DIDYSIS MARGUTIS

0
52
57462907 433067300761148 5534830075528085504 n

Turmanto bibliotekoje jau egzistuoja graži tradicija – kasmet su vaikais įvairiausiais raštais puošti Margutį ir dalyvauti „Vaikų Velykėlių“ konkurse. Labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“ kasmet ne tik organizuoja konkursą, puoselėjantį senas lietuviškas tradicijas, ugdantis tautišką vaikų mąstyseną ir bendrumo dvasią, bet ir suteikia puikią galimybę susipažinti su specialiai konkursui skirta viena iš geriausių lietuvių autorių knygų.

Didysis Margutis šiemet ypatingai gražus. Prisimintos senosios tradicijos: Lietuvoje iki XX a. pr. kiaušiniai buvo dažomi daugiausia augaliniais dažais – svogūnų lukštais, beržų lapais, šieno pakratais, ąžuolo ar juodalksnio žievėmis, taip pat buvo naudojami žolių lapeliai, įvairiausios uogos, medžių žievė. Kiekviena margučio spalva turėjo savo reikšmę: žalia spalva simbolizuoja pavasarį, atgimstančia gamtą, mėlyna – dangų; geltona spalva reiškia derlių, raudona – tai gyvybės spalva, juoda – žemę. Tokiomis spalvomis ir pasipuošė Didysis margutis.

Kai kurie margučiai raštuoti: raštai senovėje turėjo ypatingą prasmę, nes buvo sudaromi iš prasmingų geometrinių ženklų ir simbolių. Dažniausiai dekoruojama saulutėmis, eglutėmis, žalčiukais, žiedeliai, kryžiukais, paukščio pėdelėmis. Žalčiukai reiškė, kad pavasarį pabus gyvybė, saulutės – šilumą, saulėtus metus, viltį, žvaigždutės – šviesą.

Didysis Margutis linksmas – reiškia, kad ir Šv. Velykos jau nebetoli…

Giedrė MIČIŪNIENĖ,
Turmanto pagrindinės mokyklos mokytoja

Nuotraukoje mažiausia dalyvė
Jelenos GURSKAJOS, Bibliotekininkės

57623787 2373756542914075 2220762842406060032 n

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite