KŪRYBOS DŽIAUGSMAS SU KNYGŲ ŠALIES MENININKAIS

0
23
DSC00024 1024x768

Zarasų viešoji biblioteka rugpjūčio 17 dieną, Zarasų miesto šventės dalyvius – zarasiečius ir svečius, pakvietė į kūrybines dirbtuves / laboratorijas „Knygos atgyja: istorija ir dabartis II“, įsikūrusias Sėlių aikštėje.

Kurorto sezono Zarasuose atidarymo šventėje „Zarasai – tarytum vasara“ kūrybinės dirbtuvės, supažindinančios su įvairiomis knygos istorijos, kūrimo, iliustravimo, leidybos paslaptimis jau vyksta keletą metų, Zarasų miesto šventėje surengtos pirmą kartą. Dirbtuvėse edukacijas veda menininkai profesionalai.

Į dirbtuves užsukę įvairaus amžiaus lankytojai, nuo ikimokyklinukų iki senjorų, galėjo išsirinkti juos dominančią veiklą. Jų buvo net penkios: pažintis su kaligrafija, atspaudo spaudimas cinkografijos klišėmis, kaleidoskopinių knygelių kūrimas, judančio paveikslėlio-koliažo susikūrimas, popieriaus dekoravimas ebru technika.

Grafikas, iliustruotojas ir kaligrafas Linas Trumpa dalyviams parodė dirbtuvėse naudojamus įrankius – paties iš Coca Colos skardinės pasigamintą „colapeną“, medžio lentelę, įrankį iš šukų ir nusmailintą paukščio plunksną. Kiekvienas norintis galėjo šiais įrankiais įgyti kaligrafijos pradmenų rašydamas tekstą, kai kurie saviraiškos ieškotojai tušu kūrė iliustracijas. Vieną iš kaligrafijos sričių – gatvės kaligrafiją arba calligraffiti, kurį Linas kūrė su grupe bendraminčių Zarasuose galima pamatyti apsilankius Zaraso pakrantės žaidimų aikštelėje.

Pagal prancūzų knygų iliustruotojos Frederik Bertrand knygas XIX a. moire technika kurti iliustracijas-koliažus mokė dailininkė, iliustruotoja Lauksminė Steponavičiūtė. Šia technika, F. Bertrand sukurta panaudojant XIX a. šešėlinio teatro ombro-cinema išradimus, sukurti paveikslėliai tarsi išvažiuoja iš puslapio. Kuriant naudojama skaitmenizuotos figūros, speciali vertikaliomis linijomis sugraduota plastikinė plėvelė, popierius ant kurio priklijuojamos figūros.

Zarasietė grafikė, dailininkė Rasa Vasilevičiūtė vedė atspaudo gimimo dirbtuves. Jose cinkografijos klišėmis dailininko Algirdo Steponavičiaus iliustracijų tautosakininko Leonardo Saukos sudarytai knygelei vaikams atspaudus spaudė vaikai ir suaugusieji. Jie išgirdo, kad cinkografija kilusi iš Prancūzijos ir kaip grafikos technika pradėta taikyti XXa. pradžioje. Atspaustą iliustraciją mažieji dalyviai nusispalvino.

Menininkė, grafikė, iliustratorė, „Knygų šalies“ įkūrėja, Lietuvą garsinanti daugelyje užsienio šalių Sigutė Chlebinskaitė supažindino su kaleidoskopinių knygelių kūrimu atkeliavusiu iš XIX a. pradžios kartu su literatūra vaikams. Žymiausias judančių knygelių leidėjas buvo E. Nisteris. Menininkės padedami dirbtuvių dalyviai piešė iliustracijas ir susikūrė interaktyvias knygeles, kurios valdomas patraukiant juosteles.

Edukatorė Rita Klevinskienė vedė tapybos ant vandens dar vadinamos ebru dirbtuves, naudojamos keturiose srityse: terapinėje, edukacinėje, pramoginėje ir profesionalaus meno. „Vandens veidas“ – taip iš persų kalbos verčiamas žodis ebru. Dažai šiai tapybai gaminami iš gamtai draugiškų medžiagų: dirvožemio, augalų, jaučio tulžies. Vanduo sutirštinamas dumbliais. Dalyviai, teptukais taškydami dažus, nerūdijančio plieno lazdelėmis ir šukomis kurdami ornamentus susikūrė užburiančius piešinius. Kiekvienas dalyvis galėjo per 5-10 minučių sukurti unikalų piešinį, kurio negalima atkartoti, nebūdamas dailininku.

Šeštadienio popietę kūrybinėse dirbtuvėse / laboratorijoje „Knygos atgyja: istorija ir dabartis II“, kiekvienas lankytojas galėjo susipažinti su knygos kultūros vertybėmis, ugdyti kūrybinius gebėjimus, saviraišką, tapti dailininku.

Projektą „Kūrybiniai tridieniai Zarasų viešojoje bibliotekoje ir padaliniuose“ remia Lietuvos kultūros taryba

Zina Černovienė, Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė, projekto vadovė
Nuotraukos autorės

DSC00046 1024x768

DSC00064 1024x768

DSC00080 1024x768

DSC00096 1024x768

DSC00106 1024x768

DSC00108 1024x768

 DSC0132

 DSC0133

 DSC0163

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite