DUSETOSE GERIAUSIAS ŠALIES KULTŪROS CENTRAS

0
83
1

Praėjusį ketvirtadienį Dusetų krašto žmonės, jų svečiai rinkosi į Kultūros centro Dusetų dailės galerijos salę. Čia įvyko graži šventė. Ji skirta miesto kultūrinės įstaigos garbingo apdovanojimo įteikimui. Kultūros centras pripažintas geriausiu kultūros centru šalyje. Kultūros ministerija, susipažinusi su dusetiškių penkerių metų veikla, taip įvertino jų pastangas.

Savo dainomis ir smagia muzika šventės dalyvius sveikino meno saviveiklos kolektyvai. Jie surengė turingingą ir nuotaikingą koncertą. Jame koncertavo Antalieptės moterų vokalinis ansamblis, Antazavės tradicinė kapela, folkloro ansamblis „Du sietai“, Dusetų moterų ansamblis „Svaja“, Dusetų moterų choras „Versmyna“, Dusetų kaimo kapelos muzikantai, vaikų folklorinis ansamblis „Sartukas“, vokalinis ansamblis trio, tradicinė kapela „Sadūnai“.

Šios gražios šventės metu buvo dar sykį prisiminta Kultūros centro veikla. Ji išsiskiria kūrybingumu ir novatoriškumu. Dusetose organizuojamos Lietuvos ir tarptautinės dailės ir fotografijos parodos, plenerai, simpoziumai, leidžiami informaciniai leidiniai, meno albumai.

Centro darbuotojai rengia turiningus muzikos koncertus, įdomius susitikimus su žymiais žmonėmis. Dusetiškius Kultūros centras džiugina turiningais vakarais, vakaronėmis, čia minimos atmintinos datos, šventės, rodomi kino filmai. Dusetų scenoje žmonės pamatė daug žinomų spektaklių, čia koncertavo daug atlikėjų, savo meistriškumą demonstravo daug aktorių. Kultūros centras populiarina ir puoselėja etninę kultūrą, saugo ir garsina šio krašto tradicijas.

Kultūros centre Dusetų dailės galerijoje ir jo filialuose Antazavėje bei Antalieptėje veikia 14 saviveiklos kolektyvų – vaikų ir suaugusiųjų folkloro, vokaliniai ansambliai, moterų choras, mėgėjų teatras. Per 24 veiklos metus Kultūros centre surengta beveik 300 parodų, išleista daugiau nei 20 leidinių apie jo veiklą, menininkus, parodas.

Galerijos dailininkai aktyviai dalyvauja įvairiuose pleneruose, simpoziumuose Lietuvoje bei užsienyje, meno mugėje „ART Vilnius“, patys rengia plenerus. Dailės galerijos iniciatyva 2008 m. Dusetose pradėtas kurti skulptūrų parkas. Aktyvių, meną mylinčių žmonių pastangos davė puikius rezultatus – Kultūros centras Dusetų galerija tapo žinomu kultūros ir meno židiniu ne tik Zarasų krašte, bet ir mūsų šalyje.

Centras sėkmingai vykdo etninės kultūros išsaugojimo ir populiarinimo veiklą, profesionaliojo meno sklaidą, skatina mėgėjų meno kolektyvų veiklą, kūrybinius mainus, įgyvendina kultūros projektus, organizuoja tarptautinius, regioninius festivalius, įvairaus žanro renginius bei šventes, bendradarbiauja su vietos, regiono, Lietuvos bei užsienio organizacijomis.

Kultūros centro Dusetų galerijos veiklą garsina daug meno entuziastų, tikrų profesionalaus meno atstovų. Puikiai įvertintas šios galerijos dailininkas Romualdas Pučekas. Jis apdovanotas Dominyko Bukonto premija už aktyvią visuomeninę veiklą kultūros ir meno srityse. Kultūros centro Dusetų dailės galerijos direktoriui Alvydui Stauskui įteikta premija už aktyvią kūrybingą veiklą kultūros centruose, dailininkės Nomedos Saukienės kūryba įvertinta Vyriausybės kultūros ir meno premija. Zarasų rajono savivaldybės Kultūros ir meno premija skirta Kultūros centro Dusetų dailės galerijos meno vadovei Janinai Kaškauskienei. Kultūros centro Dusetų dailės galerijos mėgėjų meno kolektyvo vadovė Dalia Paliūnienė gavo Nacionalinio kultūros centro apdovanojimus už I kategorijos vaikų ir jaunimo folkloro kolektyvo „Ramtatūris“ dalyvavimą Lietuvos šimtmečio dainų šventėje „Vardan tos…“

Šiais metais Dusetos tapo Lietuvos mažąja kultūros sostine. Tai didelis ir Kultūros centro Dusetų dailės galerijos indėlis.

Šio gražaus koncerto metu dar sykį buvo prisiminti Kultūros centro Dusetų galerijos nuopelnai, juos pasiekę žmonės.

Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos Kultūrinės edukacijos politikos grupės vyriausioji specialistė Birutė Kazlauskienė ir Lietuvos nacionalinio kultūros centro direktorius Saulius Liausa įteikė premiją Kultūros centro Dusetų galerijai. Šios šventės metu jie pasakė daug gražių sveikinimų, linkėjimų. Šia proga dusetiškius sveikino ir rajono Savivaldybės meras Nikolajus Gusevas, rajono Savivaldybės administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas. Jie džiaugėsi, kad Dusetose sukurta puiki materialinė bazė. Prieš dvidešimt ketverius metus, kai daug kultūros namų buvo uždarinėjami, Zarasų krašte tada buvo pastatyta nauja meno šventovė ir šiandien ji garsina šį kraštą. Kultūros namai aprūpinti puikia materialine baze, kultūros darbuotojai, meno saviveiklos entuziastai turi galimybę kokybiškai dirbti, puoselėti ir saugoti kultūrą. „Labai džiugu, kad šis Kultūros centras, – kalbėjo meras Nikolajus Gusevas,- yra žinomas, girdimas ir matomas visoje mūsų šalyje ir užsienyje“. Šio aukšto apdovanojimo proga meras linkėjo visiems šio krašto kultūros darbuotojams kūrybiškumo, susitelkimo bei energijos. Rajono Savivaldybė kultūrai skiria ypatingą dėmesį. Šiemet Kultūros centro Dusetų galerijos veiklai skirta 172,8 tūkstančių eurų, tai beveik 20 tūkstančių daugiau negu praėjusiais metais.

Šio apdovanojimo proga Kultūros centro Dusetų galerijos darbuotojus sveikino Lietuvos Respublikos seimo narys Vytautas Juozapaitis su rajono Savivaldybės tarybos nariu Rimantu Jurevičiumi, Seimo nario Algimanto Dumbravos  padėjėja  Regina Račkauskienė, Dusetų parapijos klebonas kanauninkas Stanislovas  Krumpliauskas, Dusetų seniūnijos ir parapijos bendruomenės santalkos pirmininkė Aldona Žiliukienė, Dusetų seniūnas Saulius Kėblys, Sadūnų kaimo bendruomenės pirmininkė Regina Macijauskienė ir kiti svečiai.

Petras Ivanovas

Nuotraukose: Kultūros centro Dusetų dailės galerijos šventės, kurioje buvo įteiktas garbingas padovanojimas, akimirkos.

2

4

5

6

7a

11

12

12a

z10

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite