ZARASIŠKIAI KRAKYNĖJE PAGERBĖ SUŠAUDYTŲ ŽYDŲ ATMINIMĄ

0
32
Krakyne

Rugpjūčio 26-osios pavakary Zarasų krašto muziejus Krakynėje surengė čia sušaudytų žydų pagerbimo minėjimą.

1941 m. rugpjūčio 26-ąją, SS pulkininko Karlo Jegerio raporto duomenimis, Krakynėje sušaudyti 2567 žmonės: 767 vyrai, 1113 moterų ir 687 vaikai. Beje, ant paminklo aukoms paminėti užrašyta, kad masinių žudynių metu nužudyta 8000 Zarasų krašto žydų…

Muziejaus direktorė Ilona Vaitkevičienė prie paminklo padėjo gėlių vainiką, padėkojo susirinkusiesiems ir paprašė tylos minute pagerbti žydų atminimą. Zarasų rajono mero pavaduotojas Arnoldas Abramavičius kalbėjo, kad svarbu prisiminti mūsų krašte gyvenusius žydų tautybės žmones ir deramai įamžinti jų atminimą. Muziejininkas Kęstas Vasilevskis papasakojo apie šiame miške įvykusią tragediją. Paminėjo kelis atvejus, kada iš šios pragaro duobės pasmerktiesiems kažkokiu būdu yra pavykę išsigelbėti.

Masinėms žydų žudynėms ši vieta buvo parinkta neatsitiktinai, nes ji yra netoli Antalieptės, Dusetų, Degučių. Iš pradžių žydai buvo suvaryti į stovyklas prie Vencavo, Degučiuose. Iš jų grupėmis vesdavo prie iškasto griovio, įsakydavo nusirengti ir į jį šokti. Kas nešokdavo, tą įstumdavo.

Šio renginio dalyviai dalijosi prisiminimais, iš tėvų, senelių girdėtais pasakojimais. Literatė Lidija Malinauskienė perskaitė savos kūrybos posmus, skirtus šios tragedijos aukoms.

Zarasų krašto muziejaus informacija

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite