ZARASŲ PRAEITIES PUSLAPIUS BESKLAIDANT

0
26
20190920 112237

Zarasų krašto muziejus įvykdė projektą ,,Atrandu senuosius Zarasus“, iš dalies finansuotą Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos. Sumanymas aktualizuoti Zarasų istorijos ir kultūros paveldą, plėsti pažinimo sklaidos ribas, gaivinti praeities vertybes ir žadinti istorinę bei kultūrinę atmintį susietas su Europos paveldo dienomis bei tikslu ugdyti įvairių socialinių grupių, ypač vaikų ir jaunimo, pilietiškumą, pagarbą savo krašto istorijai ir kultūrai.

Rugsėjo 17 ir 20 dienomis muziejuje surengtas mokinių susitikimas su istoriku Ramūnu Keršiu, kuris skaitė paskaitą ,,Zarasų istorija nuo XIX a. pr. iki 1950 m.“. Lektorius prieinamai ir vaizdžiai atskleidė Zarasų istorijos puslapius. Mokiniai smalsiai klausėsi pasakojimo, kėlė klausimus, į kuriuos gavo įdomių atsakymų. R. Keršys pateikdamas miesto istorijos faktus juos iliustravo senomis nuotraukomis, piešiniais. Surengta viktorina apie Zarasus labai pagyvino renginius. Mokiniai buvo laimingi dovanų gavę po magnetuką ,,Sukurk Lietuvą“.

Tomis dienomis mokiniai turėjo gerą progą dar plačiau pasižvalgyti po savo gimtąjį miestą dalyvaudami pažintinėje ekskursijoje Zarasų praeičiai ir dabarčiai pažinti. Jie apžiūrėjo Sėlių aikštę, kuri yra urbanistikos paminklas, istorinio pašto kelio (trakto) Sankt Peterburgas–Varšuva senovinį grindinį, pamatė senus pastatus ir sužinojo jų istoriją. Prie muziejaus, ant Zaraso ežero kranto, įkurtame skulptūrų parke mokiniai nagrinėjo įvairias istorines temas, įprasmintas akmenyje. Pasiskirstę grupėmis pagal pasirinktą įdomiausią skulptūrą bandė atpažinti istorinius faktus ir ženklus, juos aptarė su muziejaus darbuotoju ir papildė žinias.

Zarasų krašto muziejuje sukaupti istoriniai duomenys, nuotraukos, dokumentika panaudoti turistiniam maršrutui po Zarasus parengti. Sukurtas virtualus turistinis Zarasų miesto žemėlapis ,,Senųjų Zarasų beieškant“ turistams ir miesto svečiams padės geriau orientuotis susipažįstant su Zarasų istorija. Taip pat parengta edukacinė programa ,,Ką kalba Zarasų gatvės?“ bus panaudota vaikų ir jaunimo pažintiniams poreikiams tenkinti, pilietiškumui ugdyti.

Gražina Zolotuchina
Kąsto Vasilevskio ir Dalios Kukonenko nuotraukos.

20190920 112009

20190920 112104

DSC 0054

DSC 0068

DSC 0071

DSC 0093

DSC 0100

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite