LIGONIŲ KASOS: ŠIEMET SVEIKATOS DRAUDIMĄ VALSTYBĖS LĖŠOMIS UŽTIKRINA 33 METŲ DARBO STAŽAS

0
60
money g97fa45e63 1280
Šiemet pensinio amžiaus sulaukusiems šalies gyventojams, kad privalomuoju sveikatos draudimu (PSD) būtų draudžiami valstybės lėšomis, garantuoja įgytas 33 metų pensijų socialinio draudimo stažas, rašoma Valstybinės ligonių kasos (VLK) pranešime žiniasklaidai.

Kadangi nuo 2018 m. pradėtas būtinojo senatvės pensijos stažo ilginimo procesas – stažas kasmet yra ilginamas po pusę metų, kol 2027 m. pasieks 35 metus – sprendžiant, ar konkretus žmogus jau turi teisę būti draudžiamas PSD valstybės lėšomis, atsižvelgiama į jo amžių ir įvertinama, koks būtinasis darbo stažas galios tais metais, kai būtent tas žmogus sulauks senatvės pensijos amžiaus. 
 
„(…) jeigu žmogus senatvės pensijos amžių sukaks šiemet, PSD valstybės lėšomis jam garantuoja įgytas 33 metų pensijų socialinio draudimo stažas, tačiau jeigu senatvės pensijos amžiaus žmogus sulauks tik po dvejų metų – 2025 metais, tuomet PSD valstybės lėšomis jam garantuoja įgytas 34 metų stažas“, – sako Šiaulių teritorinės ligonių kasos Gyventojų aptarnavimo skyriaus vedėja Inga Kvedarienė.
 
Anot jos, numatyta išimtis tiems žmonėms, kurie dar iki 2017 m. gruodžio 31 d. buvo įgiję ne mažesnį kaip 30 metų pensijų socialinio draudimo stažą – šie gyventojai ir toliau yra draudžiami PSD valstybės lėšomis. 
 
Bedarbiams, turintiems pagal šias sąlygas įvertintą stažą, nereikia patiems savarankiškai mokėti PSD įmokų. Sveikatos draudimą jiems garantuoja įgytas būtinasis pensijų socialinio draudimo stažas. Tik reikėtų laiku susitvarkyti būtinus dokumentus. 
 
Jei būtinąjį darbo stažą turintys gyventojai vis dar dirba arba po kurio laiko įsidarbina, įregistruoja savarankišką veiklą, privalomojo sveikatos draudimo įmokos atskaitomos iš jų atlyginimo arba mokamos savarankiškai nuo kiekvienos veiklos pajamų. 
 
Ligonių kasos primena, kad pasitikrinti, ar žmogus apdraustas privalomuoju sveikatos draudimu, galima Ligonių kasų interneto svetainėje.
 

ELTA (ELTA)
Kopijuoti, platinti, skelbti ELTA turinį be ELTA raštiško sutikimo draudžiama

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite