DUSETŲ DAILĖS GALERIJOS FOTOGRAFŲ PARODA RYGOJE

0
24
mid news zrs 291 DSC00363 Custom

Rygoje atidaryta Dusetų dailės galerijos fotografų paroda „Metamorfozės“. Joje savo darbus pristato dusetiškiai Regina Barzdaitė, Vytautas Dagelis, Genadijus Kovaliovas, Normantė Ribokaitė, Alvydas Stauskas, Vilija Visockienė, taip pat Rimantas Bikulčius (Salakas), Algimantas Navickas (Zarasai).

Spalio 28 dieną Latvijos sostinę pasiekėme dar prieš vidurdienį ir iš karto kibome į darbą – reikėjo tinkamai sudėlioti ekspoziciją. Darbų nusivežta nemažai, tačiau su VEF kultūros rūmų darbuotojų pagalba paroda buvo paruošta per kelias valandas, o tada pradėjome pažintį su Ryga. Pirmiausiai apžiūrėjome įspūdingus VEF kultūros rūmus. Čia nuolat vyksta įvairūs renginiai, koncertai, spektakliai, parodos. VEF (valstybinis elektrotechnikos fabrikas) – didžiausia sovietinių laikų Latvijos gamykla (apie 20 000 darbuotojų) ir pagrindinis komunikacinės technikos gamintojas. Didžioji dalis gamyklos korpusų pastatyta XIX a. pabaigoje ir XX a. pradžioje. VEF gamino viską – radijo ir telefono aparatus, telefono stotis, fotoaparatus, foto popierių, lygintuvus, elektros lemputes, kišeninius žibintuvėlius, darbastalius ir net sportinius lėktuvus. Populiarūs buvo ir tranzistoriniai radijo imtuvai „Spīdola“, 8-ajame dešimtmetyje – „VEF“. 1999 m. privatizacijos metu gamykla reorganizuota. Mums, kaip fotografams, įdomiausias buvo toks faktas – 1936 m. Valteris Capa išrado nepaprastai mažą fotokamerą ,,Minox” ir Rygoje pradėta serijinė jos gamyba. Unikalus miniatiūrinis fotoaparatas „VEF-Minox“ Vokietijoje gaminamas iki pat šių laikų.

Pamatėme (kai kas iš mūsų pirmą kartą) Rygos senamiestį, „prisigaudėme“ įdomių vaizdų. Rygos senamiestis – tai istorinis ir geografinis Rygos centras, esantis dešiniajame Daugavos krante. Čia sukaupti unikalūs viduramžių architektūros paminklai, stebuklingai išlikę po abiejų pasaulinių karų. Viduramžiais Ryga buvo galingu uostu ir įėjo į Hanzos sąjungą, jungusią Baltijos regiono ir Šiaurinės Vokietijos pirklius. Dabar Rygos senamiestis patogiai pritaikytas turistams, kurių čia gausu tiek dieną, tiek naktį. Senovės aurą galima pajusti siaurose senamiesčio gatvelėse, kuriose įsikūrę daugybė mažų spalvingų krautuvėlių, viliojančių užeiti ir nors akis paganyti į latviškus suvenyrus, kurie čia nepigūs. Įdomu tai, kad nematėme nė vieno elgetaujančio žmogaus. Tik tautišku apdaru pasipuošusi senutė grojo ir dainavo prie Swedbanko durų, ant kelių pasidėjusi kepurėlę aukoms. Graudžiai simbolinis vaizdas.

Mūsų fotografų paroda Latvijos sostinėje surengta Rygos fotoklubo vadovės Eiženijos Annos Freimane kvietimu. Ji dalyvavo Dusetų dailės galerijos rengiamame tarptautiniame konkurse „Žirgas fotografijoje“. Taip užsimezgė draugystė, kuri bus plėtojama ir toliau – kitais metais planuojama Dusetose surengti Rygos fotografų kūrybos parodą. Parodos atidarymo metu buvo diskutuojama apie fotoklubų veiklą, apsikeista katalogais ir bendradarbiavimo idėjomis. Dusetų dailės galerijos fotografų parodą „Metamorfozės“ atidarė E. Freimane. Ji žiūrovams papasakojo, kaip buvo organizuojama paroda, kokios fotografijos tendencijos vyrauja Lietuvoje. Kultūros centro Dusetų dailės galerijos direktorius Alvydas Stauskas kalbėjo apie Dusetų dailės galerijos įkūrimą, plačiai nušvietė jos veiklą, parodas, leidinius, pristatė šioje parodoje dalyvaujančius fotografus. Po atidarymo, apžiūrėjus parodą, bendravimas tęsėsi VEF kultūros rūmuose įsikūrusio fotoklubo patalpose. Fotografai čia renkasi kiekvieną savaitę. Vyksta pokalbiai, paskaitos. Kas mėnesį rengiamos parodos tam tikra tema, o atrinktos geriausios nuotraukos rodomos metinėse parodose. Turėjome progą sudalyvauti tokios parodos atidaryme, kurios metu buvo pagerbta klubo vadovė E. Freimane – ją kolegos pasveikino su gražiu jubiliejumi.

Rygoje fotografijos tradicijos yra stiprios, mūsų ten pamatytos parodos sužavėjo aukštu meniniu lygiu. Dusetų galerijos fotografų paroda latviams taipogi labai patiko. Kiekvieną autorių reprezentuoja būdingiausia jam tema – peizažas, ledo abstrakcijos, žirgai, macro pasaulis, reportažas ar kompiuterinė grafika. Grįžome vėlai, pavargę, tačiau įgiję bičiulių, su naujomis idėjomis ir planais ateičiai.

Vilija Visockienė
Nuotr. autorės

mid news zrs 333 DSC00369 Custom

mid news zrs 391 1

mid news zrs 728 IMG 20191028 17144 7

mid news zrs 729 DSC00385 Custom

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite