VĖL PINKIME ,,SIDABRO VAINIKĖLĮ”

0
21
SIDAB vainikelis

Lietuvos nacionalinis kultūros centras šiemet jau aštuntą kartą rengia tradicinį Lietuvos moksleivių liaudies dailės konkursą „Sidabro vainikėlis“. Jis skirtas Tautodailės metams.

2020 m. konkurso „Sidabro vainikėlis“ tikslai – palaikyti gyvybingas ir gaivinti nykstančias liaudies dailės tradicijas; skatinti visuomenės, ypač jaunosios kartos, domėjimąsi tradiciniais dailiaisiais amatais, ugdyti liaudies dailės tradicijų pažinimą, stiprinti lietuvių kultūrinės tapatybės pajautą; atskleisti talentingiausius mokinius, savo laisvalaikį skyrusius tradicinės liaudies dailės ir dailiųjų amatų studijoms ir jomis paremtai kūrybai, suteikti galimybę parodyti visuomenei savo darbus, varžytis su bendraamžiais įgūdžiais ir meistriškumu; skatinti mokinius rengiančius mokytojus išsamiau domėtis tradicine liaudies daile, ypač regioninėmis jos ypatybėmis, ją pažinti ir taikyti dailės bei amatų mokymo procese; propaguoti tradicinius amatus, kaip saviraiškos priemonę.

Konkursui pristatomi kūriniai, priskiriami tradiciniams lietuvių liaudies vaizdinės dailės bei dailiųjų amatų žanrams: medžio skulptūra, medžio raižiniai, karpiniai, taikomieji medžio dirbiniai, pinti vytelių ir kitų tradicinių žaliavų dirbiniai, kalvystės dirbiniai, keramika, tekstilė, paprotinės dailės dirbiniai (margučiai, kaukės, verbos, sodai ir kiti).

Šiųmetis konkursas turi išskirtinę Tautodailės metų šviesą. Tikėtina, kad mokinių kūryba nebus užmiršta ištisus metus, ji gražiausiais liaudies meno raštais sumirgės įvairiose regionų, savivaldybių bei ugdymo įstaigų dailės parodose, programose, kituose renginiuose.

Suteikime galimybę kiekvienam mokiniui parodyti savo dailiųjų amatų įgūdžius, įgytus stebint tėvų, senelių, vietos meistrų darbą, dirbant kartu su mokytojais, tobulėjant.

Per aštuonerius metus daugybė jaunųjų kūrėjų atskleidė savo gabumus, pristatės meistrystę šiame konkurse, o vėliau sėkmingai debiutavo suaugusiųjų konkurse „Aukso vainikas“. Tai rodo, kad laikas ir dėmesys, skirtas mokiniams, nenueina veltui, kad įskiepyta meilė liaudies menui pasilieka kuriančiojo rankose ir išsaugo gyvybingas liaudies dailės tradicijas.

Pastaraisiais metais konkurse aktyviai dalyvavo ir mūsų rajono kai kurių ugdymo įstaigų mokiniai, pelnė apdovanojimų. Tad ir šiemet kviečiame Zarasų rajono ugdymo įstaigų mokinius aktyviai dalyvauti konkurse ir iki kovo 25 dienos kūrybinius darbus (skaičius neribojamas) pristatyti į Zarasų krašto muziejų (D. Bukonto g. 20), kur ne daugiau nei šešių autorių geriausi kūriniai bus atrinkti į regioninį konkurso turą. Parodos atidarymas Utenos kultūros centre (Aušros g. 49) balandžio 9 d., uždarymas – balandžio 21 d., 14 val. Po jo darbai bus grąžinti organizatoriams.

Smulkesnė informacija (dalyvių, mokytojų anketos, konkurso nuostatai) pateikiama muziejaus svetainėje www.zarasumuziejus.lt., visais klausimais, susijusiais su šiuo konkursu, galite kreiptis į Zarasų krašto muziejų tel. (8 385) 52 596, el. p. muziejus@zarasai.lt, kontaktinis asmuo Vasilijus Trusovas, el. p. vasilijus.trusovas@zarasumuziejus.lt.

Vasilijus Trusovas, Zarasų krašto muziejaus muziejininkas (kultūrinių renginių koordinatorius)

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite