NAKTINĖTA ILGAI IR ĮDOMIAI

0
23
received 439557839935351

Zarasų krašto muziejuje gegužės 18 dieną vyko Europos muziejų nakties renginiai tema ,,Muziejai kaip kultūros ašys: tradicijos ateitis“. Taip buvo paminėta ir Tarptautinė muziejų diena.

Nuo 10 valandos muziejus buvo atviras lankytojams, kurie nemokamai galėjo susipažinti su ką tik atidaryta paroda ,,Zarasų ir apylinkių archeologiniai radiniai“ iš Lietuvos nacionalinio muziejaus, pirmą kartą neseniai restauruotu unikalios žydų šventosios knygos Toros (hebr. תורה = Torah, Mozės Penkiaknygė) fragmentu, restauruotais 1932–1933 metų laikraščio ,,Zarasų kraštas“ egzemplioriais, senų leidinių ir Aisčio Teišerskio tapybos darbų parodomis bei nuolatinėmis ekspozicijomis.

Muziejų nakties renginiai prasidėjo pavakary susitikimu su tapybos darbų parodos autoriumi dailininku A. Teišerskiu iš Šiaulių, kurį kalbino šių eilučių autorius Vasilijus Trusovas. Svečias papasakojo apie save ir kūrybą, dalijosi mintimis apie paveikslų siužetus, tapymo stilių, pasidžiaugė gerai išeksponuotais jo darbais. Beje, dailininkas muziejui yra padovanojęs didelę savo darbų kolekciją. Vėliau zarasiškiai ir miesto svečiai netruko įsitraukti į edukacinę veiklą. Dusetiškis medžio drožėjas tautodailininkas Erikas Čypas mokė drožybos gudrybių ir vaikus, ir suaugusiuosius. Daugelis jų pirmą kartą laikė rankose drožybos įnagius, tad emocijų buvo su kaupu. Riešinių bei papuošalų kūrėja Daiva Čypienė ne vieną sužavėjo savo dirbiniais, nuoširdžiai bendravo.

Muziejų nakčiai ypatingos romantinės nuotaikos suteikė Zarasų meno mokyklos mokinių Dianos Boriak, Gilmės Dainytės, Nedos Novičenko ir Martynos Paradnikaitės muzikavimas. Be to, pro muziejaus langus sklido retenybe tapusi seno patefono muzika.

Vakarui brendant į naktį gerų emocijų gavo ir tie, kas pasirinko įdomią ekskursiją-pasivaikščiojimą su gidu Kęstu Vasilevskiu Kazimiero Būgos gatve. Sugrįžę į muziejų ne vienas jų dalijosi maloniais įspūdžiais ir neskubėjo į namus. O pro atvertas muziejaus duris pulkeliais vis ėjo nauji lankytojai, nusprendę ilgai naktinėti. Smagu, kad daug jų buvo ištisomis šeimomis. Lankytojų būta ir iš kaimyninės Latvijos. Tad Muziejų naktis Zarasuose užtruko gerą valandą ilgiau nei planuota. Didelėje žvakidėje įspūdingai degant žvakėms lankytojai vaišinosi arbata, juoda duona, sūriu. Ne vienas įsigijo suvenyrų, domėjosi ekspozicijomis, bendravo su muziejaus darbuotojais.

Vasilijus Trusovas, muziejininkas (kultūrinių renginių koordinatorius)
Nuotraukos Kęsto Vasilevskio, muziejininko (kelionių vadovo)

received 379712706224356

received 346961539291731

DSC 0006

DSC 0003

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite