KŪRYBINIAI TRIDIENIAI ZARASŲ VIEŠOJOJE BIBLIOTEKOJE ĮGYVENDINTI

0
17
01

Zarasų viešosios bibliotekos projektas „Kūrybiniai tridieniai Zarasų viešojoje bibliotekoje ir padaliniuose“ dalyvavęs Lietuvos kultūros tarybos rengtame Kultūros rėmimo fondo lėšomis finansuojamų bendruomenių dalyvavimo institucijų veiklose konkurse ir gavęs finansavimą įgyvendintas. Juo buvo siekiama įtraukti visus bendruomenės narius, ypač vaikus ir jaunimą į aktyvias kūrybines veiklas, supažindinančias su vertingiausiais literatūros kūriniais, jų istorija, raida, kitomis meno šakomis glaudžiai susijusiomis su knyga. Siekiama suteikti visų socialinių grupių nariams atskleisti savo kūrybiškumą, meninius gebėjimus.

Įgyvendinant projektą buvo organizuotos kūrybinės dirbtuvės / laboratorijos, literatūros kūrinio inscenizavimo tridienis, paskaita apie knygos ir menų darną, įsigyta mokomųjų priemonių-dėlionių.

Po projekto paruošiamųjų darbų kurorto sezono Zarasuose atidarymo šventėje „Zarasai – tarytum vasara“ organizuotos pirmosios kūrybinės dirbtuvės / laboratorijos „Knygos atgyja: istorija ir dabartis“. Jose dalyvavę vaikai ir tėveliai susipažino su dar 19-ame amžiuje sukurta, bet ir šiais laikais viliojančia knygų iliustravimo technika ombro-cinema. Dalyviai grožėjosi šios technikos meistrų čekų dailininko Dobroslav Foll ir prancūzų iliustratorės Frederique Bertrand sukurtomis knygomis. Patys sukūrė skaitmenizuotų figūrų ir spalvoto popieriaus kūrinius, sukuriančius judančių objektų iliuziją. Su Lietuvos knygų meno klasiko grafiko Algirdo Steponavičiaus kūryba susipažino apžiūrėdami jo iliustruotus kūrinius vaikams. Spausdami šio menininko iliustracijas knygai „Dainavos šalies senų žmonių padavimai“ išbandė cinkografijos techniką.

Švęsdami Tarptautinę vaikų gynimo dieną Salako bibliotekos lankytojai, kūrybinių dirbtuvių „Lapės ir dramblio draugystė“ dalyviai klausėsi, kūrė ir kalbėjo apie LAIMĘ. Susipažino su Lietuvoje ir užsienyje žinomos iliustratorės Aušros Kiudulaitės kūryba, klausydamiesi dailininkės sužinojo paveikslėlių knygos „Laimė yra lapė“ atsiradimo istoriją, kūrė vaizduotėje gimusius koliažus.

Birželio 27-29 dienomis vykusiame literatūros kūrinio inscenizacijos tridienyje dalyvavo įvairaus amžiaus bibliotekos lankytojai – paaugliai ir jaunuoliai, mėgstantys literatūrą, teatrą, ir naujus iššūkius. Su aktore Kristina Mauruševičiūte ir choreografe Sigita Mikalauskaite pagal anglų rašytojo Mark Haddon kūrinį „Tas keistas nutikimas šuniui naktį“ sukūrė inscenizaciją. Ją atliko Salako bibliotekoje, vykstant miestelio bendruomenės šventei. Tridienio dalyviai susipažino su literatūros kūriniu apie jų bendraamžį, tačiau šiek tiek kitokį nei dauguma berniuką, su aktorių darbu, praplėtė akiratį, susidraugavo.

Zarasų miesto šventės dalyvius rugpjūčio 17 dieną Zarasų viešoji biblioteka vėl pakvietė į kūrybines dirbtuves / laboratorijas „Knygos atgyja: istorija ir dabartis II“. Zarasiečiai ir svečiai iš penkių organizuotų dirbtuvių galėjo išsirinkti juos dominančias. Susidomėję kaligrafija ir susipažinę su naudojamais įrankiais mokėsi juos valdyti rašydami tekstą, kurdami iliustracijas. Kūrė „išvažiuojančius“ iš puslapio paveikslėlius-koliažus XIX a. moire technika. Cinkografijos klišėmis spaudė dailininko Algirdo Steponavičiaus iliustracijų atspaudus, sukurtus lietuvių tautosakininko Leonardo Saukos sudarytai knygai „Šepetys repetys“, spalvino cinkografijas. Kūrė judančias knygeles atkeliavusias iš XIX amžiaus vidurio Anglijos. Mokėsi jas valdyti kaspinėlio patraukimu. Kūryboje ir terapijoje taikoma tapyba ant vandens, dar vadinama „vandens veidu“ gamtai draugiškais dažais ir priemonėmis kūrė nepakartojamus, vienetinius piešinius.

Bibliotekos specialistai ir mokyklų bibliotekininkai Zarasų viešojoje bibliotekoje vykusiame seminare klausėsi Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento direktorės Aldonos Augustaitienės pranešimo apie knygos ir kitų menų ryšį ir darną.

Jaunųjų lankytojų edukacijai įsigytos mokomosios priemonės-dėlionės, pagamintos pagal žymių iliustratorių, – Taidos Balčiūnienės iliustracijas lietuvių poeto Kazio Jakubėno knygai „Abėcėlė“ ir Aušros Kiudulaitės – knygai „Laimė yra Lapė“ (teksto autorė Evelina Daciūtė).

Kūrybines dirbtuves vedė menininkai profesionalai: menininkė, iliustratorė, „Knygų šalies“ įkūrėja, žinoma Lietuvoje ir užsienio šalyse Sigutė Chlebinskaitė, dailininkė Rūta Mozūraitė, kraštietė grafikė Rasa Vasilevičiūtė, jaunieji dailininkai, iliustratoriai Lauksminė Steponavičiūtė ir Linas Spurga, zarasiečiams jau žinomas kaip calligraffiti technika nudažytos sienos Zaraso ežero pakrantėje autorius ir edukatorė Rita Klevinskienė. Vaidybos paslapčių mokė aktorė Kristina Mauruševičiūtė ir choreografė Sigita Mikalauskaitė. Lietuvą ir daugelį užsienio šalių su „LAPE“ apkeliavusi iliustratorė Aušra Kiudulaitė padėjusi suprasti kas yra LAIMĖ.

Projektas zarasiečiams ir svečiams padėjo susipažinti su įvairiais knygų iliustravimo būdais, knygos ir kitų menų darna, atskleisti savo kūrybiškumą, saviraišką, turiningai praleisti laisvalaikį, bendrauti.

Projektą remia: Lietuvos kultūros taryba

Zina ČERNOVIENĖ, projekto vadovė
Nuotraukos autorės

02

05

06

11

12

13

14

DSC00024 1024x768

DSC00083 1024x768

DSC00089 1024x768

DSC00150 1024x768

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite