PROJEKTO VEIKLOS ĮSIBĖGĖJO

0
18
DSC00696

Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos projekto „Šiuolaikinė biblioterapija – socialinei atskirčiai mažinti“ tikslas – organizuoti užimtumą vaikams per kultūrinių ir interaktyvių veiklų organizavimą“. Šio projekto veiklos įsibėgėjo, įvyko septyni „Pramogų bibliotekos“ užsiėmimai.

Pirmojo užsiėmimo metu projekto dalyviai susipažino su edukacinėmis priemonėmis esančiomis Zarasų viešojoje bibliotekoje: judriaisiais žaidimais. Važiuodami interaktyvaus dviračio maršrutais po Zarasų, Utenos, Daugpilio ir Preilių miestelius, susipažino su architektūros ir kultūros paminklais. Dalyvavo Kinect interaktyviose viktorinose: „Pasakų iliustracijos“, „Lietuvos miestai“, „Ežerai“, „Gyvūnai“, „Vaisiai ir daržovės“. Dalyviai susipažino su medijų studijoje esamais filmais ir kompaktiniais diskais, žaidė interaktyvų Kinect žaidimą „Jumpido“. Bibliotekos galerijoje dalyvavo virtualioje ekskursijoje „Zarasų krašto lankytinų vietų virtualus gidas „Pasaulis pagal poetus romantikus ir žymias moteris“, kurią sudaro 21 panoraminė stotelė su žymių žmonių gimtosiomis vietomis.

Antrojo užsiėmimo metu, projekto dalyviams buvo pristatyti stalo žaidimai įsigyti iš projekto lėšų – konstruktoriai, strateginiai žaidimai. Stalo žaidimai – ideali edukacinė priemonė ir terpė, skatinanti tarpusavio bendravimą ir supratimą, komandinius įgūdžius, žaidimo forma vystanti gebėjimus priimti loginius sprendimus, lavinanti vaizduotę, kūrybinį mąstymą.

Dalyvaudami sekančiame užsiėmime, projekto dalyviai leidosi į virtualią kelionę su virtualios realybės akiniais susipažindami su Zarasų ir Utenos, Daugpilio ir Preilių miestų žymiais ir svarbiais objektais, žaidė stalo žaidimus, dalyvavo judriojo žaidimo „Stiprūs-vikrūs“ konkurse.

Kovo 6 d. užsiėmimas buvo skirtas Užgavėnėms, tad vaikai buvo supažindinti su Užgavėnių papročiais ir tradicijomis, gamino Užgavėnių kaukes: velnius, ožius, raganas, čigonus, dalyvavo Lašinio ir Kanapinio kovoje. Interaktyvioje Kinect viktorinoje „Švenčių personažai“ rinko Užgavėnių šventės veikėjus. Medijų studijoje žiūrėjo filmą apie Užgavėnių šventimo papročius. Vėliau gardžiavosi tradiciniu šventės valgiu – blynais su braškių uogiene.

Užsiėmimo, kuris buvo skirtas Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai paminėti, metu vaikams buvo pristatyta knygų paroda, paaiškinta šventės atsiradimo prielaidos, Lietuvos simboliai, vėliavos spalvų prasmė. Vaikai ir paaugliai dalyvavo Lietuvos vėliavos dėlionės rungtyje. Piešė išbandydami kelias technikas. Vandeniniais dažais kūrė „Lietuvos portretą“, piešinius dažė Lietuvos vėliavos spalvomis. Išlaisvindami fantaziją flomasteriais kūrė fraktalinius piešinius. Vėliau dalyvavo viktorinoje „Kalbėkime gražiai. Ištaisykite žargonus“, kurioje turėjo įrašyti kokius žodžių reikėtų vartoti vietoj pateiktų žargonų. Žaidė stalo žaidimus.

Užsiėmimo skirto Pasaulinei žemės dienai ir Vandens dienai paminėti veiklos prasidėjo interaktyviu žaidimu „Kas skrenda“. Vėliau, į kompiuterines planšetes parsisiuntę knygų „Pasaulio pasakos“, „Afrikos gyvūnai“, R. Dzin „Peliūnės vasara“, S. Paltanavičiaus „Jei rašysi laišką girion“ ir „Gamtos metų ratas“ programėles, skaitė knygas papildytas virtualios realybės elementais –vaizdais, garsais. Apsilankę Skaitytojų aptarnavimo skyriuje susipažino su „Kraštotyros, senų ir retų dokumentų fondu“, skaitė 1940 m. išleistą laikraštį „Zarasų kraštas“. Mediatekoje žiūrėjo filmą 3D formatu „Vandenyno plėšrūnai“. Užsiėmimo pabaigoje kiekvienas projekto dalyvis pasodino po kaktusą, kurį įsipareigojo užauginti.

Paminėta ir „Skaitmeninė savaitė 2019“. Šiai savaitei skirtose veiklose vaikai klausėsi bibliotekininkės Zinos Černovienės informacijos apie Savaitę ir jos tikslus. Dalyvaudami interaktyviuose žaidimuose „Dalintis / nesidalinti“ ir „Saugus / nesaugus“ atliko praktines užduotis. Susiskirstę į komandas rūšiavo nuotraukas, kuriomis galima dalintis socialiniuose tinkluose, o kuriomis negalima. Aiškino kodėl negalima to daryti. Pasakojo kodėl savo paskyras svarbu apsaugoti. Iš bibliotekininkės sužinojo, kokių duomenų negalima naudoti kuriant slaptažodžius. Kūrė unikalius saugius slaptažodžius.

Antroji šio užsiėmimo dalis buvo skirta Tarptautinei teatro dienai. Dalyviams pristatyta dokumentų paroda teatro dienai „Opera iš arčiau“, Nacionalinės bibliotekos prenumeruojama duomenų bazė „Naxos Music Library“, tai išsami muzikos duomenų bazė, kurioje pateikiami klasikinės, džiazo, pasaulio tautų folkloro, šiuolaikinės populiariosios, roko muzikos įrašai. Vaikai buvo mokomi savarankiškai prisijungti prie šios duomenų bazės, susirasti kūrinį, jo pasiklausyti. Vėliau projekto dalyviai klausėsi Kauno muzikinio teatro operečių fragmentų įrašytų vinilinėje plokštelėje „Operetė“, pasitikrino žinias dalyvaudami viktorinoje „Baletas“, gamino žvėrelių kaukes.
„Pramogų biblioteka“ sudėtinė projekto „Šiuolaikinė biblioterapija – socialinei atskirčiai mažinti“ dalis. Projektas finansuojamas iš Europos sąjungos struktūrinių fondų lėšų.

Stanislova BIKULČIŪTĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos vyriausioji metodininkė, projekto vadovė
Nuotraukos Inesos DUMBRAVIENĖS

IMG 20190319 145338

 DSC0003

 DSC0009

 DSC0016

nu jo

ESFIVP I 1 2

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite