DUSETOSE PRISTATOMA PARODA „LIETUVA VILNIAUS UNIVERSITETO BIBLIOTEKOJE: DUSETOS”

0
16
zoomed dusetos plakatas

Kovo 4 d. Vilniaus universiteto biblioteka Dusetų Kazimiero Būgos bibliotekoje pristatys rankraščių ir senųjų spaudinių parodą „Lietuva Vilniaus universiteto bibliotekoje: Dusetos”. Joje visuomenei bus pateikiami Lietuvos istorijai ir kultūrai reikšmingi dokumentai, tarp kurių ir šaltiniai, susiję su Dusetų miesto ir krašto praeitimi. Paroda „Lietuva Vilniaus universiteto bibliotekoje: Dusetos” veiks nuo 11 iki 15 val.

Šis Dusetoms skirtas renginys – Vilniaus universiteto bibliotekos jau šeštus metus tęsiamo projekto „Lietuva Vilniaus universiteto bibliotekoje” dalis. Projekto tikslas – VU bibliotekoje saugomo regionų kultūros paveldo vertybių, turinčių išskirtinę svarbą Lietuvai ir jos kultūros istorijai, pristatymas. Šiais metais 450 metų jubiliejų švenčianti Vilniaus universiteto biblioteka, įgyvendindama projekto idėją, planuoja aplankyti 15 Lietuvos miestų.

Tarp įvairių su Dusetų praeitimi susijusių eksponatų parodos lankytojai galės išvysti XVIII a. antrojoje pusėje Dusetose sudarytą Emerencijanos Pliaterienės sutartį su architektu Domeniku Frančesku Paraka dėl dvaro rūmų statybos ir XIX a. vidurio bažnyčios kroniką, patvirtintą klebono Antano Petravičiaus, 1863 m. sukilimo metu ištremto iš Dusetų į Rusiją, parašu. Taip pat bus eksponuojami įžymių dusetiškių – kalbininko Kazimiero Būgos ir poeto Pauliaus Širvio rankraščiai, Sartų ežero apylinkėse gimusio poeto, kunigo Antano Strazdo autografas.

Parodos lankytojų dėmesio turėtų sulaukti spaudiniai iš pirmųjų VU bibliotekos mecenatų (Žygimanto Augusto, Valerijono Protasevičiaus ir kt.) kolekcijų. Knygos meno gerbėjus turėtų sudominti puošniu įrišimu išsiskirianti XVI–XVII a. knygų leidėjo Jokūbo Morkūno knyga ir 2018 m. dailininko, poeto Vytauto Kuso sukurta itin mažo formato knyga, užfiksuota Lietuvos rekordų knygoje ir oficialiai pripažinta pačia mažiausia lietuviška knyga pasaulyje.

Parodoje taip pat bus eksponuojami Motiejaus Valančiaus, Maironio, Vinco Kudirkos, Žemaitės, Mikalojaus Konstantino Čiurlionio, Vinco Mykolaičio-Putino ir kitų žymių lietuvių kultūros, meno ir visuomenės veikėjų rankraščiai. Vienas jų – XIX a. pradžios Simono Daukanto verstų pasakėčių autografas, įtrauktas į UNESCO programos „Pasaulio atmintis” Lietuvos nacionalinį registrą. Programos „Pasaulio atmintis” tikslas – paskleisti žinią apie ypatingas valstybiniuose ir privačiuose archyvuose, muziejuose ir bibliotekose saugomas unikalių dokumentų kolekcijas.

Vilniaus universiteto biblioteka – seniausia Lietuvos valstybinės reikšmės akademinė biblioteka. Jos ištakomis laikomi 1570-ieji, kai buvo įsteigta Vilniaus jėzuitų kolegijos biblioteka. Senoji VU biblioteka iki šių dienų išlikusi autentiškose erdvėse ir kartu su visais Universiteto pastatais ir kiemeliais sudaro vieningą Vilniaus senamiesčio architektūrinį ansamblį, reprezentuojantį Lietuvos mokslo ir kultūros pažangos istoriją. Bibliotekoje saugoma daugiau nei penkių milijonų dokumentų kolekcija ir turtingas kultūros paveldas yra neatsiejami nuo Lietuvos kultūros ir mokslo istorijos raidos.

Paroda „Lietuva Vilniaus universiteto bibliotekoje: Dusetos” veiks (Vytauto g. 56) kovo 4 d. nuo 11 iki 15 val. Parodos atidarymo renginio pradžia – 12 val.

Programoje:

Vilniaus universiteto bibliotekai 450: tradicijos, iššūkiai, galimybės
Nijolė Klingaitė-Dasevičienė, Vilniaus universiteto bibliotekos Mokslinių tyrimų ir paveldo rinkinių departamento direktorė

Parodos „Lietuva Vilniaus universiteto bibliotekoje: Dusetos” pristatymas
Paulius Bagočiūnas, Vilniaus universiteto bibliotekos Rankraščių skyriaus bibliotekininkas

Renginys nemokamas
Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite