta 114 tūkst. Eurų – juos paramos gavėjams pervedė beveik 4,5 tūkst. gyventojų.

Anykščių rajono gyventojams VMI paruošė 16,3 tūkst. preliminarių deklaracijų už 2018 metus.
Anykščių rajone 1,7 tūkst. gyventojų pernai deklaravo turintys į biudžetą sumokėti 429 tūkst. Eurų pajamų mokesčio. VMI 5,7 tūkst. anykštėnų grąžino 799 tūkst. Eurų permokos.
Anykščių rajone paramai skirta 81 tūkst. Eurų – juos paramos gavėjams pervedė beveik 3,7 tūkst. gyventojų.

Zarasų rajono gyventojams VMI paruošė 9,9 tūkst. preliminarių deklaracijų už 2018 metus.
Zarasų rajone 1,3 tūkst. gyventojų pernai deklaravo turintys į biudžetą sumokėti 259 tūkst. Eurų pajamų mokesčio. VMI 4 tūkst. zarasiškių grąžino 563 tūkst. Eurų permokos.
Zarasų rajone paramai skirta 54 tūkst. Eurų – juos paramos gavėjams pervedė beveik 2,6 tūkst. gyventojų.

Ignalinos rajono gyventojams VMI paruošė 10 tūkst. preliminarių deklaracijų už 2018 metus.
Ignalinos rajone 1,5 tūkst. gyventojų pernai deklaravo turintys į biudžetą sumokėti 334 tūkst. Eurų pajamų mokesčio. VMI 3,8 tūkst. ignaliniečių grąžino 511 tūkst. Eurų permokos.
Ignalinos rajone paramai skirta beveik 59 tūkst. Eurų – juos paramos gavėjams pervedė beveik 2,6 tūkst. gyventojų.

Molėtų rajono gyventojams VMI paruošė 12 tūkst. preliminarių deklaracijų už 2018 metus.
Molėtų rajone 1,7 tūkst. gyventojų pernai deklaravo turintys į biudžetą sumokėti 408 tūkst. Eurų pajamų mokesčio. VMI 4,9 tūkst. molėtiškių grąžino 717 tūkst. Eurų permokos.
Molėtų rajone paramai skirta 65 tūkst. Eurų – juos paramos gavėjams pervedė beveik 2,6 tūkst. gyventojų.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite