JEI NE GRYBAI IR NE UOGOS…!?

0
33
grybai2

Vasarai perkopus į antrąją savo pusę vis dažniau tiek miesto tiek kaimo žmones miškas ištraukia iš namų siūlydamas pasidalinti savo turtais – gybais ir uogomis. Visa tai suprantama – kas gi gali būti skaniau, nei šviežios virtos bulvės su keptomis voveraitėmis ir trintomis uogos desertui. Tačiau netgi užsiimant ir tokia iš pirmo žvilgsnio saugia, sielą nuraminančia ir skonio receptorius paglostančia veikla už kampo tyko pavojus.

„Miško aukos” kaip žinia gali būti įvairaus amžiaus lygiai taip pat, kaip ir nuostoliai patirti miške gali būti tiek maži tiek dideli – pradedant stresu, kurį patiriate pakėlus galvą ir supratus, kad nebežinote į kurią pusę eiti, ar išdaužtu automobilio langu ir pavogta rankine, ir baigiant klaidžiojimu šaltą naktį po gūdų mišką. Daugelis nusprendęs, kad šįvakar vakarieniaus gurmaniškai, čiumpa pintinę ar maišelį, sėda į automobilį ir net nesusimąstęs važiuoja ten, kur jo laukia ne tik miško gėrybės, bet ir netikėti pavojai. O susimąstyti yra apie ką – kasmet grybų ir uogų sezono metu policija skaičiuoja šimtus pranešimų „iš miško”. Jei vieni jų gali būti kurioziški ir atsipirkti lengvu šaltu prakaitu, tai kiti nuskamba per visą rajoną, apskritį ar Lietuvą. Kaip jau minėjome „miško aukomis” gali tapti bet kas, tačiau lygiai taip pat bet kuris iš mūsų gali būti pasiruošęs, todėl policijos pareigūnai siūlo keletą patarimų, kaip išvengti nelaimės miške ar bent jau būti pasiruošusiam, jei ji jūsų neaplenks:

1. Į mišką pasiimkite kompanijoną – ištikus bėdai ar pasiklydus jausitės ramiau, kolektyviškai orientuotis ir spręsti problemas daug efektyviau.
2. Miške niekada nenutolkite vienas nuo kito toliau nei per 50 metrų. Kad nepasimestumėte, nuolatos pasitikrinkite, kur yra jūsų partneris (-ė).
3. Jei visgi nusprendėte vykti vienas(-a) visada išvykdamas(-a) į mišką informuokite šeimos narius, draugus ar kaimynus nurodydamas(-a) tikslią ar bent apytikslę vietą, kur jus būtų galima surasti, ir kiek laiko ten planuojate būti.
4. Visada pasiimkite su savimi mobilųjį telefoną! Baimė pamesti telefoną miške gali kainuoti labai brangiai – geriau prieš išvyką pasirūpinkite, drabužiais su užsegama kišene, kurioje galėtumėte saugiai neštis telefoną ir nebijoti jo pamesti. Prieš vykstant pasitikrinkite ar neišsikrovusi jūsų telefono baterija, jei reikia įkraukite.
5. Visada turėkite aiškiai matomą orientyrą – kelią, sodybą, elektros stulpų liniją – ir neišeikite iš zonos, kurioje jis matomas.
6. Paiimkite su savimi vandens – grynas oras ir vanduo stresinėse situacijose padeda nusiraminti ir geriau įvertinti situaciją.
7. Norėdami apsaugoti savo turtą ir automobilio langus namuose palikite visus nereikalingus daiktus, krepšius rankines, pinigines. Vagišiai pamatę krepšį ar rankinę ant automobilio sėdynės nepraleis progos iškulti langą ir pasitikrinti ar juose nėra vertingų daiktų.
8. Jei šalia miško yra gyvenvietė, geriau paprašykite gyventojų leisti palikti automobilį jų kieme, o ne pamiškėje.

Saugokite save ir savo turtą, kad viliojantis miško kvapas ir pilna pintinė grybų netaptų blogu prisiminimu!

Zarasų rajono policijos komisariato informacija

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite