KURIAMA DUSETŲ KRAŠTO ISTORIJOS EKSPOZICIJA

0
19
Dusetu herbas

1935 m. buvo įsteigta Kraštotyrinė K. Būgos vardo draugija. Būti draugijos nariais pareiškė norą apie 40 dusetiškių, o pirmininku išrinktas pradžios mokyklos vedėjas Petras Kuzmickas. Žymus tautotyrininkas, tautosakos ir žodyno rinkėjas, Lietuvių Enciklopedijos (Bostono) bendradarbis Antanas Mažiulis (1914 m. gimęs Žukliškių kaime) suorganizavo Dusetų apylinkės pavasarininkus tautosakos rinkėjus, kurie laimėdavo LT archyvo premijas, o sudaręs „Praeities“ būrelį ir muziejuką, su kitais steigė Dusetose K. Būgos vardo muziejų, dalyvavo etnografinėse ekspedicijose.

XX a. antroje pusėje Dusetų K. Būgos vidurinės mokyklos mokytojų Zofijos Vilytės (1927–1988), Vytauto Striogos (1924–1992), Danutės Stankevičienės (1930–2010) ir kitų rūpesčiu Dusetose buvo plėtojama kraštotyrinė veikla ir netgi įsteigtas visuomeninis kraštotyros muziejus. Vėliau nebebuvo kas tęstų ir puoselėtų muziejaus veiklą, todėl po beveik trisdešimties metų sąstingio, mokykla panaikino muziejų, kurio nemažai vertingų eksponatų buvo dingę. Likę eksponatai buvo perduoti Zarasų krašto muziejui.

Kai prieš trejus metus Zarasų rajono savivaldybės administracija suteikė Zarasų krašto muziejui patalpas Dusetų seniūnijos pastate, atgimė ketinimai atgaivinti kraštotyrinę veiklą ir buvusioje Dusetų dailės galerijos salėje įrengti ekspoziciją, kurioje būtų pateikta informacija apie Dusetų krašto istoriją nuo seniausių laikų iki XX a. pabaigos (žymūs žmonės, kultūra, švietimas, kultūros paveldas, tautinės mažumos, visuomeninės organizacijos, okupacijos, Nepriklausomybės kovos ir kita). 2019 m. čia buvo įrengta tik nedidelė ekspozicija, nes Lietuvos kultūros tarybai teiktiems projektams ekspozicijoms įrengti nebuvo suteiktas dalinis finansavimas. Šiais metais taip pat rengiamas projektas, kuriame numatytos ne tik kraštotyrinės veiklos, bet ir šiuolaikinės, modernios ekspozicinės įrangos įsigijimas.

Daug dvasinių turtų galutinai prarandame, kai po artimųjų mirties rankraščiai, laiškai, seni dokumentai ir nuotraukos sudeginami ar išmetami šiukšlynan. Susimąstykime – kas nereikalinga ar nelabai reikalinga man („guli ir kitiems nematomai dulka“), galbūt reikšminga mums (istorijai, muziejui), tad verta parodyti ainiams.

Ketiname sukurti Dusetose dar vieną vietos žmonėms bei svečiams patrauklų lankytiną objektą. Bet kad šie ketinimai taptų tikrove, būtina tinkama ekspozicinė (net ir inovatyvi) įranga, autentiški eksponatai (dokumentai, rankraščiai, fotografijos, buities reikmenys, liaudies meno kūriniai, drabužiai, baldai ir kiti daiktai). Turimų eksponatų nepakanka išsamesnei ekspozicijai įrengti.

Prašytume įstaigas, įmones, organizacijas ir žmones dovanoti, parduoti arba leisti padaryti Jūsų turimų eksponatų, liudijančių Dusetų ir apylinkių žmonių gyvenimą, kopijas. Ypač vertingi būtų ir vietinių gyventojų pateikti prisiminimai. Ši medžiaga praturtintų kuriamą ekspoziciją ir Zarasų krašto muziejaus rinkinius.

Taigi kviečiame į naudingą ir gražią kraštotyrinę akciją! Eksponatus prašome atnešti arba atsiųsti paštu, o tekstų bei fotografijų kopijas galite dar ir atsiųsti elektroniniu paštu rytispivoriunas@gmail.com. Laukiame Jūsų darbo dienomis nuo 10 iki 16 val.

Be to, kiekvieno mėnesio paskutinį ketvirtadienį bus rengiamos prisiminimų ir pasakojimų popietės „Atvertus šeimos albumą…“. Ateikite ir parodykite asmeninio fotoalbumo nuotraukas, papasakokite savo istoriją. Pirma tokia popietė įvyks vasario 27 d., 13 val.

Kviečiame visus suinteresuotuosius ekspozicijos rengimu ir kitais kraštotyros, edukacijos, kultūros paveldo klausimais bendradarbiauti. Laukiame Jūsų Kazimiero Būgos memorialinio muziejaus patalpose Dusetų seniūnijos pastate (K. Būgos g. 31a, antras aukštas), tel. 861025972.

 

Zarasų krašto muziejaus padalinio Kazimiero Būgos memorialinio muziejaus muziejininkas (kultūrinės veiklos vadybininkas) Rytis Pivoriūnas

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite