AČIŪ! – ŠAUKIA MIŠKO GIESMININKAI BESIDŽIAUGIANTYS NAUJAIS NAMAIS

0
29
Mindaugas Ilčiukas11

„Minint Pasaulinę Žemės dieną bei Tarptautinę miškų dieną vis labiau atsigręžiama į gamtos išsaugojimą. Ypač ši tema aktuali miškininkystės srityje. Atsakinga miškininkystė – esminis dalykas, padedantis išsaugoti biologinę įvairovę, subalansuojant miško teikiamas ekonomines, socialines ir aplinkosaugines funkcijas. Pagalba miško gyventojams labai svarbi, todėl vykdomos įvairios gamtosauginės iniciatyvos“, pasakoja VĮ Valstybinių miškų urėdijos Ignalinos regioninio padalinio gamtotvarkos specialistas Mindaugas Ilčiukas.

Kovo 20 d. Mindaugas Ilčiukas vyko į mokyklas skaityti paskaitos apie biologinės įvairovės išsaugojimą valstybiniuose miškuose. Miškininkas aplankė Zarasų rajono Salako pagrindinės mokyklos 5-10 klasių moksleivius ir Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos 5 klasių moksleivius. Gamtotvarkos specialistas pasakojo apie biologinės įvairovės puoselėjimą keliant inkilus, tveriant skruzdėlynus, žymint uoksinius medžius. Jis mokinius supažindino su drugių, vabalų bei plunksnų kolekcijomis.

„Miškuose gyvena ir peri daugelis mūsų krašto retųjų stambių ir plėšriųjų paukščių. Dideliuose miško masyvuose įsikuria tokie reti paukščiai kaip juodasis gandras, jūrinis erelis, žuvininkas, kurtinys ir kiti paukščiai. Kai kurioms rūšims padėti galima iškeliant inkilus – ne tik žvirbliniams paukščiams, bet ir pelėdoms bei šikšnosparniams. Svarbu tinkamai iškelti inkilą, atitinkantį rūšies poreikius. Tinkamai parinkus inkilo pakabinimo vietą galime tikėtis įvairių paukščių rūšių. Keliant inkilus retoms rūšims – būtina pasirūpinti ir inkilo apsauga“, – apie paukščių gausinimą miškuose pasakojo M. Ilčiukas.

Kovo 21 d. Tarptautinės miškų dienos proga visoje Lietuvoje Valstybinių miškų urėdija organizavo inkilų kėlimo šventę „Paukščiai grįžta namo“. Valstybinių miškų urėdijos Ignalinos regioniniame padalinyje šventėje dalyvavo penkios girininkijos, prie kurių prisijungė septynios mokyklos. Gražutės girininkijos darbuotojai kėlė inkilus kartu su Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos moksleiviais. Daugėliškio girininkijos miškininkams padėjo didelis būrys vaikų iš Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijos, Ignalinos r. Didžiasalio „Ryto“ gimnazijos ir Ignalinos r. Naujojo Daugėliškio mokyklos-daugiafunkcinio centro. Kaltanėnų girininkijoje dalyvavo mažieji iš Ignalinos „Šaltinėlio” mokyklos. Miškininkai smalsiems moksleiviams pasakojo apie inkilų gyventojus, jiems slypinčius pavojus. Vaikai domėjosi paukščių prisitaikymu prie gamtos, jų plunksnų margumu. Miškininkai nupasakojo, kuo minta paukščiai, parodė vabalų ir drugių kolekcijas. Salako girininkijoje miškininkus lydėjo Zarasų r. Salako pagrindinės mokyklos moksleiviai. Smalvų girininkijos miškuose inkilus kelti padėjo mokiniai iš Visagino „Verdenės“ gimnazijos. Į inkilų kėlimo šventę Valstybinių miškų urėdijos Ignalinos regioniniame padalinyje iš viso atvyko per 100 dalyvių, buvo iškelta 90 inkilų.

Tą pačią dieną inkilų kėlimo renginiai „Paukščiai grįžta namo“ vyko ir visuose kituose Valstybinių miškų urėdijos regioniniuose padaliniuose. Miškininkai kartu su moksleiviais ir vietinėmis bendruomenėmis 50-yje skirtingų vietovių visos Lietuvos miškuose iškėlė apie 2000 inkilų.

Informacija pasidalino VĮ Valstybinių miškų urėdijos Ignalinos regioninio padalinio gamtotvarkos specialistas Mindaugas Ilčiukas.

DSC 7324 Jono Barzdėno nuotrauka

DSC 7365 Mindaugo Ilčiuko nuotrauka

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite