UTENOJE IR DUSETOSE DIRBO LIETUVOS RESPUBLIKOS PREZIDENTAS GITANAS NAUSĖDA

0
17
mid news zrs 162 up9

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda su komandos nariais praėjusį antradienį atvyko dirbti į Utenos regioną. Utenoje, prie rajono Savivaldybės administracinio pastato, šalia papuoštos kalėdinės eglės Prezidentą pasitiko uteniškiai ir jų svečiai. Šalies vadovas noriai bendravo su jais, ypač daug dėmesio skyrė jauniesiems Utenos gyventojams. Po to Prezidentas susitiko su Utenos apskrities rajonų ir Visagino miesto savivaldybių vadovais. Susitikime dalyvavo Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas, Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas, Anykščių rajono savivaldybės meras Sigutis Obelevičius, Ignalinos rajono savivaldybės meras Justas Rasikas, Molėtų rajono savivaldybės meras Saulius Jauneika ir Visagino savivaldybės mero pavaduotoja Aleksandra Grigienė.

Susitikimas su merais tęsėsi daugiau kaip valandą. Prezidentas teigė, kad šis pirmasis jo susitikimas – tai duotas rinkiminis pažadas dėl regionų politikos gerinimo. Šių susitikimų metu tikimasi aptarti regionų politiką, jos gerinimo perspektyvas. Susitikime su Prezidentu savo spręstinas problemas išsakė regiono savivaldybių vadovai. Kalbėjo ir Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas. Jis pabrėžė, kad kaimynystė su Ignalinos atomine elektrine, besikuriančiu radioaktyvių medžiagų kapinynu daro įtaką, kad kraštas praranda savo patrauklumą. Tai atsiliepia ir turizmo plėtojimui, gyventojų skaičiaus mažėjimui. Iš nepatrauklios vietos šeimos išvyksta ten, kur saugiau ir ramiau gyventi. Žmonės nori būti ramūs dėl savo vaikų sveikatos ir gyvybės. Buvo atkreiptas šalies vadovo dėmesys į tai, kad valdžia atsigręžtų į mūsų savivaldybes. Anksčiau šio regiono žmonės gaudavo lengvatą už elektros energiją, dabar nuo 2020 metų ir jos netenkama.

Meras pabrėžė, kad būtina Zarasų ir Ignalinos rajonams ir Visaginui suteikti ypatingą statusą ir numatyti atitinkamas lengvatas. Lengvatas turi gauti ir verslas.

Meras išsakė kritines pastabas ir dėl Zarasų aplinkkelio. Jo statyba daug metų atidedama. Siūlomi aplinkkelio statybos darbai netenkina zarasiškių ir jie žada organizuoti net akcijas, kurių dėka atkreips šalies valdžios , kuri negirdi jų reikalavimų, dėmesį. Meras pabrėžė, kad šalyje nepatenkinamai vykdoma regiono politika, dėl to mažėja verslas ir sensta rajonai. Jauni žmonės išvyksta laimės ieškoti į didmiesčius arba net į užsienio šalis. Taip prarandamas didžiulis turtas ir kraštas tampa nepatraukus investuotojams. Krašte nuolat didėja socialinė atskirtis ir žmonės gyvena skurde.

Susitikimo metu buvo plačiai aptartos Ignalinos atominės elektrinės uždarymo problemos, turizmo vystymo, tarp jų ir branduolinio turizmo perspektyvos.

Iš Utenos Prezidentas ir jo komanda atvyko dirbti į Dusetas. Čia Kazimiero Būgos gimnazijoje Prezidentas susitiko su gimnazijos moksleiviais, mokytojais. Kultūros centre Dusetų dailės galerijoje Prezidentas aplankė Evaldo Ivanausko fotografijų parodą „Dislokacijos“.

Po jos laukė sausakimša Dailės galerijos salė. Į susitikimą atvyko ne tik dusetiškiai, bei ir jų svečiai. Susitikti su Prezidentu atvyko rajono bendruomenių atstovai, rajono Savivaldybės tarybos nariai. Prezidentas prisipažino, kad žinomos pagrindinės Utenos regiono problemos. Visų jų šiandien, sakė Prezidentas, neišspręsime, tačiau apie jas reikia kalbėti ir jas pajudinti iš mirties taško.

Prezidentas džiaugėsi, kad krašte plėtojamas turizmas, Visagine jau atsiranda branduolinis turizmas, tačiau vien tik turizmu patraukiu regionu žmonėms nebūsime. Reikia darbo vietų, kurios kurtų pridėtinę vertę. Didės tokių darbo vietų, kursis čia žmonės, augins vaikus ir kraštas vėl atgis.

Prezidentas džiaugėsi, kad Dusetos garsios ne tik Žirgų lenktynėmis, bet vėžių valgytojų čempionatais, žmonų nešiojimo varžybomis, nuostabiais dailininkų darbais. Tik naujų darbo vietų kūrimas bus tas taškas, po kurio Dusetose pradės didėti gyventojų skaičius. Čia žmonės galės gyventi, dirbti ir užsidirbti ir čia planuoti savo tolimesnį gyvenimą. Prezidentas konkrečiai atsakė į bendruomenės žmonių klausimus. Žmonės klausė apie socialinės atskirties mažinimą, biudžeto formavimą, naujų mokesčių įvedimą, jaunų medicinos specialistų prievoles. Susitikimo dalyvius jaudino ir kitos šio krašto problemos.

Meras Nikolajus Gusevas šiame susitikime Dusetos dėkojo Prezidentui Gitanui Nausėdai už tai, kad šalies vadovas vykdo savo rinkiminius pažadus ir susipažįsta vietose su regionų problemomis. Meras įteikė Prezidentui dusetiškių iškeptos duonos kepalą.

Suvenyrus Prezidento atvykimo proga į Dusetas įteikė rajono Savivaldybės administracijos direktorius Benjaminas Sakalauskas, Dusetų meno mokyklos direktorė Dalia Deinienė, Dusetų bendruomenės pirmininkė Aldona Žiliukienė.

Petras Ivanovas

Nuotraukose – Prezidento susitikimų akimirkos Utenoje ir Dusetose.

Autoriaus nuotraukos

mid news zrs 68 up8

mid news zrs 203 up11

mid news zrs 231 up6

mid news zrs 254 up12aa

mid news zrs 335 up12

mid news zrs 392 up12a

mid news zrs 468 up9b

mid news zrs 503 up5

mid news zrs 507 up10b

mid news zrs 595 up3

mid news zrs 632 up12b

mid news zrs 709 up10

mid news zrs 761 up1

mid news zrs 839 up7

mid news zrs 929 up2

mid news zrs 985 up4

mid news zrs 992 up9a

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite