TARPTAUTINĖ ŠIAURIETIŠKO ĖJIMO DIENA

0
20
Baneris facebook įvykiui

Gegužės 18 d. daugelyje pasaulio šalių yra minima, kaip Tarptautinė šiaurietiško ėjimo diena. Šią dieną Gražutės regioninis parkas bendradarbiaudamas su Ignalinos rajono visuomenės sveikatos biuru Zarasuose kviečia aktyviai praleisti dieną magiškoje „Antalieptės žiedo“ aplinkoje, sekant protėvių Sėlių pėdsakais. Šiaurietiškai keliaudami 20 km paminėsime ir „2019 Vietovardžių metus“ (žygyje laukiami ir paprastą ėjimą – žygiavimą propaguojantys asmenys).

Keliaudami „Antalieptės žiedu“, pirmiausiai, aplankysime Antalieptės Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčią, esančią Basųjų karmelitų vienuolyno komplekso dalimi. Toliau žygiuodami mėgausimės Šventosios ir Šavašos upių sukurtu įspūdingu Antalieptės apylinkių kraštovaizdžiu, pažinsime tradicijas ir kultūrą, kurią jau prieš šimtus metų sukūrė čia gyvenę sėliai, o dabar puoselėja vietiniai gyventojai. Žygiuodami nuo vieno objekto iki kito išgirsime seniausias legendas, aiškinančias vietovardžių atsiradimą. Žygio metu pažinsime Antalieptės apylinkes ir jų kultūros paveldą, Šavašos pažintinį taką, įspūdingą Verslavos piliakalnį, pamatysime vienintelę kalnų tipo hidroelektrinę Lietuvoje ir dar daug kitų, ne mažiau įdomių ir paslaptingų vietovių tokių, kaip Lūžų akmuo su dubeniu, kur buvo aukojamos aukos likimą verpiančioms deivėms…

Žygį baigsime sugrįžę į lieptų kaimą – Antalieptę . Šio administracinio vieneto viduryje mūsų lauks kabantis lieptas virš Šventosios upės – „Beždžionių tiltas“. Pereidami jį patirsime paskutiniuosius žygio stebuklus .

Žygio metu pietausime Šalinėnų atokvėpio aikštelėje. Joje pažinsime ir Antalieptės marių grožį, sužinosime kiek ežerų susijungė į vieną, antrą pagal dydį Lietuvoje dirbtinį tvenkinį. Ilsėdamiesi spėsime, kokias paslaptis slepia Antalieptės marių žydrosios gelmės.

Kad užtvirtintume žygio „Sėlių pėdsakais sekant“ metu užsimezgusias naujas pažintis, pasiekę „Beždžionių tilto“ pabaigą nepulsime į automobilius, o atliksime refleksiją bei asmeninę savistabą. Išsiaiškinsime, kas ir kodėl žygio metu pavyko, kodėl buvo veikiama būtent taip, ką galima būtų keisti kituose žygiuose, kaip galima žygius tobulinti, kas patiko, kaip paveikė. Kur ir kaip vyks refleksija informuosime jau užsiregistravusius!

Sekite atsinaujinančią informaciją Gražutės regioninio parko ir Ignalinos Vsb Zarasuose Facebook įrašuose arba http://sartaigrazute.am.lt/VI/index.php bei https://www.ignalinosvsb.lt/kontaktai/zarasu-skyrius/ internetinėse svetainėse.

Tam, kad sekti sėlių pėdsakais būtų malonu rekomenduojame avėti patogią avalinę ir dėvėti oro sąlygoms tinkamus drabužius.

Maistas ir gėrimai pietums pagal poreikius. Tačiau jei ketinate pasistiprinti „iš peties“, prašome nenaudoti vienkartinių indų.

Tėveliai, kurie nori kartu su mažaisiais leistis į žygį turėtų atsižvelgti į tai, jog vaikams iki 10 m. šis maršrutas gali būti per daug sudėtingas.

Atsidėkodami už žygį galėsite paremti parko veiklas įsigydami parko lankytojo bilietą už 1 €.

Žygio vieta ir laikas: 09:45 val. renkamės ir susipažįstame Antalieptės Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčios automobilių stovėjimo aikštelė (M. Reinio g. 4);
Žygio pradžia: 10:00 val., pabaiga: 15:00-17:00 val.
Žygio maršrutas:

http://www.maps.lt/map/#z=50000&xy=618880%2C6168927&lrs=vector&stmr=%7BDE7B2540-88D0-4EB8-B8A3-E96B88AE5D19%7D

Dalyvių registracija ir daugiau informacijos: kristina.ivanovaite@sartaigrazute.am.lt, arba tel.: +37067865085.

 

Plakatas

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite