BUVUSI ZARASŲ ŽEMĖTVARKININKĖ NUTEISTA UŽ KYŠININKAVIMĄ

0
19
kysininkavimas

Panevėžio apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėjo buvusios Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) Zarasų skyriaus vyresniosios specialistės G. P. ir Zarasų rajono ūkininko P. M. skundus dėl šių metų gegužės 9 d. paskelbto Utenos apylinkės teismo Zarasų rūmų nuosprendžio ir skundus atmetė.

Buvusi Zarasų žemėtvarkininkė pripažinta kalta dėl kyšininkavimo, jai paskirta didesnė nei 17,5 tūkst. eurų bauda. Teismas nusprendė iš G. P. konfiskuoti 3 776 eurus, kuriuos ji gavo kaip kyšius. Zarasų rajono ūkininkas P. M. teismo pripažintas kaltu dėl papirkimo, jam paskirta 3766 eurų bauda.

Ūkininkas H. Č., kuris pripažino kaltę ir gailėjosi dėl neteisėtų savo poelgių, buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės už papirkimą pagal laidavimą. Jam teismas skyrė baudžiamojo poveikio priemonę – sumokėti 750 eurų įmoką į nukentėjusiųjų nuo nusikaltimų asmenų fondą.

Ikiteisminį tyrimą šioje baudžiamojoje byloje atliko Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) Panevėžio valdybos pareigūnai. Jie nustatė, kad NŽT Zarasų skyriaus vyresnioji specialistė G. P., būdama valstybės tarnautojui prilygintu asmeniu ir vykdydama įgaliojimus, tvarkė ir dokumentus dėl valstybinės žemės laikino naudojimo bei nuomos. Ūkininkams buvo reikalinga žemė, deja, valstybinę žemę Zarasų krašte išsinuomoti nebuvo paprasta – reikėjo „atsilyginti“ žemėtvarkininkei. Kai kurie ūkininkai davė žemėtvarkininkei kyšius už gerų santykių palaikymą, kiti sulaukė nedviprasmiškų užuominų, kad „neduoda žemių už dyka“, kad reikia „sumokėti 30 procentų nuo gaunamos išmokos iš Nacionalinės mokėjimo agentūros“.

Ikiteisminio tyrimo metu buvo išaiškinta, kad NŽT Zarasų skyriaus vyresnioji specialistė G. P., vykdydama savo pareigas ir tvarkydama dokumentus dėl valstybinės žemės laikino naudojimo bei nuomos, reikalavo kyšių ir priėmė kyšius – 3776 eurus – iš 5 ūkininkų. Zarasų žemėtvarkininkę jau ikiteisminio tyrimo metu Nacionalinė žemės tarnyba atleido iš užimamų pareigų.

Ikiteisminį tyrimą kontroliavo ir jam vadovavo Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo skyriaus prokuroras.

Lietuvos Respublikos specialiųjų tyrimų tarnyba

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite