RIMVYDAS VALATKA. „DIDVYRĖS” MARYTĖS MELNIKAITĖS PAMINĖJIMAS ZARASUOSE SU PUTINO PASIUNTINIU UDALCOVU

0
30
valatka

Po poros dienų Lietuva minės Didžiojo laisvės kelio trisdešimtmetį. Analogų pasaulyje neturintis Baltijos kelias didelei daliai Lietuvos jau tapo istorija. Užaugo laisvės karta, gimusi jau po Baltijos kelio. Kelio jubiliejus vieniems yra proga prisiminti pasaulį sužavėjusio laisvės kelio akimirkas. Kitiems – proga sužinoti, kad jų tėvai ir seneliai buvo ne iš kelmo spirti.

Gausūs istoriniai reportažai žiniasklaidoje, įrašai ir senos fotografijos socialiniuose tinkluose rodo, kad Lietuvos žmonės Baltijos keliu didžiuojasi, jį prisimena su pagarba ir sielos virpesiu.

O tuo metu, kai lietuviai dalijasi prisiminimais ir fotografijomis apie Baltijos kelią, Rusijos ambasada Lietuvoje pasidalijo fotografijomis iš iškilmingo Zarasų rajono tarybos posėdžio, skirto 513-osioms Zarasų įkūrimo metinėms. Į kurį mero Nikolajaus Gusevo pakviestas atvyko ir kalbą pasakė Rusijos ambasadorius Udalcovas.

Putino pasiuntinys pasidžiaugė tuo, kad Zarasai labai patiko Lietuvą okupavusios Rusijos carui Nikolajui I, kuris suteikė miestui Novoaleksandrovsko vardą, taip pagerbdamas savo sūnų, būsimąjį carą Aleksandrą.

Tą būtų galima priimti kaip duoklę istorijai. Kaip ir Udalcovo prisimintą faktą, kad Zarasuose gimė caro, o vėliau ir Baltųjų armijos generolas Piotras Vrangelis, kurį, kaip žinoma, nunuodijo FSB pirmtakės OGPU agentas, tik Udalcovas šio fakto, aišku, jau neminėjo.

493981 64599 1287x836

Aleksandras Udalcovas / BNS nuotr.

Vietoj to Rusijos ambasadorius priminė netikėliams zarasiškiams, kad čia gimė ir žymioji partizanė, Sovietų Sąjungos didvyrė Marija Melnikaitė. Tą priminęs Udalcovas pamokė, kad, studijuodami gimtųjų vietų, tautų ir šalių istoriją, neturėtume prisiminti tik negatyvius momentus.

Tą pamokymą, jei ne tas nekorektiškas į Lietuvą iš permestos NKVD teroristės tyčinis paminėjimas, iš principo irgi turbūt galima būtų nuleisti negirdom. Jeigu ne du bjaurūs faktai.

Tuo metu, kai Zarasų rajono tarybos nariai plojo Putino ambasadoriui Udalcovui, kuris neslepia pagiežos Lietuvai, Putino gvardija Maskvoje daužė moteris ir jaunuolius vien tik už tai, kad jie reikalavo sąžiningų rinkimų į vietinę Dūmą.

Dar keisčiau atrodo pats Rusijos ambasadoriaus pakvietimo į iškilmingą rajono tarybos posėdį prieš pat Baltijos kelio trisdešimtmetį faktas.

Rusija neslepia savo priešiškumo Lietuvos laisvei, Rusijai taikomos tarptautinės sankcijos dėl agresijos prieš Ukrainą, užgrobto Krymo ir karo Donbase. Bet Zarasų meras su Putino ambasadoriumi fotografuojasi, draugiškai vaikšto po miestą.

Tokį pat akibrokštą iškart po išrinkimo iškrėtė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, prieš pat Sausio 13-ąją pasikvietęs Udalcovą į Seimą. Dabar tai pakartojo Zarasų meras. Ar meras visai nesusigaudo politinėje situacijoje?

Sunku tuo patikėti. Socialdemokratas Gusevas pakankamai ilgai tarnavo Lietuvos policijoje ir Pasienio policijoje, taigi turėtų suprasti, kas yra Putino Rusija. O tai, kad apie Udalcovo vizitą net neužsiminta Zarasų savivaldybės svetainėje, rodo, kad ponas Gusevas puikiai suvokia, ką darantis.

Matyt, su LSDP veikėjais kaip su tuo vilku – kad ir kiek rinktum, vis tiek į Rusiją žiūri.

Rimvydas Valatka, apžvalgininkas

lrtŠaltinis: https://www.lrt.lt/naujienos/nuomones/3/1089927/rimvydas-valatka-didvyres-marytes-melnikaites-paminejimas-zarasuose-su-putino-pasiuntiniu-udalcovu?fbclid=IwAR2v6XdVQpd8LWtRBndj8NAmLa1Bc38CbM9EzTNKB_0CRipuw_uYzk7mr4Y

Rimvydas Valatka / E. Genio/LRT nuotr.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite