KELIĄ SKINASI INICIATYVA SURENGTI REFERENDUMĄ, KAD LIETUVOJE BŪTŲ ATSISAKYTA „SĄRAŠINĖS“ RINKIMŲ SISTEMOS

0
58
nuotraukaphp

Asociacija „Pilietinės savivaldos sąjunga“ (PSS) praneša, kad įsibėgėja parašų rinkimas, siekiant surengti referendumą dėl rinkimų sistemos šalyje keitimo.

Jei pavyktų iki liepos 3 dienos surinkti 300 tūkst. Lietuvos piliečių parašų, mūsų šalyje turėtų būti rengiami du referendumai. Pirmasis – kad Seimo rinkimai vyktų tik pagal vienmandatę (mažoritarinę) rinkimų sistemą, antrasis – kad savivaldybių tarybų rinkimai vyktų tik pagal vienmandatę (mažoritarinę) rinkimų sistemą. Referendumų iniciatoriai ragina visiškai atsisakyti Lietuvoje valdžią rinkti pagal partinius sąrašus.

Referendumų iniciatyvinės grupės koordinatorius Jonas Kaminskas įsitikinęs, kad dabar galiojanti rinkimų tvarka pažeidžia Konstituciją, nes varžo joje įtvirtintą tautos suverenitetą. Po rinkimų tauta esą nebetenka galios valdyti, nes valdžia esą atitenka pagal partijų sąrašus išrinktiems asmenims, kurie iki kitų rinkimų, pasak referendumo iniciatorių, vykdo komanduojantįjį valdymą.

„Nors sąrašiniai rinkimai, kurių referendumu siekiama atsisakyti, jų pagrindu vykdomas valdymas, vadinamas proporciniu atstovavimu, bet iš tikrųjų nei proporcingumo, nei nuoseklaus atstovavimo neužtikrina. Jisai tiktai užtikrina išrinktųjų diktatūrą“, – sakė J. Kaminskas.

Jam pritardamas kitas iniciatyvinės grupės narys Jonas Punys pabrėžė, kad dabar galiojanti rinkimų sistema pagal partijų sąrašus apsunkina rinkėjams galimybę rinkti į valdžią norimus asmenis, kartu ji padeda valdžioje „užsisėdėti“ išrinktiesiems.

„Viename sąraše tau galbūt vienas žmogus būtų tinkamas, kitame sąraše – kitas, bet privalai balsuoti tik už vieną sąrašą. Seime yra ta proporcinė rinkimų sistema, kai pusė Seimo narių renkami pagal vienmandatę sistemą, kita pusė pagal sąrašus – iš bėdos galime kentėti, bet metų metais matome tuos pačius veidus, kurie patenka į Seimą pagal sąrašus“, – sakė J. Punys.

Asociacija „Pilietinės savivaldos sąjunga“ Vyriausiojoje rinkimų komisijoje (VRK) iniciatyvas rengti minėtus referendumus įregistravo praeitų metų gruodžio pabaigoje. 300 tūkst. parašų ji turi surinkti iki liepos 3 dienos.

Lietuvos naujienų agentūra ELTA

Sigita Zumerytė
Dainiaus Labučio (ELTA) nuotr.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite