KNYGA NEMATANČIAM DRAUGUI

0
42
1

Zarasų viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyriaus edukacinėje erdvėje veikia taktilinių knygų paroda „Knyga nematančiam draugui“. Joje eksponuojami įvairūs inovatyvūs leidiniai, laikomi vienais iš efektyviausių regėjimo negalią turinčių vaikų komunikacinių ir bendrųjų gebėjimų lavinimo priemonių. Eksponatai – Lietuvos ir užsienio leidyklose išleistos liečiamosios knygos, studentų ir rankdarbių mėgėjų sukurti vienetiniai liečiamųjų knygų egzemplioriai. 

Taktilinės knygos spausdintos įprastuoju ir Brailio raštais, papildytos iškiliaisiais paveikslėliais, suteikia galimybę skaityti matantiems ir neregiams kartu. Jas skaitantys susipažįsta su įvairiomis medžiagų faktūromis, figūrų formomis, technikomis.

Parodoje eksponuojama daugiau nei dvidešimt knygų ir paveikslėlių. Tai „Vagos“ leidykloje išleistos knygos – vaikų mėgstama lietuvių poeto Justino Marcinkevičiaus poema „Grybų karas“, Motiejaus Valančiaus „Mikė Melagėlis“, Dagmara Normet – „Delfinija“. Leidykloje „Alma littera“ išleista O. Preussler knyga „Vaiduokliukas“ ir kt.

Didelė dalis eksponatų – rankų darbo su didele meile ir kūrybiškumu sukurtos knygelės. Tai ciklas „Metų laikai“, kurį sudaro keturios knygos – „Pavasarėlis“, „Vasarėlė“, „Rudenėlis“, „Žiemužėlė“ sukurtas Vilniaus kolegijos ugdymo technologijų katedros studentų. Tekstas parašytas įprastuoju ir Brailio raštais, iliustracijos nunertos įvairiaspalviais siūlais, formomis. Rankdarbių mėgėjų sukurtas knygeles „Ranką man duok“, „Kiek boružė turi taškelių?“, „Mūsų margučiai“ ir kitas vartydami vaikai gali mokytis skaičiuoti, pajusti faktūras, formas, gerinti informacijos suvokimą.

Eksponatai yra Lietuvos aklųjų bibliotekos fondo dalis.
Kviečiame parodą aplankyti iki spalio 18 dienos.

Zina ČERNOVIENĖ, Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė
Nuotraukos Yuri ABRAHAMYAN, Europos Solidarumo korpuso savanorio iš Armėnijos

2

3

4

5

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite