ATLIKTI SALAKO ŠVČ. M. MARIJOS SOPULINGOSIOS BAŽNYČIOS TVARKYBOS DARBAI

0
25
mid news zrs 882 cid 16f1a6d88c5b10552251

Salako miestelį jau nuo 1911 metų puošia išskirtinė pilko, iš tašytų akmenų sumūryto fasado bažnyčia. Atokiau nuo miestelio centro įsikūrusi šventovė tarsi iš šalies, bet ne mažiau rūpestingai stebi apačioje vykstantį gyvenimą sekmadieniais, kiekvieną šiokiadienio vakarą, skardžiais varpo dūžiais kviesdama parapijiečius ir svečius į pamaldas. Salako Švč. M. Marijos Sopulingosios bažnyčios aukštis yra 72 metrai. Bažnyčios projektas išsiskiria iš daugelio kitų to meto statytų bažnyčių projektų. Sienos yra 168 cm. storio, sudarytos iš trijų sluoksnių: iš lauko tašyti akmenys, vidinis sluoksnis paprastų lauko akmenų, o iš vidaus eilė plytų ir tinkas. Todėl šios bažnyčios sienos nepaprastai storos ir savo monumentalumu labiau primena kokią nors viduramžių pilį, o ne mažo miestelio bažnyčią.

Salako Švč. M. Marijos Sopulingosios bažnyčia, kaip ir kiekvienas statinys, metams bėgant, reikalauja vis didesnės kasdienės priežiūros, atliekamų smulkių tvarkybos darbų. Zarasų rajono savivaldybei skyrus dalinį finansavimą (1500 eurų) pagal NVO ir religinių bendruomenių dalinio finansavimo programą iš Zarasų rajono savivaldybės biudžeto pagal veiklos sritį tradicinių religinių bendruomenių veikla, 2019 metų vasarą Salako Švč. M. Marijos Sopulingosios bažnyčioje buvo atlikti bažnyčios priežiūros darbai. Juos vykdė aukštalipio kvalifikaciją turintis aukštalipys. Patys darbai buvo atliekami bažnyčios bokšte, dideliame aukštyje su alpinistine įranga. Žemiau reikalingiems atlikti darbams buvo panaudotas statybos bokštelis. Tvarkybos darbų metu buvo pašalinti gausiai akmenų siūlėse augantys medeliai, kurių šaknys ardo siūles, išvalyti užsikimšę stogo lietaus vandens nutekėjimo latakai, užtaisyti varpinėje atsiradę mūro įtrūkimai, kurie krisdami iš didelio aukščio kėlė didelį pavojų parapijos tikintiesiems ir gausiai besilankantiems turistams, bei įstiklinti išbyrėję bažnyčios langai.

Nuoširdžiai prisidedant prie kasdienio bažnyčios pastato tvarkymo labai aktualūs tampa žodžiai, įrašyti statant bažnyčią įmūrytoje lentoje:

„Bažnyčia pastatyta 1911 m. kun. Kryžanausko rūpesčiu ir parapijiečių pastangomis. Viešpatie, lai būna amžina garbė tiems, kurie nesigailėjo dėl tavęs įdėti tiek darbo, net į kietus akmenis ją statant ir nesigaili nuoširdumo ją išlaikant, šis pastatas liks žmonių gyvo tikėjimo paminklas ateinančioms kartoms“.

Salako Švč. M. Marijos Sopulingosios bažnyčios klebonas kunigas Egidijus Vijeikis

mid news zrs 150 cid 16f1a6aecb88831a3291

mid news zrs 340 cid 16f1a6c67062e8d2b231

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite