KONKURSINĖ PARODA LIONGINO ŠEPKOS PREMIJAI LAIMĖTI

0
69
Rokiskis Sepka Droziniai 18

Lietuvos kryždirbystė – viena iš unikaliausių liaudies meno šakų, 2001 m. UNESCO įtraukta į žmonijos nematerialaus kultūros paveldo sąrašą. Per keletą gyvavimo šimtmečių kryždirbystė suformavo gilias, niekada nenutrūkusias medžio drožybos tradicijas.

Rokiškio rajone gyveno ir kūrė garsiausias XX a. dievdirbys, drožybos virtuozas ir improvizatorius Lionginas Šepka. Rokiškio rajono savivaldybė ir Rokiškio krašto muziejus, siekdami populiarinti drožybos tradicijas ir L. Šepkos kūrybos unikalumą, nuo 1994 m. organizuoja respublikines medžio drožėjų darbų konkursines parodas Lionginui Šepkai atminti. Nuo 2008 m. nutarta konkursines parodas organizuoti kas dvejus metus. Komisija išrenka geriausių kūrinių autorių, kuriam įteikiama Rokiškio r.ajono savivaldybės premija.

Konkursinės parodos tikslas – puoselėti ir tęsti etnines kryždirbystės tradicijas, skatinti domėjimąsi kūryba, ugdyti medžio drožėjų kūrybiškumą, ieškoti jaunų medžio drožėjų, ugdyti jų meistriškumą, propaguoti L. Šepkos kūrybos originalumą.

Konkursinėje parodoje gali dalyvauti Lietuvos medžio drožėjai, liaudies menininkai, tautodailininkai. Iki 2019 m. rugsėjo 5 d. drožėjai į Rokiškio krašto muziejų turi pristatyti ne mažiau 5 ir ne daugiau 10 savo kūrinių, sukurtų per pastaruosius dvejus metus. Konkursinė paroda pradės veikti 2019 m. rugsėjo 17 d. Tel. pasiteirauti 8-458-52835, 8-682-48017, 8-687-71011 arba el. p.: muziejus@rokiskyje.lt, g.spundziaviciene@rokiskyje.lt.


Taikomosios dailės drožiniai į parodą nepriimami. Parodos dalyvis su drožiniais pateikia savo biografiją ir nuotrauką. Parodoje taip pat gali dalyvauti L. Šepkos premijos laureatai, tačiau vėl siekti laureato vardo turi teisę šį vardą gavę iki 2014 metų.Organizatoriai turi teisę neeksponuoti darbų, neatitinkančių šių nuostatų reikalavimų ar turinčių akivaizdžių defektų (drožiniai yra suskilę, sutepti ar nebaigti drožti ir pan.).

Konkurso darbus vertina komisija, sudaryta iš liaudies meno ekspertų, skulptorių, konkurso organizatorių. Vertinimo kriterijai – drožinių kolekcijos vientisumas, originalumas, estetiškumas, etninių kultūros tradicijų tęstinumas, kūrinių tradiciškumas, meniškumas, savitumas, atlikimo meistriškumas, kūrybiškas tradicijos interpretavimas.

Liongino Šepkos premija (20 bazinių socialinių išmokų (anksčiau MGL)) skiriama drožėjui, už kurio eksponuojamus darbus balsavo dauguma komisijos narių. Drožėjams, kurių darbai gavo vertinimo komisijos nominacijas, skiriami rėmėjų prizai. Daugiausia lankytojų balsų surinkęs drožėjas apdovanojamas žiūrovų prizu. Lietuvos kultūros tarybos lėšomis įsteigtos dvi premijos: premija medžio drožėjams iki 35 m. (200 Eur) ir premija už kūrybišką tradicijos interpretavimą (300 Eur). Visi konkurso dalyviai apdovanojami dalyvio diplomais, parodos katalogais. Konkursinės parodos uždarymo renginys ir apdovanojimai numatomi 2019 m. spalio 26 d. 12 val. Rokiškio krašto muziejuje (Tyzenhauzų g. 5). Pasikeitus renginio laikui, dalyviai ir svečiai bus informuojami atskirai telefonu, elektroniniu paštu. Detalesnė informacija bus skelbiama muziejaus svetainėje www.muziejusrokiskyje.lt. Kilus klausimams galima kreiptis į Zarasų krašto muziejų tel.(8 385) 52 456; (8 674) 22 109 arba el. paštu muziejus@zarasai.lt; vtrusovas@gmail.com.

Parengė Vasilijus Trusovas, Zarasų krašto muziejaus muziejininkas (kultūrinių renginių koordinatorius)

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite