ATSAKOMYBĖS IR KALTĖS PAMOKA SKAITANTIEMS ŠOA AUKAS

0
24
IMG 2191

Prie paminklo Dusetų sinagogai prisiminėme Dusetų štetlą (miestelį), o 648 nužudytų Dusetiškių – 1941–1944 m. holokausto aukų – vardus, pavardes ir gyventus metus, skaitant gimnazijos mokiniams, iškalėme savų sielų (pajautų, pasiryžimų ir pamąstymų) kenotafuose.

Atsakomybės ir kaltės esmėvoką sudaro:
1) Tau metafizinė (sandoros, santaikos, santarvės, sandarnos, visuotinės harmoningos santvarkos ir santalkos išgananti, atperkanti, pašventinanti, palaiminanti) atsakomybė ir nuodėminga, nu(si)žeminanti kaltė (pavyzdžiui: žudikas, plėšikas, melagis, skriaudikas suardo žmonių santarvę ir abipusę meilę, taigi darko bendrabūvio susiderinimą ir nusideda kitų (Tau DIEVo – štai šitų VEIDų) atžvilgiu; „Visi esame kalti dėl visko, už visus ir prieš visus, ir aš daugiau negu kiti” – Fiodoras Dostojevskis; „Jeigu aš nedariau visko, ką galiu, kad užkirsčiau jiems kelią, tai esu kaltės bendrininkas. Jeigu aš neaukojau gyvybės, mėgindamas sukliudyti, kad nebūtų žudomi kiti, bet stovėjau nieko neveikdamas, tai jaučiuosi kaltas <…>. Kad aš dar gyvenu, nors tatai ir įvyko, slegia mane kaip neišdildoma kaltė“ – Karlas Jaspersas);

2) jiems fizinė, politinė (galios) atsakomybė ir pažeidžianti kaltė (pavyzdžiui: žudikas, plėšikas, melagis, skriaudikas nesilaiko prigimtinių teisių į laisvę, lygybę, saugumą, nuosavybę, gyvybę ar sveikatą);

3) mums garbės, moralinė (dėmesio kitam) atsakomybė ir pasmerkianti kaltė (pavyzdžiui: žudikas, plėšikas, melagis, skriaudikas lieka asmeniškai atsakingas už savo blogą poelgį, o mes to netoleruojame ir tai smerkiame);

4) man kriminalinė, teisinė (susitarimų, taisyklių) atsakomybė ir nuteisianti kaltė (pavyzdžiui: žudikas, įvykdęs žmogžudystę, plėšikas, atėmęs žmogaus turtą, melagis, pamelavęs kitiems arba teisme, skriaudikas, sužalojęs kitą, pažeidžia įstatymus ir todėl jiems gresia pamokančios bausmės).

Klausimas Dusetiškių ir kitų saviugdai: kokią atsakomybę ir kaltę Tu išgyveni, skaitydamas ar girdėdamas sąrašą žydų, nužudytų 1941–1944 metais? Sąrašą rasite čia:

http://yvng.yadvashem.org/index.html?language=en&s_lastName=&s_firstName=&s_place=Dusetos

arba lietuviškai:

http://www.buga.zarasumuziejus.lt/uncategorized/dusetiskiu-holokausto-paminejimas

Šoa (Holokausto) minėjimo dalyviai dėkoja skaitovams – Kazimiero Būgos gimnazijos devintokams ir jų lietuvių kalbos mokytojai Dainorai Rimdeikienei.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=531812794239625&set=pcb.531818510905720&type=3&theater

Fotografavo Kornelija

Zarasų krašto muziejaus padalinys Kazimiero Būgos memorialinis muziejus
muziejininkas Rytis Pivoriūnas

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite