RUSŲ LITERATŪROS KLASIKUI A.S. PUŠKINUI 220

0
19
zoomed aleksandras puskinas 68833320

Skaitytojų aptarnavimo skyriuje veikia rusų poeto Aleksandro Sergejevičiaus Puškino kūrybos paroda, skirta rusų poeto 220-osioms gimimo metinėms.

A. S. Puškinas gimė 1799 m. gegužės 25 d. (birželio 6 d.) Maskvoje. 1837 m. Sausio 27 d. poetas buvo mirtinai sužeistas, o sausio 29 d. (vasario 11 d.), mirė. Aleksandras Puškinas palaidotas Pskovo gubernijos Sviatogorsko vienuolyno kapinėse.

Rusų kultūroje Aleksandras Puškinas (1799–1837) yra kultinė figūra, su kuria siejamas nepakartojamas rusų kultūros „aukso amžius“, prasidėjęs 1801 m. ir tragiškai pasibaigęs 1825 m. dekabristų sukilimu.

Ši epocha rusų sąmonėje išliko kaip šviesių vilčių, kilnių poelgių, elegancijos, humoro ir kultūros klestėjimo laikotarpis, kurio efemeriškus bruožus Puškinui pavyko įamžinti savo poezijoje. Jis iki šiol yra laikomas „nacionaliniu poetu“, davęs pradžią visai moderniajai rusų literatūrai. Poemomis Kaukazo belaisvis, Bachčisarajaus fontanas, Čigonai Puškinas pradėjo rusų romantinės poemos tradiciją. Poetas ne tik sukūrė pirmąjį rusų romaną Eugenijus Oneginas, bet ir apskritai rusų romano modelį, kurį perėmė vėlesni rusų romano klasikai – Ivanas Turgenevas, Levas Tolstojus, Fiodoras Dostojevskis ir kiti. Puškino kūriniai istorinėmis temomis – poemos Poltava ir Varinis raitelis, tragedija Borisas Godunovas, romanas Kapitono duktė – suformulavo pagrindines Rusijos socialinio gyvenimo ir jo santykio su individualia būtimi problemas – priešpriešą tarp asmens ir valstybės, laisvės ir paklusnumo, laimės ir lemties. Nuosekliai domėjęsis Europos kultūros istorija, kurios raidą originaliai interpretavo savo draminėje miniatiūroje Scena iš Fausto ir mažosiose tragedijose „Šykštus riteris“, „Akmeninis svečias“, „Mocartas ir Saljeris“ bei „Puota maro metu“, Puškinas išvedė rusų literatūrą į platų Vakarų Europos kultūros kontekstą. Visi šie nuopelnai rusų literatūrai neturėtų nustelbti poeto lyrikos šedevrų, meilės ir draugystės eilėraščių, kurie, kaip ir jo laiškai, iki šiol yra sunkiai pasiekiamas tobulos jausmų ir minčių raiškos pavyzdys.

Jūsų patogumui visi skaitytojų aptarnavimo skyriuje esantys A. S. Puškino kūriniai sudėti vienoje vietoje, kviečiame pasirinkti. Paroda veiks iki liepos 15d.

Skaitytojų aptarnavimo skyriaus informacija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite