SAUSIO 13-OJI: APGINTA LIETUVOS LAISVĖ

0
28
images 2

Kviečiame dalyvauti Laisvės gynėjų dienos minėjimo akcijose bei renginiuose.

Sausio 13 d., 8.00 val., – pilietinė akcija ,,Atmintis gyva, nes liudija“. Kviečiame visus dešimčiai minučių išjungti šviesą ir uždegti vienybės bei atminimo žvakutes languose.
Sausio 13 d., pirmadienį, 15 val., Zarasų krašto muziejuje – Lietuvos istorijos instituto direktoriaus pavaduotojo dr. Aurimo Švedo pranešimas ,,Lietuvos istorijos datų viršūnės ir Sausio 13-oji“; Vitalio Vošterio (Vilnius) fotografijų parodos ,,Po tėviškės dangum” pristatymas; kamerinio ansamblio ,,Vilniaus arsenalas” koncertas. Dalyvauja Laima Šulskutė (fleita), Rolandas Romoslauskas (altas), Sergejus Okruško (klavesinas), solistė Aistė Pilibavičiūtė (sopranas). Programoje J. S. Bacho, W. A. Mozarto, G. Donizetti, G. Rossini kūriniai.
16.30 val. prie Zaraso ežero apžvalgos rato – Atminimo laužas.

Šiais metais Lietuva minės 29-ąsias tragiškų Sausio 13-osios įvykių metines. Tą šaltą 1991-ųjų naktį buvo apginta Lietuvos laisvė. Sovietų Sąjungos kariniams daliniams šturmuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių, dar per 600 taikių gyventojų buvo sužeista.
Kasmet prisimename ir pagerbiame atminimą tų, kurie už laisvę paaukojo savo gyvybes: Loretą Asanavičiūtę, Virginijų Druskį, Darių Gerbutavičių, Rolandą Jankauską, Rimantą Juknevičių, Alvydą Kanapinską, Algimantą Petrą Kavoliuką, Vytautą Koncevičių, Vidą Maciulevičių, Titą Masiulį, Alvydą Matulką, Apolinarą Povilaitį, Igną Šimulionį ir Vytautą Vaitkų.
Tomis dienomis nemažai zarasiškių dalyvavo ginant savo šalies Laisvę.

Kamerinis ansamblis ,,VILNIAUS ARSENALAS“, susibūręs 1986 m., aktyvią koncertinę veiklą pradėjo po metų, atidarius Taikomosios dailės muziejų. Čia ansamblio rengiami koncertai tapo tradiciniais, o jo pavadinimas buvo susietas su muziejaus patalpomis, kuriose XVI–XVII a. buvo laikomi ginklai. 1998 m. įrašė pirmą CD ,,Muzika Lietuvos dailės muziejaus galerijose”. Kolektyvas yra daugelio tęstinių projektų, klasikinės ir šiuolaikinės muzikos festivalių dalyvis. Tai Pažaislio, ,,Medvėgalio“, Th. Manno festivaliai, ,,Muzikos ruduo“, ,,Marių klavyrai“, ,,Permainų muzika“, ,,Iš arti”, „Jauna muzika”, Reinsbergo naujosios muzikos festivalis Vokietijoje ir daugelis kitų. Ansamblis aktyviai koncertuoja ir yra surengęs per 1000 koncertų įvairiuose Lietuvos miestuose, Olandijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Latvijoje, Estijoje, Rusijoje. Dalyvavo Lietuvos nacionalinės televizijos ir radijo laidų įrašuose. Nuo 1998 m. ,,Vilniaus arsenalas” įgyvendino nemažai kultūrinių projektų, skirtų muzikos ir kitų menų sąveikoms. Repertuare – kamerinė muzika nuo ankstyvojo baroko iki šiuolaikinių kompozicijų. Ansamblis inicijavo ir atliko daugiau kaip 80 lietuvių kompozitorių premjerų. Išleido 4 kompaktines plokšteles iš ciklo ,,Erdvės ir laiko atspindžiai”, skirto šiuolaikinei lietuvių kompozitorių kūrybai.

Ansamblio atlikėjai:
LAIMA ŠULSKUTĖ (fleita) viena kamerinio ansamblio ,,Vilniaus arsenalas“ įkūrėjų, baigė Maskvos valstybinę P. Čaikovskio konservatoriją. Aktyviai koncertuoja, parengė solo rečitalių, klasikinės ir šiuolaikinės muzikos. Kaip solistė koncertavo su Lietuvos nacionaliniu simfoniniu, Lietuvos ir Šv. Kristoforo kameriniais orkestrais, grojo su Čiurlionio kvartetu, Vilniaus naujosios muzikos ansambliu. Su kamerinės muzikos koncertais lankėsi Prancūzijoje, Austrijoje, Lenkijoje, Olandijoje, Estijoje, Latvijoje. Dalyvavo šiuolaikinės muzikos festivaliuose Lietuvoje, Anglijoje, Belgijoje, Čekijoje, Ukrainoje. Propaguoja šiuolaikinę lietuvių kompozitorių muziką, yra daugelio kūrinių pirmoji atlikėja. Dėsto Vilniaus konservatorijoje, parengė nemažai fleitininkų, kurie groja įvairiuose orkestruose ir dirba pedagoginį darbą.

ROLANDAS ROMOSLAUSKAS (altas) vienas kamerinio ansamblio ,,Vilniaus arsenalas“ įkūrėjų, vadovas. Studijavo Maskvos valstybinėje P. Čaikovskio konservatorijoje. Aktyviai koncertuoja, parengė solo programų. Kaip solistas pasirodė su Lietuvos valstybiniu simfoniniu (LVSO), Šv. Kristoforo kameriniu orkestrais, dalyvavo tarptautiniuose kameriniuose festivaliuose Liuksemburge, Prancūzijoje, Vokietijoje, Lenkijoje. Grojo su Pasaulio filharmonijos orkestru Paryžiuje ir Reimse (2006), kamerinės muzikos festivalyje Ričmonde (2007, JAV), koncertavo Olandijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Lenkijoje, Estijoje ir kitur. 2014 m. Vilniaus kongresų rūmuose su LVSO bei XXV tarptautiniame festivalyje ,,Kiev Music Fest” su Ukrainos nacionalinės filharmonijos akademiniu simfoniniu orkestru Ukrainos nacionalinėje filharmonijoje atliko Z. Bružaitės Koncertą altui ir simfoniniam orkestrui ,,Pabudimas“, koncertavo festivalyje ,,Iš arti“. Atlikėjo repertuare – įvairi muzika nuo senųjų epochų autorių iki XX a. kompozitorių kūrinių. Ypatingą dėmesį skiria šiuolaikinei lietuvių muzikai, inicijavo 12 kūrinių altui ir fortepijonui, 2 koncertus altui ir orkestrui. Dirba LVSO, yra altų grupės koncertmeisteris.

SERGEJUS OKRUŠKO (klavesinas) nuo 2000 m. yra kamerinio ansamblio ,,Vilniaus arsenalas“ narys. Studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, Maskvos valstybinėje P. Čaikovskio konservatorijoje. Yra M. K. Čiurlionio pianistų ir vargonininkų konkurso laureatas (1978). Koncertuoja kaip solistas ir kamerinių ansamblių narys, gastroliavo Maskvoje, Sankt Peterburge, Odesoje, Armėnijoje, Vokietijoje, JAV. Dalyvavo įvairiuose klasikinės ir šiuolaikinės muzikos festivaliuose. Soliniame repertuare – įvairių epochų kompozitorių, šiuolaikiniai kūriniai. Juos atlikėjas skambina ir klavesinu. Aktyvus lietuvių kompozitorių kūrybos propaguotojas, dažnai pirmasis naujų kūrinių atlikėjas. Ypatingą dėmesį skiria kamerinei muzikai. Bendradarbiauja su Lietuvos kameriniais ansambliais, orkestrais, solistais bei instrumentininkais. LMTA fortepijono katedros profesorius.

SOLISTĖ AISTĖ PILIBAVIČIŪTĖ (sopranas) viena perspektyviausių šalies jaunųjų operos solisčių, 2019 m. Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro išrinkta geriausia 2018 m. operos soliste. 2016 m. – to paties teatro įsteigtos ,,Operos švyturių“ nominacijos ,,Metų operos viltis“ laureatė.

Aistė šiuo metu yra Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro solistė – čia ji yra sukūrusi ryškius vaidmenis operetėse ,,Linksmoji našlė“, ,,Vienos kraujas”, operose ,,Bohema“, ,,Karmen“, R. Šerkšnytės operoje vaikams ,,Penki Merės stebuklai“. Naujausi jos (pagrindiniai) vaidmenys – Džiuljeta V. Bellini bel canto operoje ,,Montekiai ir Kapulečiai“, Ilja W. A. Mozarto operoje ,,Idomenėjas“, Siuzana W. A. Mozarto operoje ,,Figaro vedybos“. Solistė taip pat dalyvauja ,,Vilniaus City Opera“ spektakliuose, dainavo pagrindines partijas šios trupės statytose operose G. Puccini ,,Bohema“ ir R. Leoncavallo ,,Pajacai“. Būdama LMTA magistrantė, dainininkė stažavosi Austrijoje, Vienos muzikos universitete. Aistė ne kartą sulaukė pripažinimo ne tik Lietuvos, bet ir tarptautiniu mastu – 2013 m., dar būdama studentė, ji pateko tarp 19 geriausių pasaulio dainininkų prestižiniame ,,Neue-Stimmen“ konkurse Vokietijoje, diplomą ir publikos simpatijų prizą pelnė Antoníno Dvořáko dainavimo konkurse, Grand Prix jai atiteko konkurse-festivalyje ,,Le Strade d’Europa“.

Dainininkė pasirodo ne tik operos scenoje, bet ir dažnai koncertuoja visoje Lietuvoje su pianistais, instrumentiniais ansambliais ir orkestrais – Šv. Kristoforo kameriniu orkestru, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestru. Taip pat yra dainavusi Vokietijos, Austrijos, Čekijos, Italijos, Danijos, Latvijos scenose.

Renginys nemokamas. Kviečiame dalyvauti!

P. S. Renginyje bus fotografuojama ir filmuojama.
Parengė Vasilijus Trusovas, Zarasų krašto muziejaus muziejininkas (kultūrinių renginių koordinatorius)

2020sausio13plakatas2

VAA.Pilibaviciute1

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite