,,MANO SIELOJ ŠIANDIEN ŠVENTĖ“

0
47
mid news zrs 299 sveciai is Sankt Peterburgo

Pokrovo šventė Degučiuose sukviečia nemažai maldininkų iš visų Lietuvos sentikių parapijų. Šių metų Pokrovo šventė buvo ypatinga. 2019 metais sukako 240 metų nuo pirmųjų Degučių maldos namų statybos ir 220 metų, kai buvo pastatyti Švenčiausios Dievo Motinos Užtarytojos maldos namai. Kaip teigia ,,Degučių metraštis“: ,, visi keliai per Pokrovą Lietuvoje vedė į Degučius“. 1851 metais caro valdžia likvidavo Degučių sentikių religinę bendruomenę. Graži tradicija melstis per Pokrovo šventę Degučiuose buvo pamiršta. Kiekvieno sentikio širdžiai brangi protėvių tradicija atgimė 2007 metais.

Į šių metų Pokrovo šventę atvyko svečiai iš Latvijos, Rusijos (Sankt Peterburgo), Vilniaus, Kauno, Anykščių, Elektrėnų, Zarasų, Dūkšto, Utenos, Turmanto, Ignalinos, Visagino. Degučių sentikių maldos namų varpas kvietė maldai labai gražų ir skaitlingą tikinčiųjų būrį. Kaip gera ir ramu, kad mums brangios vertybės atgimsta, yra laukiamos ir labai svarbios stiprinant mūsų Degučių sentikių pomorų bendruomenę ir bendruomenę ,,Degučių rimtis“.

Pokrovo šventė prasidėjo malda Degučių sentikių maldos namuose. Vėliau skambant varpui visi ėjo Kryžiaus kelią ir šventę baigė bendru vaišių stalu Degučių bendruomenės namuose. Maldos žodžiai ir žvakelių liepsna sušildė mūsų bendrus siekius, suteikė dvasios ramybės, bylojo apie Degučių sentikių ir visų šventės dalyvių didžiulį norą tęsti savo prosenelių misiją – saugoti senąjį tikėjimą, gerbti protėvių ir tėvų žemę bei išsaugoti jų siekius.

Bendruomenės namuose laukė ne tik vaišių stalas, bei ir atvykusių svečių iš Sankt Peterburgo N. Rimskio-Korsakovo valstybinės konservatorijos dvasinės muzikos koncertas. Senosios rusų muzikos ansamblis ,,Znamenije“ ir šios konservatorijos folkloro ansamblis pradžiugino susirinkusius nuostabiomis senosiomis rusų giesmėmis. Jos buvo atliekamos pagal sentikių pomorų giedojimo tradicijas, XVII amžiaus rankraščius. Tokio profesionalaus giedojimo daugelis iš mūsų niekada gyvenime nebuvo girdėję. Buvo sukurta savita sakralinė erdvė, kurioje mums visiems tiesiog buvo gera būti. Toks giedojimas – tai ir malda, ir meno forma, pakylėjusi mus visus į dvasinį lygmenį, paveikusi labiau nei pasaulietiški kūriniai.

Nuoširdžiausi padėkos žodžiai gerbiamam profesoriui, Zarasų krašto garbės piliečiui Gintautui Želviui. Tik jo pastangų dėka mes gavome puikią dovaną – nuostabią ir mūsų širdžiai labai mielą ir brangią senovinių giesmių pynę, malonų bendravimą su atvykusiais svečiais.

Po koncerto svečiai iš Sankt Peterburgo N. Rimskio-Korsakovo valstybinės konservatorijos bendravo su susirinkusiais, užrašinėjo prisiminimus apie sentikių gyvenimą, tradicijas, rinko medžiagą apie Lietuvos sentikių giedojimo tradicijas. Pokrovo šventėje dalyvavo ir šios konservatorijos dėstytojai.

Degučių sentikius labai domino ,,Degučių metraštis“, kuris yra saugomas Rusijos mokslų akademijos Rusų literatūros institute (Puškino namuose) Sankt Peterburge. Su šio instituto mokslininke Florentina Pančenko buvo aptartos galimybės išleisti proginius ,,Degučių metraščio“ egzempliorius besidominantiems sentikystės kultūriniu paveldu.

Esame labai dėkingi Zarasų rajono savivaldybei už dėmesį sentikių istoriniam paveldui – galimybę dalyvauti tarptautiniame mokslo simpoziume ,,Pokrovo skaitymai“ bei dalinį projekto ,,Pokrovo šventė Degučiuose“ finansavimą. Taip pat esame dėkingi ir Degučių seniūnijai už gebėjimą visada ištiesti pagalbos ranką.

Lietuva – daugiakultūrė ir daugiatautė valstybė, sauganti ir puoselėjanti visų tautų kultūros paveldą. Degučių sentikiai džiaugiasi galėdami laisvai išpažinti savo protėvių tikėjimą, melstis naujuose maldos namuose, organizuoti šventes, įvairius renginius. Čia Lietuva, ginusi mūsų protėvius nuo persekiojimų už tikėjimą, čia mūsų namai.

Dėkojame visiems geros valios žmonėms už pagalbą mūsų bendruomenėms bei supratimą.

Bendruomenės ,,Degučių rimtis“ pirmininkė Jekaterina Abramova
Nuotraukos Liudmilos Felčinskajos

mid news zrs 210 Deguciu sentikiu maldos namai

mid news zrs 605 giesmes

mid news zrs 987 Kryziaus kelias Pokrovo svente

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite