VAIKAI, MIKUTIS IR VAIŽGANTAS

0
21
DSC00974 1024x768

Prieš 150 metų, 1869 metų rugsėjo 20 dieną Malaišiuose, Svėdasų valsčiuje (Anykščių raj.) gimė rašytojas, literatūros istorikas ir kritikas, visuomenės veikėjas, kunigas Juozas Tumas-Vaižgantas. Jis yra viena ryškiausių XX a. pirmosios pusės asmenybių.

Minint šviesuolio 150-ųjų gimimo metinių jubiliejų 2019-ieji Lietuvos respublikos seimo nutarimu paskelbti Juozo Tumo-Vaižganto metais. Kultūros ir švietimo įstaigos šiam jubiliejui paminėti rengia įvairiausius renginius.

Zarasų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriuje parengta vasaros skaitymo skatinimo edukacinė programa „Vaikai, Mikutis ir Vaižgantas“. Zarasiečiai ir svečiai dalyvavo keturiuose renginiuose: „Katytės išdaigos ir pirštukai“, „Nuo skruzdėlių iki drugelių“, „Draugaujame ir rūpinamės jais“, „ Lietuvos ir kitų kraštų gyvūnai literatūroje, fotografijoje“. Dalyviai skaitė ir klausėsi rašytojo Juozo Tumo-Vaižganto literatūros kūrinėlių iš knygos „Mikutis gamtininkas“, klausinėjo, stebėjo, tyrinėjo, fotografavo, išgirdo ir sužinojo, susidraugavo.

Pirmajame renginyje vaikai susipažino su rašytojo asmenybe ir literatūros kūriniais vaikams. Skaitė ir klausėsi skaitomų kūrinėlių apie daugelio mylimų padarėlių katinėlių išdaigas. Išbandė jiems dar nežinomą naują piešimo būdą – katinėlius piešė pirštukais. Artėjant antrajam renginiui savanorės, Zarasų P. Širvio progimnazijos moksleivės Austėja Deinytė ir Gabrielė Černiauskaitė pagal pavyzdžius pagamino drugelių lankstinių paruoštukus. Popietės dalyviai skaitė kūrinėlius apie vabzdžius, pasakojo kokius matė būdami gamtoje ir ją stebėdami. Kūrė drugelius, gėles pagal paruoštus pavyzdžius ir bibliotekos lankytojams parengė sukurtų darbelių parodėlę „Mano drugelis“.

Visi žinome, kad gamtą ir namų augintinius reikia ne tik stebėti, bet ir žinoti kaip tinkamai jais pasirūpinti. Apie tai jauniesiems popietės dalyviams papasakojo Zarasų valstybinės maisto ir veterinarinės tarnybos veterinarijos gydytoja-inspektorė Auksė Kryžiokienė. Specialistė, atvykusi su kaniterapijoje dalyvaujančia kalyte Perla. Papasakojo ir parodė vaizdo medžiagą apie naminius gyvūnus. Papasakojo, kad iš senovės Egipto kilusios katės buvo laikomos šventomis. Apie Zarasų rajone auginamus gyvūnus, apie vienintelę lietuvišką medžioklinių šunų – Lietuvos skalikų veislę. Apie Dusetų žirgyne vykdomą senųjų žirgų išsaugojimo programą, apie įvairių gyvūnų elgesį, jų draugystę su žmonėmis ir kitais gyvūnais. Vaikai susipažino ir susidraugavo ne tik su Perla, bet ir su išdidžiąja Godos augintine katyte Puma. Išgirdo specialistės patarimų apie augintinių maitinimą, sveikatą.

Paskutinysis programos renginys prasidėjo prie Zaraso ežero. Vaikai skaitė J. Tumo-Vaižganto kūrinėlį apie skruzdėlių gyvenimą. „Apsiginklavę“ mobiliąja fotografavimo įranga stebėjo skubančias skruzdėles, kitus vabzdžius besislepiančius tarp žolių ir lapų, akmenukų ir fotografavo juos. Grįžę į biblioteką gyvūnų elgesį stebėjo vartydami interaktyvias knygas. Lankstė boružėles, klijavo taškelius žyminčius jų metus.

Renginių dalyviai susipažino su Juozo Tumo-Vaižganto kūrinėliais, jų personažų gyvenimu literatūroje ir kiTAIP – stebėdami, klausydami, kurdami.

Iš Gyčio nupieštų nuostabių piešinių ir dalyvių popieriaus lankstinių-drugelių sukurtų koliažų parengta paroda „Taškuota boružėlė“ džiugina bibliotekos lankytojus.

Zina Černovienė, Zarasų viešosios bibliotekos bibliotekininkė, programos vadovė

Nuotraukos autorės ir Vitos Juškėnienės

12

11

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite