SEIMAS UŽDEGĖ ŽALIĄ ŠVIESĄ AROMATIZUOTŲ ELEKTRONINIŲ CIGAREČIŲ DRAUDIMUI

0
38
cigarete

Seimo plenarinėje salėje 72 parlamentarų balsais „už“ pritarta po pateikimo Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narių Mykolo Majausko ir Vytauto Kernagio inicijuotam aromatizuotų elektroninių cigarečių draudimui.

„Aromatizuoti elektroninių cigarečių produktai yra skirti pripratinti nepilnamečius prie nikotino ir tai tapo didele problema Lietuvoje. Rinkos apribojimas yra svarbus žingsnis, siekiant užtikrinti, kad šiems produktams būtų sunkiau patekti į nepilnamečių rankas“, – teigia vienas projekto iniciatorių Mykolas Majauskas.

Vaikų gyvensenos ir sveikatos tyrimas rodo, kad 2014 metais net 24 proc. 5-9 klasių mokiniai rūkė elektronines cigaretes, o 2018 metais jas rūkė net 38.5 proc. Tuo tarpu Europos pulmonologų nuomone, rūkant elektronines cigaretes nikotino dozė gaunama gerokai didesnė nei renkantis įprastas cigaretes.

„Šiuo metu jaunuoliai gali pasirinkti jiems patinkantį skonį, kaip pavyzdžiui kramtomos gumos, šokolado, sausainių, vaisių skonio garinamąjį tabaką. Nors gali atrodyti kaip nekaltas bandymas, jie sukelia lygiai tokią pačią priklausomybę, kaip ir įprastos cigaretės“, – pažymėjo Vytautas Kernagis.

Lietuva ne vienintelė susiduria su šia problema – įstatymas draudžiantis aromatizuotų garinamojo tabako skonius prieš kelis mėnesius įsigaliojo Estijoje, kurios sprendimą palaimino ir Europos Sąjunga priimdama jų notifakavimą. Suomijoje toks pats draudimas galioja jau nuo 2016 metų. Panašaus sprendimo praeitą savaitę ėmėsi ir JAV, kur buvo užregistruotos 6 mirtys siejamos su garinamojo tabako produktais.

Seimo nariai pabrėžė, kad nors aromatizuotų skysčių draudimas yra svarbi priemonė, tačiau to nepakankama norint reikšmingai sumažinti nikotino produktų vartojimą nepilnamečių tarpe. Griežtesnis reguliavimas bei nuolatinis tėvų ir vaikų švietimas apie nikotino daromą žalą yra būtinos priemonės.

„Sekantis žingsnis – elektroninių cigarečių bei jų priedų licencijavimas, kuris bus analogiškas įprastų cigarečių licencijavimui – nebus leidžiama reklama, nebus galima rodyti kainos ir taip toliau. Taip pat pardavėjams nebus galima išvengti atsakomybės už nuotolinį produkcijos pardavinėjimą – prekybą internetu, kuomet nepilnamečiams suteikiama galimybė įsigyti minėtus produktus“, – pridūrė V. Kernagis.

Pritarus projektui po pateikimo, toliau jis bus svarstomas pagrindiniu paskirtame Sveikatos reikalų komitete. Prie šio klausimo svarstymo Seimo posėdyje planuojama grįžti lapkričio 7 d.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite