GALIMYBĖ IŠSITIRTI ŠACHTINIO ŠULINIO VANDENS KOKYBĘ

0
22
sulinys

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (toliau – NVSC) Utenos departamento Zarasų skyrius primena, jog nėščios moterys ar asmenys, auginantys kūdikį iki 6 mėn. amžiaus, gali nemokamai išsitirti maistui naudojamo šachtinio šulinio vandens kokybę.

Kur reikia kreiptis?
Reikia kreiptis į savo šeimos gydytoją ir informuoti jį apie maisto gamybai naudojamą šachtinio šulinio vandenį. Šeimos gydytojas pateiks specialios formos pranešimą NVSC Utenos departamento Zarasų skyriui, kurio specialistai nemokamai organizuos vandens mėginių paėmimą ir ištyrimą.

Kodėl tai svarbu?
Cheminė tarša geriamajame vandenyje yra ypač pavojinga kūdikiams ar besilaukiančioms moterims. Dėl didelio kiekio nitritų ir nitratų vandenyje, kūdikiams atsiranda pykinimas, vėmimas, dusulys, pamėlsta oda ir gleivinės. Sunkiais atvejais atsiranda traukuliai, kūdikis gali mirti.
Net skaidriausiai atrodantis vanduo, gali būti užterštas nitratais ar nitritais, kadangi toks vanduo neturi specifinio skonio, kvapo bei spalvos. Šių cheminių medžiagų iš šulinio vandens nepavyksta pašalinti nei virinant, nei filtruojant daugeliu buitinių vandens filtrų. Virinant vandenį, nitratai nesunaikinami, o priešingai – jų koncentracija vandenyje padidėja, nes virimo metu išgaruoja dalis vandens.

Vandens tinkamumas
Ar vanduo neužterštas galima sužinoti tik atlikus laboratorinius tyrimus. Nėščiųjų ir kūdikių iki 6 mėn. amžiaus maistui skirtame vandenyje leidžiama nitratų norma – iki 50 mg/l, nitritų – 0,50 mg/l vandens.

Rekomendacijos, jei nustatomas padidintas nitritų ir nitratų kiekis
Nustačius padidintą nitratų ar nitritų kiekį, nėščiosios įspėjamos, kad vanduo yra nesaugus ir netinkamas kūdikio maistui gaminti, rekomenduojama maistą ruošti naudojant pirktą parduotuvėse arba centralizuotai teikiamą geriamąjį vandenį.

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite