KAIMYNĄ NUŽUDŽIUSIAM ZARASIŠKIUI – NUOSPRENDIS

0
7
kalejimas

Panevėžyje nuosprendį išgirdo 44 metų Zarasų gyventojas O. P. Teismas jį pripažino kaltu dėl kaimynystėje gyvenusio 3 metais jaunesnio vyro nužudymo. Lemtingas buvo vienintelis dūris peiliu.

Policija ir greitosios medicininės pagalbos medikai į privatų namą Zarasuose buvo iškviesti pernai, lapkričio 6-osios rytą. Bendruoju pagalbos telefonu (BPC) paskambinęs šio namo šeimininkas O. P. pasakė peiliu sužalojęs žmogų – šis sąmoningas, tačiau kraujuoja. Sužeistasis greitąja buvo nuvežtas į ligoninę, bet netrukus mirė. Ekspertai vėliau nustatė, kad peilio dūriu į krūtinę buvo sužaloti vyro vidaus organai, jis mirtinai nukraujavo.

Ikiteisminį tyrimą šioje byloje atliko Utenos vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai, o jam vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Pirmojo baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokurorė Valdemara Chodorcevičienė.

Ir ikiteisminio tyrimo metu, ir teisme zarasiškis teigė, kad nelaimė įvyko susiginčijus su kaimynu, užsukusiu „pataisyti sveikatos“ po vakarykščių išgertuvių. O. P. teigė, kad svečiui keliantis nuo kėdės, netyčia jam įdūrė rankoje laikytu peiliu. Tačiau eksperto išvados buvo kitokios – pagal sužalojimo pobūdį matyti, kad smūgio peiliu būta stipraus, durta sąmoningai.

Pasak prokurorės V. Chodorcevičienės, teisiamasis – gerai charakterizuojamas, dirbantis užsienyje ir turintis nepilnamečių vaikų. „Greičiausiai ši nelaimė nebūtų įvykusi, jei ne nesaikingas alkoholio vartojimas“, – sakė prokurorė. Po nelaimės O. P. buvo nustatytas sunkus girtumo laipsnis.

Valstybės kaltinimą palaikiusi prokurorė teismo prašė O. P. skirti 11 metų laisvės atėmimo bausmę. Panevėžio apygardos teismas balandžio 3 dieną zarasiškiui skyrė kiek švelnesnę bausmę – 8 metus nelaisvės. Jam taip pat priteista atlyginti nužudytojo artimiesiems padarytą turtinę ir neturtinę žalą.

Teisėjų kolegija nuosprendyje akcentavo, kad nors O. P. bylos tyrimo ir nagrinėjimo teisme metu bandė sumenkinti savo veiksmus nužudant kaimyną, tačiau jis pripažino esmines faktines veikos aplinkybes ir nuoširdžiai gailisi. Nors nusikaltimo padarymui kaltinamasis panaudojo specialiai kūnui žaloti pritaikytą įrankį – peilį, jo panaudotas smurtas nebuvo intensyvus, jis sudavė vieną smūgį, kuris ir tapo nukentėjusiojo mirties priežastimi. O. P. pats sužalotajam kvietė pagalbą, stabdė kraujavimą – taip bandė jam padėti.

„Kaltinamojo padaryta nusikalstama veika iš esmės buvo atsitiktinio pobūdžio, jos padarymui įtakos turėjo besaikis alkoholio vartojimas“, – rašoma nuosprendyje. Įvertinus šiuos duomenis, kaltinamojo atsakomybę lengvinančias ir sunkinančią aplinkybes, O. P. teismas nusprendė skirti laisvės atėmimo bausmę, artimą Baudžiamojo kodekso 129 straipsnio 1 dalies sankcijoje numatytam jos minimumui.

Generalinės prokuratūros Komunikacijos skyriaus
vyriausioji specialistė Rasa Stundžienė (Panevėžys)

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite