VIENO AKTYVIAUSIŲ SERBIJOS FOTOGRAFŲ ZORAN DORDEVIC PARODA

0
12
ZORAN

Zarasų viešosios bibliotekos galerijoje eksponuojama menininko Zoran Dordevic (Đorđević) iš Serbijos fotografijų paroda.

Z. Dordevic baigė Kragujevaco universiteto Teisės fakultetą ir Jugoslavijos žurnalistikos instituto Spaudos fotografijos skyrių Belgrade. Tarptautinės kino kritikų federacijos FIPRESCI narys. Vienas iš Belgrade vykusio tarptautinio dokumentinių filmų festivalio BELDOCS steigėjų. Fotografų agentūros „Lumière’s Beam“ vadovas. Fotografijos magistro vardas iš Serbijos fotografijos asociacijos ir EFIAP (Excellence FIAP). Serbijos taikomosios dailės dailininkų ir dizainerių asociacijos ULUPUDS narys ir analogiškos fotografijos populiarinimo asociacijos „Cadre 36“ garbės narys Zagrebe (Kroatija). Nuo 2018 m. jo darbų yra Serbijos nacionaliniame muziejuje.

Prieš mėnesį, pats autorius lankėsi kultūros centre Dusetų dailės galerijoje, kurioje buvo iškilmingai atidaryta minima paroda. Atidarymo metu autorius pasakojo, kad dauguma šioje parodoje eksponuojamų darbų sukurta 1960-1970 metais, tačiau yra ir vėlesnio laikotarpio. Savo kūrybinį kelią jis pradėjo kaip fotokorespondentas, tad darbo reikalais daug keliaudavo po tuometinės Jugoslavijos šalis, Lenkiją, Nyderlandus ir kitas. Kelionėse fotografuodavo ne tik ko reikėjo leidiniams, bet ir savo asmeninei saviraiškai. „Tebefotografuoju klasikine juodai-balta juostele, manau, tokie kadrai ilgiau išliks ateinančioms kartoms, nei skaitmeniniai vaizdai. Juostas ryškinu ir nuotraukas spausdinu pats – turiu kontroliuoti visą procesą, kad likčiau patenkintas jų kokybe. Dabar kartais fotografuoju ir su skaitmeniniu aparatu, savo fotolaboratorijoje jau spausdinu ir spalvotus vaizdus, bet juosta tebelieka nepakeičiama. Man fotografijoje svarbiausia yra pagauti momentą, o tai nėra lengva – kartais tenka ilgai jo laukti. Taip pat labai svarbi nuotraukos atmosfera.“ Fotomenininkui nuotraukose ją sukurti padeda gamtos reiškiniai – rūkas, lietus, migla, atitinkamas paros metas, geras apšvietimas. Beje, saulėtoje Serbijoje rūkas retas reiškinys, tad fotografui tenka ilgai jo laukti, kad galėtų sukurti mistinę nuotaiką savo darbuose.

Paroda veiks iki lapkričio 26 dienos. Maloniai kviečiame pasigrožėti.

Zarasų viešosios bibliotekos informacija. Parengta remiantis Vilijos Visockienės strp.

 DSC0018

 DSC0022

 DSC0025

 DSC0026

 DSC0027

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite