ATSARGIAI SU UGNIMI!

0
21
Neuzdek

Šių metų balandžio mėnuo buvo labai sausas ir vėjuotas, ypatingai antroji mėnesio pusė. Visoje šalyje susidarė labai pavojinga situacija – aukštas gaisringumas. Ne išimtis ir mūsų rajonas – atvirose teritorijose perdžiūvusi pernykštė žolė, durpingos pievos, miškuose vyrauja IV gaisringumo klasė. Tai reiškia, kad nuo menkiausio ugnies šaltinio žolė ar miško paklotė gali užsidegti, tam padeda ir vėjas.

Esant tokiam gaisringumui, degančios žolės ar miško, o ypač durpynų gaisrus suvaldyti yra itin sunku, kadangi pastaruoju metu vyrauja stiprūs vėjo gūsiai, dėl kurių liepsnos plinta žaibišku greičiu. Neretai pasitaiko, kad nuo degančios žolės užsidega ir šalia esantys pastatai.

2019 m. balandžio 29 d. vyko Zarasų rajono savivaldybės ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdis, kurio metu buvo svarstoma susidariusi situacija. Atsižvelgdami į gresiantį pavojų, Zarasų rajono savivaldybės ekstremaliųjų situacijų komisija, Zarasų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir VĮ „Valstybinių miškų urėdija“ Ignalinos urėdijos pareigūnai įspėja rajono gyventojus: nedeginkite žolės, buitines atliekas, nekurkite laužų, nepalikite be priežiūros besikūrenančių kepsninių. Neatsargi žmonių veikla, tvarkymasis, grilių, kepsninių naudojimas, neįvertinant to, kad dabar yra labai sausa ir pučia gūsingas vėjas ir žarijos gali būti nunešamos tam tikrą atstumą, sukelia gaisrus. Kol situacija nepasikeitė, kol nėra lietaus, tokia veikla yra ypatingai pavojinga, todėl gaisrų galime išvengti tik nenaudojant jokios atviros ugnies lauke. Dėl vėjo sunku įvertinti situaciją, liepsna gali greitai apimti didžiulius plotus.

Labai svarbu, kad žmonės pastebėję tokius gaisrus, nepraeitų pro šalį, bet pasistengtų juos užgesinti, kol liepsna neišplito į didesnius plotus. Tokius gaisrus galima užgesinti patiems, užplakant liepsną medžių šakomis ar užtrypiant ją kojomis, užpilant vandeniu arba smėliu. Ugnies apimtus plotus rekomenduojama apkasti grioveliais, kad liepsna neišplistų toliau ir nepadarytų didelių nuostolių. O jeigu matote, kad jos nepavyks greitai užgesinti, nedelsdami skambinkite skubios pagalbos telefonu 112.

Taip pat primename, kad už žolės deginimą yra numatyta administracinė atsakomybė: už sausos žolės, nendrių, nukritusių medžių lapų, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės atliekų deginimą, pažeidžiant aplinkos apsaugos reikalavimus, asmenys gali būti nubausti nuo 30 iki 230 eurų bauda, o juridinių asmenų vadovai ar kiti atsakingi asmenys – nuo 60 iki 300 eurų. Jeigu žemės savininkai, naudotojai ir valdytojai, pastebėję savo žemėje žolės gaisrą, nesiima priešgaisrinės apsaugos priemonių, jiems gali būti skirta nuo 30 iki 170 eurų bauda. Už ražienų, nenupjautų ir nesugrėbtų (nesurinktų) žolių, nendrių, javų ir kitų žemės ūkio kultūrų deginimą gali būti skirta nuo 50 iki 300 eurų, o juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – nuo 120 iki 350 eurų bauda. Be paskirtos baudos sumokėjimo padegėjui gali tekti atlyginti ir gamtai padarytą žalą. Tais atvejais, kai žolės gaisras išplinta į miškus ar saugomas teritorijas, skaičiuojant žalą, yra taikomi koeficientai, todėl žalos dydis gali siekti tūkstančius eurų.

Tikimės rajono gyventojų supratingumo esant šiai sudėtingai situacijai. Nenaudokite atviros ugnies lauke, nesukelkite pavojaus sau ir kitiems.

Zarasų rajono savivaldybės
Ekstremaliųjų situacijų komisija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite