PRASIDĖJO 2019–2020 METŲ GRIPO SEZONAS

0
62
nvsc

Nuo 40-osios kalendorinės metų savaitės prasidėjo naujas 2019–2020 m. gripo sezonas, kuris tęsis iki 20-osios kitų metų kalendorinės savaitės. Praėjusio 2018–2019 metų gripo sezono metu Lietuvoje buvo užregistruota 49 677 gripo atvejai, iš kurių 26 atvejai baigėsi mirtimi. Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, gripu kasmet suserga apie 5–10 proc. suaugusių ir 20–30 proc. vaikų. Nuo gripo, jo sukeltų komplikacijų, lėtinių ligų paūmėjimo, gripo sukelto miokardo infarkto pasaulyje kasmet miršta 500 000–1 mln. žmonių, Europos Sąjungoje/Europos ekonominės erdvės šalyse (ES/EEE) vidutiniškai 40 tūkstančių žmonių.

Gripo sezonai yra nenuspėjami ir gali labai skirtis vienas nuo kito. Nors Europoje gripo epidemijos registruojamos kasmet, tačiau jų pradžia, intensyvumas ir trukmė labai skiriasi viena nuo kitos.

Įprastai Lietuvoje sergamumo gripu pikas stebimas žiemos (gruodžio–sausio) mėnesiais, tačiau gripo aktyvumas gali prasidėti ankstyvą spalio mėnesį ir tęstis iki vėlyvo gegužės mėnesio.

Kaip užsikrečiama gripu?
Gripo virusas gali plisti trimis pagrindiniais būdais:
• tiesioginiu (kai infekuotas asmuo nusičiaudi kitam tiesiai prie akių, nosies ar burnos);
• oro lašeliniu;
• nuo rankos į burną, nosį ar akis (nuo užterštų paviršių ar tiesiogiai paspaudžiant rankas).

Kaip atpažinti gripą?
Žmogus, užsikrėtęs gripo virusu, suserga per 24-72 val. (vidutiniškai 48 val.). Gripui būdinga staigi pradžia, aukšta temperatūra (didesnė nei 38°C), sausas kosulys, gerklės, galvos ir raumenų skausmas, nuovargis ir silpnumas. Retai pasitaikantys gripo simptomai yra šleikštulys, vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas.
Kaip išvengti gripo ir kokių saugumo priemonių imtis?
Sezonine gripo vakcina pasiskiepyti rekomenduojama kasmet, rudens-žiemos mėnesiais. Reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūnai kovai su gripo virusu. Pradėti skiepytis bus galima, kai tik gydymo įstaigas pasieks gripo vakcina.
Kas gali pasiskiepyti nemokamai?
Valstybės lėšomis skiepijami rizikos grupėms priskiriami asmenys, t. y.:
• 65 m. ir vyresni asmenys;
• nėščiosios;
• asmenys, gyvenantys socialinės globos ir slaugos įstaigose;
• asmenys, sergantys lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais (taip pat ir vaikai);
• sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai, odontologai.
Visais atvejais dėl sezoninio gripo skiepų rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.
Be skiepų svarbios ir kitos profilaktikos priemonės:
• kruopščiai plauti rankas;
• laikytis čiaudėjimo ir kosėjimo higienos;
• grūdintis, būti fiziškai aktyviems;
• gerti daug skysčių, valgyti daugiau vaisių ir daržovių;
• laikytis darbo ir poilsio režimo;
• vengti kontakto su sergančiu asmeniu;
• sergant neiti į darbą, o vaikų neleisti į ugdymo įstaigas.
Žmonija padarė didelę pažangą sveikatos bei ligų prevencijos srityje ir imunoprofilaktika yra svarbi šios pažangos dalis. PSO skiepus pripažįsta veiksmingiausia gripo specifine profilaktikos priemone, ypač rizikos grupių asmenims. Taip apsaugomas ne tik kiekvienas žmogus, tačiau ir sukuriama saugi aplinka visuomenei.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie
Sveikatos apsaugos ministerijos
Utenos departamento Zarasų skyriaus vyresnioji specialistė
Virginija Zujevienė
Tel. (8 385) 52 062
El. p. virginija.zujeviene@nvsc.lt

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite