SUREMONTUOTI AVARINĖS BŪKLĖS AVILIŲ ŠV. KRYŽIAUS IŠAUKŠTINIMO BAŽNYČIOS LAIPTAI

0
18
mid news zrs 942 FullSizeRender5

Avilių kaimą nuo senų laikų puošia 1875 metais statyta tradicinių liaudies architektūros formų Šv. Kryžiaus Išaukštinimo bažnyčia, lankoma turistų, branginama iš šio krašto kilusių ir dabar čia gyvenančių parapijiečių. Bažnyčią aptarnauja Antazavės Dievo Apvaizdos parapijos klebonas kun. Vytautas Dagelis, čia aukojantis sekmadienio Šv. Mišias, teikiantis sakramentus, amžinojo poilsio palydintis parapijiečius. Parapiją garsina ir atlaidai, sutraukiantys gausius tikinčiųjų būrius.

Tačiau dėl trejų bažnyčios laiptų (centrinių ir dvejų šoninių) avarinės būklės buvo kilęs rimtas pavojus parapijiečių ir bažnyčios tarnautojų saugumui ir sveikatai, smarkiai kenkiama lankomo objekto ir viso krašto prestižui. Bažnyčios laiptai iš akmeninių plokščių statyti seniai, be jokio fundamento, nesutvirtinti betonuojant ir nebeatitiko šiuolaikinių saugumo reikalavimų.

Tad parapijos kunigo Vytauto Dagelio iniciatyva buvo imtasi kapitalinio šių laiptų remonto. Dalį remontui reikiamos sumos skyrė Zarasų rajono savivaldybė pagal NVO ir religinių bendruomenių dalinio finansavimo iš Zarasų rajono savivaldybės biudžeto programą. Likusios lėšos – parapijos aukos. Darbus atliko meistrai iš Zaduojos kaimo, pagalbinių darbininkų ir transporto bei kitokios pagalbos suteikė Imbrado seniūnas Vygirdas Žalkauskas.

Pašalinus avarinę grėsmę ir kapitaliai sutvarkius laiptus ne tik užtikrintas tikinčiųjų ir kaimo svečių saugumas, pagerėjo bažnyčios fasado išvaizda, bet ir išaugo turistų lankomo objekto prestižas.

Tolesniuose parapijos klebono planuose – bažnyčios sienų ir stogo perdažymas, tvoros remontas, kad bažnyčia darniai įsilietų į subtilų išvaizdaus Avilių kaimo apylinkių kraštovaizdį.

Nuotraukose matomas laiptų vaizdas prieš ir po remonto.

Projekto vadovė Indrė Klimkaitė

mid news zrs 817 FullSizeRender4

mid news zrs 764 IMG 1022

mid news zrs 699 IMG 1027

mid news zrs 692 IMG 1025

mid news zrs 409 FullSizeRender6

mid news zrs 372 IMG 10241

mid news zrs 107 FullSizeRender2

mid news zrs 66 IMG 1026

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite