TRADICINIS TEATRALIŠKAS EMOCIJŲ IR ĮSPŪDŽIŲ MĖNUO ROKIŠKYJE ARTĖJA

0
14
afiša su INFO rėmėjais

Kasmet su nekantrumu laukiamas, jau ketvirtą dešimtį skaičiuojantis Lietuvos profesionalių teatrų festivalis „Vaidiname žemdirbiams“ šiais metais vyks vasario 21 – kovo 20. Festivalis kasmet suteikia Rokiškio bei aplinkinių Aukštaitijos regiono rajonų gyventojams unikalią galimybę nevykstant į didžiuosius Lietuvos miestus pamatyti geriausius Lietuvos profesionalių teatrų pastatymus. Tai vienintelis teatrų festivalis Lietuvoje be pertraukų gyvuojantis keturis dešimtmečius, išlaikęs prizų-premijų teikimo ir teatrų rėmimo tradicijas. Savo ilgaamžiškumu bei unikalumu jis tapo ir visos Lietuvos kultūrinio gyvenimo reiškiniu.

Jau XXXVI Lietuvos profesionalių teatrų festivalio „Vaidiname žemdirbiams“ programa itin spalvinga ir muzikali.

Žiūrovų mylimas Kauno šokio teatras „Aura“ (Choreografė Birutė Letukaitė) atvyksta su spektakliu „Kaunas Zoo“ – tai šokio ir gyvai atliekamos muzikos spektaklis, nagrinėjantis grožio, mados kulto, prabangos siekimo temas ir demonstruojantis tuštybę, kurią sukelia gyvenimas su kaukėmis.

Originali choreografija, preciziškai tikslūs šokėjų judesiai, ištreniruoti, neįtikėtinai lankstūs kūnai, prabanga dvelkiantys Kristinos Čyžiūtės kurti kostiumai, Vladimiro Šerstabojevo šviesų žaismė, čia ir dabar gyvai grojančios kauniečių improvizacinės muzikos grupės „Kaunas Zoo” muzika sukuria pritrenkiantį reginį.

Tikri, tikrais faktais paremti ir išgalvoti pasakojimai žiūrovus nukels ne tik į skirtingus istorinius laikotarpius, bet ir į skirtingus moters gyvenimo tarpsnius, suskambančius skirtingais muzikos stiliais Klaipėdos jaunimo teatro spektaklyje – koncerte „Graži ir ta galinga“.

Kas bendro tarp renesansinės gražuolės, rašytojos su skarele ir tarybinės herojės? Jos trys, pasikvietusios dar būrį draugių, veržiasi ant scenos, kad papasakotų visiems, ką reiškia būti moterimi Lietuvoje. Šalyje, kur žurnalas „Tik vyrams“ vis dar tyčiojasi iš emancipacijos, kur tarpukariu organizuotas mados teismas ir moteriai mylėti moterį buvo geriausia apsimetus vyru, kur romantiška meilė greitai nuvesdavo į blogąją istorijos pusę, kur vienoms pirmųjų Europoje suteikta teisė balsuoti, o aktorės vis dar reikalingiausios vaidinti jaunoms mylimosioms arba jų motinoms.

Festivalį pradės premjerinis Valstybinio jaunimo teatro spektaklis „Miego brolis“. Pasak režisieriaus Adomo Juškos, spektaklis bus apie ypač jautrų žmogų – Johanesą Eliją Adlerį, apie jo santykį su meile, muzika ir mirtimi. Apie žmogų, kuris gyvena, jaučia ir galiausiai miršta be jokių kompromisų. Apie žmogų, kuris muziką gebą suvokti betarpiškai, jutimiškai, o tuo pačiu jį supantį pasaulį geba priimti ir girdėti kaip muziką. Kiekvienas žmogus savo gyvenimu, mintimis, veiksmais „groja“ tam tikrą kūrinį.

„12 gramų į šiaurę“ – naujausias 2019 metų „Auksinio scenos kryžiaus“ laureato, režisieriaus Aleksandro Špilevojaus darbas, sukurtas kartu su Vilniaus mažojo teatro aktoriais ir elektroninės muzikos grupe „Black Water“. Tai spektaklis apie meilės, saugumo ir ryšio tarp žmonių paieškas. Ir apie mirtį, kuri visada šalia.

Spektaklis – „Pamoka“, norintiems sužinoti su kuo valgyta ir vis dar valgoma kreida. Be atokvėpio ir pertraukos… „Pamokos“ trukmė priklausys nuo mokinės arba mokinio žinių, gabumų, noro arba nenoro mokytis ir nuo mokytojo nuotaikos bei kantrybės, kuri priklausys nuo mokinio (-ės) žinių, gabumų, noro arba nenoro mokytis, bei mokytojo…O kad „Pamoka“ žada būti smagi, žaisminga, įdomi ir naudinga – to galima tikėtis, scenoje susitiks trys labai saviti, įdomūs, skirtingų kartų aktoriai: Taura Kvietinskaitė (Mokinė); išraiškingasis aktorius Audronis Rūkas (Budintis personalas) bei mokytojo vaidmenį kuriantis spektaklio režisierius – Rolandas Kazlas, kuris visada sugeba ir moka maloniai nustebinti.

„Visi turi principus. Ir principai – svarbu. Visais laikais buvo, yra ir turbūt bus. Tačiau kartais principai virsta absurdiškai komiškomis situacijomis ir išprovokuoja dramatiškus konfliktus. Ypač riboti, buki, beprasmiški, ne vietoje ir ne laiku rodomi principai. Tuomet komedija virsta tragedija. Bet iš tiesų viskas baigsis gerai, šviesiai ir su viltimi“, – taip apie komediją „Principas“ kalba aktorė, šios komedijos režisierė Kristina Kazlauskaitė, į teatro sceną pabandžiusi perkelti rusų klasiko Antono Čechovo vienaveiksmes humoreskas „Meška“ ir „Piršlybos“.

Keistuolių teatro scenoje – „Pagalvinis“ – naujas darbas, atsigręžiantis į teatruose neretai užmirštamą jauną, į suaugusiųjų gyvenimą beįžengiančią asmenybę. Žiūrovams gerai pažįstami Keistuolių teatro aktoriai Jurgis Marčėnas, Giedrius Kiela ir Danas Kamarauskas drauge su jauniausios teatro kartos atstovais Džiugu Širviu, Matu Pranskevičiumi, Aiste Šeštokaite ir Luku Auksoraičiu scenoje tyrinėja sudėtingą dviejų jaunų brolių istoriją, žiūrovams atveriančią netikėtą bei nepatogų žvilgsnį į pasaulį, kuriame augame ir bręstame.
Į Valstybinį Šiaulių dramos teatrą pagaliau atvyko „Revizorius“! Atlydėtas šmaikščių improvizacijų meistro režisieriaus Aido Giniočio, „Revizorius“ kviečia pasijuokti iš mūsų prigimtinio noro būti bent truputį gudresniais ir lygesniais už kitus…

Festivalyje miuziklas mažiems ir dideliems – „Pabėgimas iš Trepsės namų“. Režisierius, libreto ir muzikos autorius Andrius Kaniava kartu su puikia aktorių komanda:Aistė Lasytė, Darius Auželis, Valentinas Krulikovskis, Marija Korenkaitė, Vaidotas Žitkus, Aleksandra Metalnikova, Agnė Kaktaitė.

Tai istorija apie mergaitę, kokių pilna mūsų pasaulyje. Užtenka jai treptelėti kojele ir mama tenkina kiekvieną jos norą. Daugiausia tokių norų mergaitei iš miuziklo, žinoma, kildavo žaislų parduotuvėje! Taigi, jos kambarys buvo pilnas žaislų, tik šeimininkė jų nemylėjo ir jais nesirūpino. Vieną dieną pamirštos ir apleistos lėlės susivienijo ir suorganizavo pabėgimą.
Mažieji žiūrovai turės galimybę išvysti penkis spektaklius.

Festivalyje pasirodantys teatrai tradiciškai pretenduoja į įsteigtas premijas: už geriausią spektaklį, už geriausią spektaklį vaikams, už geriausius vyro ir moters vaidmenis, už antraplanį vaidmenį bei kitas specialias premijas.

Lietuvos profesionalių teatrų festivalis „Vaidiname žemdirbiams“ – tai šventė ir festivalio dalyviui, ir žiūrovui. Prie jo finansavimo prisideda Lietuvos kultūros taryba, Rokiškio rajono savivaldybė, Rokiškio sūris ir kiti kultūrai neabejingi rėmėjai.

Šiandieninė teatro kalba skatina plačiu žvilgsniu stebėti vykstančius procesus ir reaguoti į juos – tad raginame pamatyti, pajausti, išgirsti – visų Jūsų festivalis jau laukia.

Rokiškio kultūros centro Informacijos ir sklaidos skyrius

02 28Kaunas Zoo Aura

02 29 PAMOKA KAZLAS

12 gramu

kaime nera WIFI

žmogus iš podolsko

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite