ŽMONES SUARTINA MENO KALBA

0
53
2

Turmanto bibliotekoje surengta paroda, skirta dailininko Renijaus Pernavo (1965 – 2017) atminimui. Gegužės 30 d. vykusiame renginyje tapybos parodą pristatė – parodos kuratorė Asta Meškėnaitė ir Užpalių kultūros centro renginių organizatorė Birutė Minutkienė. Renginyje dalyvavo Turmanto pagrindinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja, literatė Giedrė Mičiūnienė.

Prisiminimais apie Renijų Pernavą dalijosi Asta Meškėnaitė, jautriai ir subtiliai papasakodama apie jo gyvenimą ir kūrybą. Utenoje gyvenusio Renijaus Pernavo visos vasaros ir išeiginės, kai tik buvo galimybė, prabėgo Užpalių seniūnijos Jociškės kaime – gimtojoje mamos sodyboje. Jam buvo labai brangi tėviškė, labai mylėjo gamtą, todėl ir jo kūryboje atskleidžiamas gamtos grožis, virsmas ir šviesa.

Talentingas dailininkas (nors ir neturėdamas meninio išsilavinimo) paveikslus pradėjo piešti, būdamas 49 metų. Gaila, kad tai truko tik trejus metus. Kiekviename paveiksle atspindi dailininko ir skausmai, ir džiaugsmai, ir ieškojimai, ir atradimai…

Daug gražių, šiltų žodžių apie dailininką pasakė ir Birutė Minutkienė, skaidrėse demonstruodama dailininko šeimos nuotraukas ir paveikslus, kurių nebuvo parodoje.

Daugumai paveikslų buvo skirti eilėraščiai, kuriuos parašė literatė Giedrė Mičiūnienė. Tai tikrai neįprasta – visi parodos dalyviai buvo nustebę, kad tyliai skambant ramiai muzikai, demonstruojant paveikslų skaidres, parodos rengėjos skaitė eiles, atspindinčios paveikslų sielą. Jausmas tikrai buvo nuostabu! Nuoširdžiai nuskambėjo Birutės Minutkienės žodžiai: „Žmones suartina meno kalba“. Čia puikiai susiliejo ne tik dailė ir poezija, bet renginį vienijo net kelių Lietuvos rajonų bendrystė.

Tai buvo nuostabus neeilinis renginys Turmante, nes paskui visi dalijosi įspūdžiais ir išgyvenimais, džiaugsmais ir žmogišku bendravimu…

Paroda Turmanto bibliotekoje veiks visą birželio mėnesį. Maloniai kviečiame visus pasigrožėti nuostabia Renijaus Pernavo tapyba.

Bibliotekininkė Jelena Gurskaja – tekstas ir nuotraukos

 

11

suolelis

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite