EUROPOS DIENA BIBLIOTEKOJE „VIENA EUROPA – VIENA ŠIRDIS“

0
19
zoomed dsc0009

Gegužės 9 dieną minima Europos diena. Jau ne pirmus metus šią šventę organizuoja Zarasų viešoji biblioteka. Kasmetiniai Europos dienos minėjimai tradiciškai yra skiriami pagrindinei Europos metų temai.

Šių metų pagrindinė tema – gegužės 26 d. vyksiantys Europos Parlamento rinkimai. Taip pat šiais metais gegužės 1 d. sukako 15 metų, kai Lietuva yra Europos Sąjungos (ES) narė. Be to, 2019 metais Europos Komisija įgyvendina komunikacijos kampanijas „#EUandME“ ir „ES drauge saugiau“.

Šią dieną, nuo pat ryto bibliotekos kiemelyje vyko pasiruošimo darbai: puošėme aplinką geltonais ir mėlynais balionais, ES šalių vėliavėlėmis, čia pat įsikūrė Zuikio Nulėpausio dirbtuvėlės, šurmuliavo sodinukų mainų mugės dalyviai.

Į ES dienos šventę buvo įtraukta aktyviausia Zarasų bendruomenė – Zarasų „Ąžuolo“ gimnazija, Zarasų Pauliaus Širvio progimnazija, Zarasų pradinė „Santarvės“ mokykla, Zarasų profesinė mokykla, Zarasų Šaulių kuopa.

Iš pat ryto miestelėnai rinkosi į sodinukų mainų mugę „Sau ir draugui“. Džiugu, kad į šią gerumo akciją įsitraukė ne tik Zarasų miesto gyventojai, bet ir Zarasų profesinės mokyklos mokiniai bei „Santarvės“ mokyklos pradinukai. Mugė stebino augalų įvairove. Apsukriausieji čia galėjo įsigyti ne tik estetiškai įpakuotų kambarinių bei lauko gėlių daigelių, bet ir bulvių, moliūgų, cukinijų sėklų. Dėkojame visiems, atsiliepusiems į šią gerumo akciją.

Mažuosius mokinukus šventėje pasitiko bibliotekos Zuikis Nulėpausis (bibliotekininkė Liuda Vaitavičienė), kuris pasveikino vaikus su Europos diena, trumpai primindamas Europos Sąjungos istoriją ir Europos dienos reikšmę.

Zarasų „Santarvės“ pradinės mokyklos mokiniams bibliotekos kiemelyje buvo organizuotas piešinių konkursas „Viena Europa – viena širdis“. Vaikai spalvotomis kreidelėmis ant asfalto piešė Europos šalių mozaikas. Nupiešę piešinį, turėjo užrašyti, kokią Europos Sąjungos šalį nupiešė, o drąsiausi galėjo papasakoti ką apie tą šalį žino.

Vėliau visi skubėjo į Zuikio Nulėpausio dirbtuvėles. Vaikai, padedant vyresniajai bibliotekininkei Zinai Černovienei, iš dėlionės gabalėlių dėliojo Europos Sąjungos žemėlapį, vėrė Europos sodus. Stiprus pavasarinis vėjas supynė Europos sodų „šakas“ ir sutrukdė pademonstruoti sukurtą grožį.

Vyko žaidimas „Žinai žodį – randi Europą“, kur vaikai galėjo parodyti įgytas žinias apie Europos Sąjungą. Zuikis Nulėpausis uždavinėjo klausimus, o vaikai, suskirstyti į dvi komandas, iš pluošto raidžių turėjo sudėti teisingą atsakymą.

Ištvermingiausieji buvo pakviesti sudalyvauti fotosesijoje po bibliotekos priestato balkonu sudarė gyvąjį 15-kos skaičių, simbolizuojantį Lietuvos įstojimo į ES 15 metų jubiliejų.
Programa vaikams baigėsi padėkos raštų įteikimu, dovanų dalijimu ir torto ragavimu.

Jaunimo Europos dienos veiklos taip pat prasidėjo nuo ryto. Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijoje vyko Europos egzaminas, kur gimnazistai galėjo pasitikrinti žinias apie Europos Sąjungą. Bibliotekoje gimnazistai Ernestas Šaltys ir Gabrielė Šakalytė organizavo mobilius žaidimus jaunimui „Atrask teisingai ES“ naudojant mobilias Actionbount ir Kahoot programėles. Mediatekoje jaunimui buvo demonstruojami „#EUandME“ kampanijos filmukai.

Šventės dalyviai galėjo pasigrožėti parengta Europos dienos minėjimų per 15 metų Zarasuose nuotraukų paroda.

Oficiali šventės pradžia buvo Lietuvos Respublikos ir Europos Sąjungos vėliavų įnešimas skambant ES himnui – Ludwigo van Bethoveno sukurtai Devintosios simfonijos „Odė džiaugsmui“. Vėliavas įnešė Zarasų Šaulių 7-oji kuopa „Vytis“. Renginį vedė Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos gimnazistai Kornelija Vitartaitė ir Renaldas Bieliauskas. Šventės dalyvius pasveikino Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas, Zarasų rajono savivaldybės Tarybos narys Kęstutis Stankevičius.

Ambasadorius Algimantas Rimkūnas išsamiai apžvelgė ES politiką, įvardijo Lietuvos įstojimo į ES geopolitinę, ekonominę svarbą. Taip pat aptarė faktorius, kurie paveikė ne tik Lietuvą, bet ir pačią ES finansinę ekonominę krizę, pabėgėlių krizę, Brexit‘ą, Rusijos agresiją Ukrainai, Amerikos prezidento D. Trampo išrinkimą, Kinijos ekonominę invaziją į ES šalis. Ambasadorius priminė Europos Parlamento rinkimų svarbą, bei pateikė galimas ES ateities kryptis.

Zarasų rajono mero pavaduotojas, Europos Sąjungos Regionų komiteto viceprezidentas Arnoldas Abramavičius pasidalino asmenine # EUandME istorija. Prieš pradėdamas kalbą pasveikino visus su Europos diena, pasidžiaugė, kad jau 15 metų Lietuva yra ES narė, papasakojo apie Europos Sąjungos Regionų komiteto veiklą, kuris atstovauja Lietuvos savivaldai ir darbą jame.

„Mūsų istorija: # EUandMY apie darbą Euroscoloje ir MEPA projekte“ pasidalino Zarasų „Ąžuolo“ gimnazijos mokytoja Daiva Matijošienė ir abiturientų komanda Nikolė Vavinskaitė, Eurodebatų „Kaip balsuosiu ne tik kojomis, bet ir galva“ Zarasuose nugalėtoja ir Ernestas Šaltys, Jaunimo Europos komandos narys.

Europos Komisija vykdo komunikacijos kampaniją „ES drauge saugiau“. Šios kampanijos dėmesio centre – paprasti herojai, kur per paprastų žmonių istorijas siekiama parodyti, kokia svarbi yra ES kasdieniniame žmonių gyvenime. Šį sykį, Europos dienos šventėje sudalyvavo ir vienas iš knygos herojų – Vilniaus teritorinės muitinės Mobiliosios grupės posto vyr. inspektorius Dovydas Mazaliauskas. Jis papasakojo apie darbą muitinėje, apie rizikos vertinimą, transporto priemonių patikrą pasienio postuose, įvardijo kaip atpažinti potencialų nusikaltėlį. Su klausytojais žaidė žaidimą, kur reikėjo atspėti ar parodytuose daiktuose yra slėptuvės ar ne. Visi susidomėję spėliojo ir įsitikino, kad slėptuvės gali būti įrengtos pačiose netikėčiausiose vietose.

Šventę vainikavo muzikantas Valentinas Abarius ir grupė iš Kėdainių. Jaunasis muzikantas yra dainuojamosios poezijos atlikėjas, dainų autorius ir atlikėjas, daugelio Lietuvos dainuojamosios Poezijos konkursų laureatas bei prizininkas.

Nuoširdžiai visiems dėkojame prisijungusiems prie Europos dienos minėjimo.

Saulutė PELEKIENĖ,
Zarasų viešosios bibliotekos Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja, projekto vadovė
Nuotraukos Inesos DUMBRAVIENĖS

zoomed dsc0032

zoomed dsc0048

zoomed dsc0055

zoomed dsc0058

zoomed dsc0106

zoomed dsc0116

zoomed dsc0124

zoomed dsc0133

zoomed dsc0141

zoomed dsc0146

rodyklė

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite